Vozili smo - Orbea Orca OMR

Orbea Orca OMR
27.08.2018 AVTOR: Matej Zalar, Foto: Tit Košir

Ko je govora o zlato zapisanih legendarnih kolesarskih znamkah, ne smemo pozabiti na Orbeo.

Začetki segajo v leto 1840, ko so bratje Juan Manuel, Mateo in Casimiro zasloveli z revolverji, v tridesetih letih prejšnjega stoletja pa je orožarski posel zamenjala proizvodnja koles. Sloves baskovskega podjetja je v kolesarski svet dokončno ponesel Mariano Cañardo, ko je z zmago na etapi Toura leta 1937 dokazal, da Orbea še vedno izdeluje orožje velikega kalibra. In tako je ostalo do danes. Orbea kot del baskovskega zadružnega združenja Mondragon še vedno kljubuje velikim korporacijam in ostaja tudi nepogrešljiv del World Toura.

Orca je lani na ceste zapeljala v peti generaciji, ki je od prejšnje, prav ste uganili, lažja, bolj aerodinamična, udobnejša in agresivnejša, osebno pa me je takoj navdušil klasičen in bolj minimalističen videz okvirja. Na voljo je v treh različicah. OMR (Orbea Monocoque Race) je izdelana iz dražjega kompozita in je edina na voljo tudi za kolutne zavore. OMP (Performance) ima enako geometrijo kot OMR, a je iz cenejšega kompozita. Okvir OME (Evolution) pa je z višjim in krajšim prednjim trikotnikom prilagojen za pokončnejši položaj na kolesu. Velja tudi omeniti, da so ob začetku Toura predstavili aerodinamično izvedbo Orca Aero, ki je za zdaj na voljo le za obročne zavore.

Brezčasna oblika okvirja

Prejšnji Orci so očitali zaspanost, zato so zaostrili kote cevi in težišče nekoliko približali tlom. Prednji trikotnik je kratek, a precej visok – glavna cev je pri številki 53 dolga 148 milimetrov. Skrajšali so tudi zadnji trikotnik, ki pa je s 408 milimetri (za vse velikosti) še vedno malenkost daljši kot pri konkurenci, tako da je relativno velika tudi medosna razdalja. Namestiti je mogoče 28-milimetrske plašče, a je dovolj prostora tudi za širše. Pri teži navajajo podatek nelakiranega okvirja in ta pri velikosti 53 tehta 795 gramov, vilice pa 315 gramov.

Za udobje niso žrtvovali klasičnega videza. Tanke zgornje zadnje vilice se stikajo s prednjim trikotnikom visoko in 27,2-milimetrska sedežna opora je vpeta v integrirano objemko, ki ima vijak pri strani, kar je po mojem mnenju precej bolj praktično – če je vijak zgoraj, je pri privijanju v napoto sedežna opora. Včasih pozabljamo, da integrirana objemka ni le lepša in bolj aerodinamična rešitev, ampak zaradi nižjega vpetja pripomore, da opora bolje blaži vibracije. Od klasične podobe okvirja z visoko postavljeno zgornjo cevjo izstopajo vilice Freeflow s precej razmaknjenimi nogami, ki puščajo več prostora zračnim tokovom. Noge vilic so skrajšali za 5 milimetrov, kar je bil glavni doprinos pri znižanju težišča, in to tam, kjer je v zavojih najbolj pomembno: nad krmilom.

Kolo po meri zmagovalcev

Testno kolo je bilo opremljeno brezkompromisno. Glavna enota elektronskega prestavnega sklopa Shimano Dura-Ace Di2 je na krmilni opori, a vseeno vlada red, saj žice sledijo zavornemu bovdnu, ki se hitro in elegantno pretihotapi v notranjost zgornje cevi. Zavore so vpete enojno, kar nekateri proizvajalci opuščajo – navsezadnje tudi Orbea pri modelu Orca Aeero –, ne pa na primer Alberto Contador, ki na svojem kolesu zahteva prav takšno rešitev. K lahkosti in boljšemu udobju prispevajo karbonski sedežna in krmilna opora ter krmilo Pro, za nameček pa je lastnik slednjega povil razkošno, z zelo debelim trakom. Testno kolo se pohvali še s sedežem Selle Italia SLR s karbonskimi vodili in školjko.

Posebej je treba pohvaliti 38-milimetrske karbonske obročnike DT Swiss RC 38 Spline, ki v kompletu tehtajo 1475 gramov in so pripravljeni na nadgradnjo s sistemom brez zračnice. Notranja širina obroča 15 milimetrov je sicer nekoliko konservativna, a v teoriji dobro funkcionira s 25-milimetrskimi plašči, medtem ko so za 28-milimetrske primernejši 2 milimetra širši obroči. Na kolo so bili nameščeni plašči Vittoria Corsa G+, ki naj bi bili med najboljšimi sploh, tako da se spet nisem mogel izogniti opazkam, da je lahko polagati do ušes s takimi gumami. A oprijem ni vse, kar hvalijo po vsem svetu in je opazno v vsakem ovinku: so tudi hitre in odporne na predrtje. Idealna guma za brezkompromisen test!

Kolesa s točno tako opremo na spletni strani ne iščite! Kot podjetje z manjšim obsegom proizvodnje lahko Orbea kupcem dražjih koles privošči možnost personalizacije, kar imenujejo MyO (My Orbea). S spletnim konfiguratorjem lahko izberete barvno kombinacijo in ji dodate tudi podpis, žal brez šumnikov, še bolj pomembna pa je možnost zamenjave komponent z nekaterimi modeli obročnikov, plaščev, pogonskega sklopa, krmila in krmilne opore ter sedežne opore in sedeža. Po zagotovilih trgovine SportR sistem deluje brezhibno, kolo pa sestavljeno prevzamete v domači trgovini ne glede na to, v katerem jeziku ste ga naročili.

Nepopustljivo baskovsko srce

Priznati moramo, da je cestno kolo s tekmovalno geometrijo zares dobro videti z nobeno manjšo gonilko kot le klasično, a po drugi strani je pogled na prenos 53/39 vzbujal tudi nekaj strahospoštovanja, vse dokler nisem ugotovil, da to ni tako strašna reč – le malo hitreje je treba iti in za kofe runde ne gre ravno izbirati tras s klanci. Za mojo višino in razkorak bi mi bolj ustrezala velikost okvirja 51, a s številko večjim (53) nisem imel prav nobenih težav s pozicijo niti, ko sem 110-milimetrsko oporo spustil kar se da nizko. To ni nenavadno, saj je sprednji trikotnik res kratek, je pa tudi precej visok, zato bi pri višini 171 centimetrov vendarle raje izbral manjšo številko in nekoliko daljšo krmilno oporo ter s tem zaradi bistveno krajše čelne cevi prišel tudi v bolj aerodinamičen položaj.

Ob prevzemu kolesa so me opozorili, naj bom pozoren na umirjenost pri visokih hitrostih. In je šlo hitro, na spustu z Grmade v Trebnje (priporočam!) tudi čez 90 km/h. A bistvena je mirnost v zavojih in v tem elementu kolesarjenja se Orca izkaže odlično. To ni presenetljivo, saj je medosna razdalja še vedno relativno velika, okvir v kombinaciji s karbonskimi obročniki pa dobro blaži vibracije, kar vedno preizkusim na istem kockastem odseku pri enako visoki hitrosti in z nalašč na 8 barov napolnjenimi pnevmatikami. Ko med rokami in zadnjico ter asfaltom ni praktično nobenega drugega materiala kot le karbon, seveda nima smisla razpredati o udobju – to je pač vrhunsko. Pohvaliti pa je treba tudi odzivnost. Okvir in obročniki so togi, komponente pa lahke, zato kolo hipoma reagira na sunkovita pospeševanja in spodbuja k navijanju tempa v klancih. Tam, kjer so se Baski od nekdaj počutili kot doma.

Sprednji trikotnik je kratek in precej visok, zadnji pa nekoliko daljši, kar se odraža v umirjenosti v zavojih, obenem pa na zahtevo nog pokaže agresiven značaj.

Tanke zadnje zgornje vilice segajo do vrha podsedežne cevi. Integrirana objemka sedeža ima vijak pri strani.

Vrhunski 38-milimetrski obročniki DT Swiss RC 38 Spline so bili obuti v 25-milimetrske plašče Vittoria Corsa G+ z dodatkom grafena.

Klasična gonilka ne odpušča slabe forme, jo pa izboljša.

Orbea Orca OMR je poskočen in dobro uravnotežen dirkalnik, ki z nekoliko krajšim in višjim okvirjem odpušča tudi težave zaradi slabše gibljivosti. A nikar preveč pogumno! To je še vedno čistokrven tekmovalni stroj z nepopustljivim baskovskim temperamentom.

Značke: Cestno
Ključne besede:
Orbea
Specifikacije

Orbea Orca OMR

7.999 EUR*

sportR.si │ www.sportr.si

Okvir: Orca OMR, kombinacija karbonskih vlaken Toray T700/T800/M40J, stožčasta glavna cev 1,125˝–1,5˝, gonilni ležaj BB386

Vilice: Orca OMR Freeflow, karbonske

Menjalnika: Shimano Dura-Ace Di2, 11p

Prestavne ročice: Shimano Dura-Ace Di2

Gonilka: Shimano Dura-Ace, 52/39

Zadnji verižnik: Shimano Dura-Ace, 11-28

Zavore: Shimano Dura-Ace

Sedežna opora: Pro Tharsis, karbonska, 27,2 mm

Sedež: Selle Italia SLR, karbonska vodila in školjka

Krmilna opora: Pro Vibe, karbonska

Krmilo: Pro Vibe, karbonsko

Obročniki: DT Swiss RC 38 Spline, karbonski

Plašči: Vittoria Corsa G+, 25 mm

* s krmilom FSA K-Force Compact, krmilno oporo FSA OS-99 CSI, sedežno oporo FSA K-Force Light in obročniki Vision Metron 40 Carbon Clincher

Komentarji
Maj_ex 27.08.2018 20:14
A ni tako?Tour 2017 - predstavitev Orbea Orca Aero z običajnimi, obročnimi zavorami, vozila ekipa Cofidis,po Touru 2018 - predstavitev Orbea Orca Aero z disk/kolutnimi zavorami
ReepsaaG 29.08.2018 13:45
Tale članek je bil lani v reviji, tako da vsebuje nekaj "zastarelih" podatkov :)
janja7811 29.08.2018 14:42
"Noge vilic so skrajšali za 5 milimetrov, kar je bil glavni doprinos pri znižanju težišča, in to tam, kjer je v zavojih najbolj pomembno: nad krmilom."Ne razumem... Kaj je nad krmilom?
Maj_ex 29.08.2018 14:48
@ReepsaaG
Tale članek je bil lani v reviji, tako da vsebuje nekaj "zastarelih" podatkov :)
Aha, ok. Sicer smešno, glede na to, da web članek datira na 27.08.2018, ampak ... ok.
Maj_ex 29.08.2018 14:49
@janja
"Noge vilic so skrajšali za 5 milimetrov, kar je bil glavni doprinos pri znižanju težišča, in to tam, kjer je v zavojih najbolj pomembno: nad krmilom."Ne razumem... Kaj je nad krmilom?
Kolesar ... je nad krmilom.Znižanje težišča je najbolj pomembno za zavijanje z krmilom, za kolesarja, ki pa je nad krmilom. Verjetno je tako mišljeno.
nejc100 05.09.2018 11:24
FORMULA 😜
*Za komentiranje morate biti prijavljeni.
Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ