Vozili smo - Ridley Helium SLX

Ridley Helium SLX
10.11.2018 AVTOR: Matej Zalar, foto: Tit Košir

Najlažji Ridleyjev izdelek je prva izbira Thomasa De Gendta v njegovih samomorilskih napadih v gorskih etapah, a pogosto boste na njem videli sprintati tudi Andreja Greipla.

Helium SLX je letošnji naslednik modela Helium SL. Kljub izboljšani togosti je pri velikosti okvirja M shujšal za 40 gramov, na 750 gramov, nove pa so tudi nekoliko lažje vilice (300 gramov), ki naj bi bile obenem za 15 odstotkov bolj toge. SLX je torej vrh Ridleyjeve ponudbe lahkih koles, če vas ne moti 150 gramov večja teža, je na voljo še Helium X, medtem ko je Helium SLA aluminijast.


Udoben položaj na agresivnem kolesu

Geometrija okvirja je povsem enaka kot pri Noahu SL, ki smo ga preizkusili za marčevsko-aprilsko izdajo revije. Prednji trikotnik je torej precej dolg, a tudi visok, s 145-milimetrsko glavno cevjo pri velikosti S. To je celo 25 milimetrov več kot pri nekaterih konkurentih, kar je po svoje dobro, saj omogoča bolj sproščen položaj na kolesu tudi brez vseh nadležnih podložk. Doseg (reach) in sklad (stack) sta celo identična kot pri vzdržljivostnem Fenixu SL, ki ima, presenetljivo, malenkost krajšo glavno cev, a tudi precej krajši prednji in daljši zadnji trikotnik. V skladu z Ridleyjevo filozofijo udobja tudi Helium SLX po novem sprejme 28-milimetrske plašče, ki najbolj omilijo togost okvirja.

Testno kolo je bilo opremljeno s preizkušeno Shimanovo Ultegro, le zadnji verižnik je Shimano 105 in ima razpon od 11 do 28 zob, medtem ko je gonilka superkompaktna, torej namenjena močnejšim kolesarjem, ki so tudi ciljna skupina Heliuma SLX. Krmilo in opora Ridleyjeve znamke 4ZA sta aluminijasti. Krmilna opora (na preizkušenem, za mojo višino nekoliko premajhnem XS je bila nameščena 90-milimetrska) je za poslanstvo takšnega kolesa, ki vendarle nima ekstremno dolge zgornje cevi, za moj okus nekoliko prekratka in jo bo verjetno marsikdo zamenjal. Sedežna opora premera 27,2 milimetra je karbonska in izvrstno pobira sunke spod zadnjega kolesa.


Neznosna lahkost kolesarjenja

Nekaj so pri Ridleyju prihranili z zanesljivimi obročniki Fulcrum Racing 5. S tem se mi ne zdi nič narobe, kvečjemu nasprotno. Dražji obročniki so pri zahtevnejših kolesarjih pogosto stvar osebnih želja, zato je morda bolje prihraniti nekaj pri kolesu in na njem še vedno dobiti vzdržljive obročnike za vsakodnevne vožnje. Izbira drugih obročnikov v Extreme Vitalovih trgovinah ne bi smela biti težava, saj lahko kolo skonfigurirajo po vaših željah, kar podaljša dobavo na sprejemljive največ tri tedne. Sicer pa Fulcrum Racing 5 sploh niso slabi, le nekoliko težki, a tudi z njimi je kolo presenetljivo lahko, nekako okoli 7 kilogramov. Vsekakor impresivno.

Morda me je nekoliko razočarala izbira plaščev, saj Continental ponuja precej boljše možnosti, cenejši Ultrasport pa ne drži koraka s Heliumovimi dirkalnimi ambicijami. Jasno je, da se rad spušča hitro, a plašči niso ravno vlivali zaupanja, zato bi jih osebno kaj kmalu zamenjal, recimo za zimzelene Continental Grand Prix 4000. Prava zabava pa se začne na vzponih, kjer se takoj občuti lahkotnost: Helium SLX je odziven in tog plezalec, ki bi se z lažjimi obročniki spremenil v pravo zverino, s katero je na klancih težko voziti počasi. V prednjem delu je kolo precej čvrsto, pod zadnjico pa se izkažeta premišljena zasnova zadnjih vilic in karbonska opora. Nerad podeljujem ocene o vsestranskosti, a Ridley Helium SLX je dejansko dober približek: z 28-milimetrskimi plašči in kakšno podložko pod krmilno oporo ga lahko spremenimo v skoraj vzdržljivostno kolo, ki pa vseeno ohrani tekmovalno poskočnost.Ridley Helium SLX je lahko in togo tekmovalno kolo, ki je z visokim prednjim trikotnikom prijazno tudi do manj gibljivih zaljubljencev v tekmovanja. Z lažjimi obročniki se spremeni v pravi tekmovalni stroj, a pozor: tehtnica bo hitro pokazala manj kot 6,8 kilograma.Značke: Cestno
Specifikacije

Ridley Helium SLX

5.199 EUR

Extreme Vital, d.o.o. │ www.extremevital.com

Okvir: Helium SLX, 60T-40T-30T HM UD carbon

Vilice: Helium SLX, 60T-40T-30T HM UD carbon

Zadnji menjalnik: Shimano Ultegra, 11p

Prestavne ročice: Shimano Ultegra

Gonilka: Rotor Flow, 52/36

Zadnji verižnik: Shimano 105, 11-28

Zavore: Shimano Ultegra

Sedežna opora: karbonska, 4ZA Cirrus

Sedež: 4ZA Cirrus Pro

Krmilna opora: aluminijasta, 4ZA Cirrus, 90 mm

Krmilo: aluminijasto, 4ZA Cirrus, 420 mm

Obročniki: Fulcrum Racing 5 LG CX

Plašči: Continental Ultrasport, 25 mm

Komentarji
peak 26.11.2018 06:58
Anti raklama za lep okvir.... To kolo ni vredno niti 2 čuka...😜In... koja pozicija...ccc
bécane 26.11.2018 10:00
he he kera kreativnost in pesniška svoboda - udoben položaj na agresivnem kolesu 😄 kot pošten politik; neznosna lahkost kolesarjenja 😱Dobri so ti oksimoroni 👍
n3o 28.11.2018 09:46
@peak
Anti raklama za lep okvir.... To kolo ni vredno niti 2 čuka...😜In... koja pozicija...ccc
če PeakPerformance😊 tko pravi bo Držalosicer pa mislim da na naslovni sliki ni Zalar....(??)
bécane 28.11.2018 11:08
Za na Ljubljanski grad je to kolo verjetno že kar prelahko, ni čudno, da je avtor občutil neznosno lahkost kolesarjenja.
peak 28.11.2018 11:33
@bécane
Za na Ljubljanski grad je to kolo verjetno že kar prelahko, ni čudno, da je avtor občutil neznosno lahkost kolesarjenja.
Toj Lisica...  :-)
n3o 28.11.2018 15:44
@peak
@bécane
Za na Ljubljanski grad je to kolo verjetno že kar prelahko, ni čudno, da je avtor občutil neznosno lahkost kolesarjenja.
Toj Lisica...  :-)
Ne Pipa ;)
*Za komentiranje morate biti prijavljeni.
Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ