Vozili smo - Bird of Prey - koncept kolesa z ležečo pozicijo

Bird of Prey - koncept kolesa z ležečo pozicijo
31.10.2015 AVTOR: Nejc Grilc
Ne gre za povsem nov koncept, saj njegova ideja izvira že iz leta 1991, pred petimi leti pa so jo oživili v Kaliforniji. Zdaj je ugledala luč sveta.
Ime kolesa, ki v prevodu pomeni ptica roparica, je kar primerno glede na agresivno izgledajoč položaj na kolesu. Alternativa pa naj ne bi bila le bolj atraktivna, temveč naj bi imela kar nekaj prednosti pred klasičnim vzravnanim položajem. 

Original je zasnoval kalifornijski arhitekt John Aldridge, v fizično obliko pa je idejo pred petimi leti pretvoril kolesarski zanesenjak Russ Denny. Skupaj sta dosegla še nekaj izboljšav in kolo javnosti prvič predstavila lani, letos septembra pa sta začela sprejemati prva naročila. 

Kolesar na kolesu leži z glavo naprej, pri tem pa ga podpirajo usnjeni nastavki na bokih, komolcih in dlaneh. Noge so iztegnjene zadaj, zato položaj spominja na človeka med letenjem ali plavanjem. Kolesar naj bi bil po njunih podatkih mnogo bolj aerodinamičen, zaradi nizkega težišča pa je kolo tudi bolj vodljivo. 

Zaradi ergonomske poze naj bi kolesar lažje obračal ogromni zobnik s 60 zobčki, ki je povezan s 36/11 kaseto. Položaja sta napram klasičnemu kolesu zamenjana, večji zobnik je nameščen zadaj, kaseta pa spredaj. Po zaslugi ležečega položaja naj bi kolesar proizvedel večjo silo in zato lažje obrnil ogromno prestavo, to pa se pretvori v večji navor in s tem večjo hitrost.

Kolo naj bi bilo tudi bolj varno, čeprav na prvi pogled definitivno ne izgleda tako. Zaradi nižjega težišča kolesarja je nemogoče, da bi nas ob paničnem zaviranju katapultiralo čez krmilo, kar se na običajnem kolesu lahko zgodi zelo hitro. Je pa vprašljivo, kako ležeči položaj vpliva na zmanjševanje vidnega polja kolesarja. 

Specifikacije kolesa so zaenkrat še zavite v tančico skrivnosti, čeprav naročila že sprejemajo. Okvir je narejen iz aluminija, končna cena pa kar 8500 dolarjev! Kako točno je oblikovana ciljna skupina kupcev kolesa, je zato še vedno precejšnja neznaka, še večja neznaka pa je dejanska uporabnost kolesa. Presodite sami.

Značke: Cestno
Specifikacije
Komentarji
ktm1001 31.10.2015 10:46

Bird of prey imajo lahko samo klingoni. 

KolesamSkorajVsakDan 31.10.2015 13:05
Verizni naleti med kolesarjenjem v skupini, so verjetno na videz zelo mavricno obarvani :D
*Za komentiranje morate biti prijavljeni.
Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ