Vozili smo - Garmin Edge 1030

Garmin Edge 1030
17.07.2018 AVTOR: Matej Zalar

Naslednik modela Edge 1000 je dobil večji zaslon, boljšo baterijo, možnost namestitve dodatne baterije, povezavo s senzorji Bluetooth, izboljšano komunikacijo s prijatelji.

Velika naprava je vzbujala kar nekaj začudenja, a če želite imeti res dobrega navigatorja z dejansko uporabnim zemljevidom, je velik zaslon obvezen, resnici na ljubo pa so praktične tudi velike številke v načinu števca.

Impresivna baterija

Predhodnik je imel 3-palčni zaslon na dotik, Edge 1030 pa ima 3,5-palčnega, a ohišje kljub temu ni nič večje. Tipki za začetek in konec vadbe ter začetek novega kroga so s prednjega prestavili na spodnji del naprave. Ergonomsko je to morda nekoliko slabše in osebno bi raje videl, da bi bili tipki ob strani, toda v večini primerov z napravo tako ali tako upravljamo prek zaslona na dotik. Na zadnjem delu najdemo prostor za kartico microSD in kontakte za povezavo z zunanjo baterijo Garmin Charge. To baterijsko banko, ki je še nismo preizkusili, pritrdimo na spodnjo stran nosilca za krmilo – kot na primer pametno svetilko Varia – in pridobimo do 24 dodatnih ur energije. Edge 1030 bo sicer samostojno deloval do 20 ur, v praksi pa gotovo vsaj 15 ur, kar je v primerjavi s podobnimi napravami impresivno, sploh upoštevajoč ogromen zaslon.

Edge 1030 lahko povežemo tudi s senzorji Bluetooth, sam pa sem preizkusil povezavo ANT+ s senzorji hitrosti in kadence ter srčnega utripa konkurenčnega proizvajalca. Vse je delovalo brezhibno, tako kot tudi povezava s telefonom prek Bluetootha. Prek pametnega telefona z brezplačno aplikacijo Garmin Connect Mobile se Edge brezžično povezuje precej raje kot prek računalnika. Sinhronizacija poteka samodejno in podatke o vožnji sem si lahko na telefonu ogledal, še preden sem izstopil iz dvigala.

“Kmalu bom doma.”

Prenovljen začetni zaslon je precej bolj logičen. Izberemo tip vadbe oziroma treninga ali navigacijo, ki ponuja precej možnosti: vodenje do naslova oziroma točke, po shranjeni sledi ali novost, vodenje po krožni progi. Izberemo le razdaljo in začetno smer, naprava pa s pomočjo podatkov spletne skupnosti Garmin Connect izdela tri različne načrte poti, pri čemer upošteva priljubljenost določenih odsekov (Trendline). Izračun traja nekaj minut, izbrane poti pa so kar simpatične, škoda le, da ne moremo vplivati na višinsko razliko po poti, tako da so lahko precej zahtevne. V neznanem okolju je to zelo uporabna funkcija, čeprav sem predloge poti raje izbiral prek aplikacije Garmin Connect Mobile in sled na napravo prenesel prek Bluetootha. A to še ni vse! Po novem lahko uporabniki Strave Premium na napravo – seveda ob povezavi z aplikacijo Garmin Connect Mobile – neposredno prenašajo tudi sledi s Strave. Ta funkcionalnost je že vključena v Connect IQ in bo na voljo tudi za druge naprave, ki podpirajo to storitev.

Pred začetkom načrtovanja poti oziroma navigacije seveda ne smemo pozabiti na nastavitev prednostnega usmerjanja, bodisi po asfaltiranih ali makadamskih cestah ter za gorske kolesarje in celo pešce, voznike avtomobilov in motoriste. Usmerjanje deluje podobno kot na cestnih napravah, a brez glasovnega usmerjanja, temveč le z zvočnimi opozorili. Izkaže se velik zaslon, morda pa bo komu všeč tudi zvočno opozarjanje na nevarne ovinke – osebno se sicer raje zanašam na svoje oči.

Uporabniki premiumske Strave lahko uživajo v pogledu na grafiko z višinskim profilom in podatke o realnih časih na določenem segmentu, med vožnjo pa se prikazujejo vsi bližnji segmenti in ne samo predhodno naloženi. Tudi sicer povezljivost v svet že spominja na znanstveno fantastiko. Po novem pa lahko kolesarji v skupini GroupTrack – če imajo naprave Edge 820, 1000 ali 1030 – komunicirajo s pomočjo predhodno izpisanih sporočil. Ta so na voljo tudi pri odgovarjanju na zgrešene telefonske klice ali kratka sporočila, ki se prikazujejo na zaslonu. Sporočil žal (še) ne moremo nastavljati sami, a predhodno nastavljena zadostujejo za kar solidno komunikacijo in vključujejo tudi klasično kolesarsko laž »kmalu bom doma«. Briljantno!

Velik zaslon za nove dimenzije navigacije

Garmin nikdar ni slovel po vrhunskih zaslonih na dotik, sploh odkar smo vajeni pametnih telefonov, a to se izboljšuje. Sicer ne dohaja kakovosti bistveno potratnejših zaslonov AMOLED, a se zdi natančnejši, upravljanje je brezhibno tudi z rokavicami (preizkušeno pri srednji občutljivosti na dotik), pod prho pa sem preizkusil še funkcionalnost v dežju. Odlično! Pri tako veliki napravi, ki praktično omogoča komuniciranje, je zaslon na dotik tako rekoč obvezen, navsezadnje pa je tudi uporaba precej preprosta. Z drsenjem levo oziroma desno preklapljamo med zasloni, s potegom navzdol pa pridemo v način nastavitev.

Vse je najbolj zanimalo, ali tako napravo sploh potrebujemo. S posodobitvami bosta Edge 520 in Edge 820 verjetno pridobila tudi kakšno od funkcionalnosti največjega kolesarskega Garmina. Ne bosta pa dobila velikega zaslona. Ali ga torej potrebujete? Če redno potujete po neznanih terenih, vsekakor! Edge 1030.

Garmin Edge 1030 je najpopolnejši in v povezavi s telefonom najpametnejši kolesarski računalnik doslej, ki odpira nove dimenzije inteligentne navigacije in navsezadnje tudi komunikacije.Značke: Cestno
Specifikacije

Garmin Edge 1030

600 EUR (brez senzorjev)

680 EUR (s senzorji hitrosti, kadence in srčnega utripa)

Garmin, d.o.o. │ www.garmin.si

Dimenzije: 114 mm × 58 mm × 19 mm

Teža: 123 g

Velikost zaslona: 3,5 palce

Ločljivost zaslona: 282×470 slikovnih točk

Povezljivost: ANT+, Wi-Fi,Bluetooth

Standard vodotesnosti: IPX7

Avtonomija baterije: do 20 ur

Pomnilnik: do 200 ur/100 sledi/200 interesnih točk + kartica 16 GB microSD

Komentarji
spela2012 27.11.2018 22:11
Je števec še na razpolago? Cena?lp
*Za komentiranje morate biti prijavljeni.
Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ