Vozili smo - Fondriest Dardo

Fondriest Dardo
24.09.2019 AVTOR: Matej Zalar, foto: Tit Košir

Aerodinamični TF2 se je poslovil in nadomestil ga je Dardo, kolo precej bolj milozvočnega pa tudi pomenljivega imena. Dardo po italijansko pomeni puščica, z njo pa slovenski zastopnik meri visoko.

Pri Španu so ponudili kolo s kompletno skupino Ultegro za noro ugodno ceno.

Če nekdanji slovenski profesionalni kolesarji odpirajo kolesarske trgovine, si Italijani raje privoščijo kar svojo blagovno znamko. Prav to je storil tudi Maurizio Fondriest, ki dobro ve, kako se zmaga v Sanremu, na Mur de Huy in na svetovnem prvenstvu, zmagal pa je na primer tudi v kronometru na Giru. Ve pa tudi, kako se dela kolesa in pravijo, da pri razvoju sodeluje še danes, ko je blagovna znamka Fondriest – tako kot Torpado – del skupine Cicli Esperia. Dardo je aerodinamični model Fondriestove linije Pro, kjer vrh zavzema TFZero, sledita mu TF1.4 in njegova različica s kolutnimi zavorami, TF1D.


Brez skritih kompromisov

S podatki so pri Fondriestu sicer skopi, pravijo pa, da ima Dardo v primerjavi s TF2 drugačne sedežno cev in obverižne cevi. Cel zadnji trikotnik je sestavljen tako, da kar najbolje blaži vibracije s terena. Sedežna cev sledi obliki kolesa, zgornje zadnje vilice pa se združijo že pred sedežno oporo. Zaključki okvirja so karbonski, gonilni ležaj je press-fit, sredina okvirja pa ni pretirano zajetna. Vilice so v skladu s tehnologijo Reflex ukrivljene nazaj, kar naj bi izboljšalo togost, a po drugi strani tudi prispeva k boljšemu blaženju tresljajev. Okvir je pri velikosti M po podatkih proizvajalca težak 990 gramov, vilice 395 gramov, aerodinamična karbonska sedežna opora pa 230 gramov.

Prav udobje je tisto, na kar stavijo italijanski inženirji pri aerodinamičnem Dardu. A to naj vas ne zavede na misel, da z Dardom ni mogoče pošteno pohoditi: s kratko glavno cevjo omogoča agresiven položaj in ker Italijani na kolesa nameščajo precej dolge krmilne opore, je aerodinamična drža zagotovljena. Model s kolutnimi zavorami si deli enako geometrijo, vendar ima seveda osi večjega premera.

Impozantno je, da že za evro manj kot 1700 evrov dobimo kolo s kompletno skupino Ultegra. Varčevali niso niti pri zadnjem verižniku z razponom 11-28, ki sodeluje s kompaktno gonilko. Za boljšo odzivnost in učinkovitost si bodo zahtevnejši kupci zaželeli kvečjemu boljše obročnike, a za to ceno si ne moremo želeti več kot precej osnovnih koles. Pri tem trdim, da je bolj smiselno opremiti kolo s poceni obročniki in dodati kasneje nekaj denarja za boljše, kot ga opremiti s povprečnimi in potem vseeno kupiti še en dražji komplet. Da se razumemo: obročniki Vision Team 30 sploh niso slabi, videti so atraktivno in bodo večino povsem zadovoljili.Zadetek v polno

Tudi na cesti pusti Dardo dobre občutke. S kolesom sem prevozil dobrih 800 kilometrov in na eni od voženj sem se imel priložnost s člani KK Kranj spustiti s Črnivca. To je bil odličen test, fantje pač ne vozijo počasi, četudi z glavo in brez pretiravanja. Večini kolesarjev bo všeč, da je kolo tudi pri visokih hitrostih kljub agresivni geometriji sprednjega trikotnika dobro uravnoteženo in zlahka odpusti kako napako. Med pospeševanji seveda ne gre pričakovati eksplozivnosti, a to bi se povsem spremenilo s kompletom lažjih obročnikov.

Pri Španu na vse Fondrieste namestijo Pirellijeve plašče, v tem primeru vsestranske – in odlične! – 25-milimetrske P-Zero, ki jih opisujemo v nadaljevanju tokratne revije. Na obročnikih z notranjo širino 19 milimetrov so bile pnevmatike videti še vsaj dva milimetra širše. Navdušile so z oprijemom in z udobjem, ki je – poleg dobre karbonske sedežne opore – najbolj odvisno prav od plaščev in tlaka.

Pod črto? Za tako malo denarja je težko dobiti več, a bi me kolo prijetno presenetilo, četudi ne bi vedel, koliko stane.

Fondriest Dardo je kolo za široko populacijo kolesarjev, ki iščejo pridih športnosti, a ne za vsako ceno. V kompletu, kot je bil preizkušen, gre za udobno kolo, ki brez sramu razkriva tekmovalni pedigre z agresivno geometrijo sprednjega trikotnika.Značke: Cestno
Ključne besede:
Špan Fondriest
Specifikacije

Fondriest Dardo

1.699 EUR

Špan d.o.o.│https://trgovina.span.si

Okvir: karbonski

Vilice: karbonske, Fondriest Reflex

Menjalnika: Shimano Ultegra R8000

Prestavne ročice: Shimano Ultegra R8000

Gonilka: Shimano Ultegra R8000, 50/34

Zadnji verižnik: Shimano Ultegra, 11-28

Zavore: Shimano Ultegra R8010

Sedežna opora: Fondriest Dardo Carbon

Sedež: Selle Italia X3

Krmilna opora: Fondriest, aluminijasta

Krmilo: Fondriest, aluminijasto

Obročniki: Vision Team 30

Plašči: Pirelli P Zero, 25 mm
Komentarji
galoper 05.11.2019 15:21
Aerodinamične oblike nimajo robov in kotov 90 stopinj
*Za komentiranje morate biti prijavljeni.
Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ