Vozili smo - Sram Force eTap AXS

Sram Force eTap AXS
06.11.2019 AVTOR: Matej Zalar; foto:Tit Košir

Povečanje števila prestav, lažje prenose, elektronske in brezžične menjalnike predstavljajo kot revolucije, a po mojem gre le za logičen razvoj.

Resnici na ljubo pa je razvoj pospešil tudi ameriški Sram, ki po štirih letih od predstavitve skupine Red eTap ostaja edini z brezžičnim prestavnim sistemom, a ga je letos moderniziral in tako temeljito spremenil, da lahko govorimo če že ne o revoluciji, pa vsaj o novem trendu. Končno je eTap postal dostopnejši, saj so kmalu po skupini Red eTap AXS predstavili še cenejši Force eTap AXS.

Potem ko je dvanajststopenjski menjalnik lani predstavil Campagnolo, smo lahko pričakovali, da mu bosta v želji po manjših preskokih med prestavnimi razmerji sledila tudi konkurenta. Sram je bil prvi, a se niso zadovoljili le s spremembami zadnjega verižnika – ne, spremenili so pravila igre. Ukinili so klasiko in celo maksi kompaktno gonilko, a kljub temu razširili razpon prestavnih razmerij in obenem zmanjšali preskoke med večino prestav. In, seveda, sprogramirali so aplikacijo za pametne telefone. Zato končnica AXS. Ker pomeni access (in se lahko tako tudi izgovori) torej dostop. Sram eTap AXS lahko zdaj programirate prek pametnega telefona.Razpon X

Debate o smiselnosti večjega števila prestav so stare toliko kot prvi menjalnik. Organizator Toura, Henri Desgrange, je na primer nekoč izjavil, da je menjalnik na kolesu izum za invalide in ženske. Prav tako danes le nostalgiki sanjarijo o verižnikih z razponom 11-21. Bolj smiselna so vprašanja o velikih preskokih zaradi širokih razponov prestavnih razmerij. Sram je na to odgovoril s sistemom, ki ga imenujejo X-Range.

Prvič, sprednja verižnika so rigorozno zmanjšali. Kar smo poznali kot klasiko, je zdaj 50/37 (na voljo le za Red eTap AXS), ponudili pa so še kombinaciji 48/35 in 46/33. In drugič, pomanjšali so mali zobnik na zadnjem verižniku, ki je zdaj na voljo v razponih 10-26, 10-28 in 10-33. V praksi je najtežja prestava (50-10) celo nekoliko težja kot pri klasičnem prenosu (53-11), s kaseto 10-28 pa je najlažji prenos lažji za dobrih 5 odstotkov. Razmerja so zdaj precej drugačna in ko se bomo v bifejih pogovarjali o prenosih, se morda ne bomo več razumeli. Primerjavo med običajnimi in Sramovimi razmerji najdete na spletni strani https://launch.sram.com/en/axs/x-range-gearing.Lahko tudi brez sprednjega menjalnika

Razponi so torej večji, obenem pa so preskoki med razmerji na zadnjem verižniku manjši. Med najmanjšimi sedmimi zobniki je le po en zobec razlike (10-26 in 10-28), pri 10-33 pa je tako na najmanjših petih zobnikih. A tudi to še ni vse! Sprednjemu menjalniku težave predstavlja predvsem relativno velik preskok med malim in velikim zobnikom. Pri klasični gonilki 50/39 se razlikujeta za 14, pri maksi kompaktni in kompaktni pa celo za 16 zob. Sram eTap AXS? V vseh treh primerih le za 13 zob. Rezultat? Hitrejše in zanesljivejše prestavljanje.

Mokre sanje o cestnih kolesih brez sprednjega menjalnika so se lani za kolesarje propadle ekipe Aqua Blue Sport spremenile v nočno moro. Na panoramskih vožnjah veliki preskoki med prestavami niso moteči, na rundi ali dirki pa boste prav zaradi tega bistveno prej padli v cono neudobja. Toda sistem 1x vseeno ni za pozabo, na primer za makadamkarsko kolo in ciklokros, sploh če lahko izbiramo med dvanajstimi prestavami. Tako je tudi Sram eTap AXS na voljo z gonilko z enim zobnikom.Red eTap AXS – resnično premijska skupina

Zobniki so ožji in enako velja za verigo, s katero je Sram menda presenetil tudi proizvajalce orodja. Stene členov verige so ožje, obseg batkov pa večji, kar naj bi trpežnost verige še izboljšalo, delovanje pa naj bi bilo tišje in bolj tekoče. Za skupino Red so verižnike izdelali iz enega kosa – zadnjih zobnikov in sprednjih dveh torej ne moremo ločiti. S tem so zmanjšali težo in izboljšali togost, seveda pa tudi podražili potencialno menjavo. Verižniki skupine Force eTap AXS so sicer običajni.

Skupini Red in Force sta med seboj kompatibilni in sta na voljo s kolutnimi in obročnimi zavorami ter z merilniki moči Quark. Obe delujeta po enakem principu, hitrost prestavljanja je enaka, razlika v ceni pa je posledica drugačne zgradbe zobnikov in uporabe različnih materialov. Force je okoli 350 gramov težji (skupina za obročne zavore tehta 2883 gramov, skupina s kolutnimi zavorami pa 2448 gramov), a Red eTap AXS je za marsikoga skoraj nedostopen – odvisno od konfiguracije stane od 2868 pa vse do neverjetnih 4118 evrov.Prenosi v praksi

Preizkusili smo Sram Force eTap AXS z obročnimi zavorami in najlažjimi možnimi prenosi, torej s sprednjima verižnikoma 46/33 in zadnjim verižnikom 10-33. Na prvi ravninski vožnji sem bil navdušen, ker v 65 kilometrih sploh nisem uporabil malega zobnika – niti na desetminutnem vzponu z naklonom 6 odstotkov. In prav to je bil namen Sramovih inženirjev: če nas že ne morejo prepričati v sisteme brez sprednjih menjalnikov, jih vsaj manjkrat uporabimo.

Drugačna je bila izkušnja na hitrih skupinskih rundah, kjer se je izkazalo, da je razpon na zadnjem verižniku preprosto prevelik za dirkanje. V težjih prenosih ni težav, drugače pa je pri hitri vožnji v klanec. Pravzaprav v tisočih kilometrih velikega zobnika zadaj nisem potreboval niti enkrat in bi s to gonilko zlahka zmogel tudi brez 28-ice. Osebno bi torej izbral gonilko 48-35 in zadnji verižnik 10-28, kar je nekako podobno maksi kompaktu. Vsekakor pa je največji zadnji verižnik odlična možnost za makadamkarje.Na cesti

Prestavljamo po že znanem sistemu: z desno ročico v težjo prestavo, z levo v lažjo, s sočasnim pritiskom na obe ročici pa prestavljamo sprednji menjalnik. Res pa je, da lahko to tudi spremenimo prek aplikacije za pametne telefone Sram AXS. Ročice so mi ergonomsko ustrezale, tudi zato, ker so manjše kot na primer pri starem, mehanskem Forceu. Tipki za prestavljanje sta veliki in narebreni, tako da je oprijem dober.

Stari Sram Red eTap je bil morda res počasnejši od konkurenčnih elektronskih sistemov, a vsaj mene to nikdar ni motilo, za novi eTap AXS pa bi rekel, da teh težav sploh nima več. Prestavljanje je zadaj skoraj neslišno in hitro, spredaj pa brez dvoma tudi zaradi manjše razlike v velikosti zobnikov prav takšno. Tudi veriga teče skoraj brez zvoka, opazil pa sem še eno zanimivo lastnost – ni se umazala! Odlično se je na razsutih cestah izkazal tudi sistem Orbit, ki na zadnjem menjalniku preprečuje poskakovanje verige – podobno kot sklopka, a v tem primeru deluje po principu hidravličnega blažilca.

Novosti vedno sprejmem precej skeptično. Majhni zobniki res niso videti seksi, a moram po preizkusu pošteno priznati, da mi je nova logika pravzaprav všeč. Prenosi na testnem Scottu Addict RC sicer niso bili po mojem okusu, a po drugi strani je bilo zanimivo ugotoviti, da cestno kolesarjenje prav zaradi širokega razpona prenosov dejansko postaja dostopno širokemu krogu. Specialke niso več samo za izbrance. In niso več samo za asfalt. To je dobro.

Značke: Cestno
Specifikacije

Sram Force eTap AXS

Prolocotrade, d.o.o.│www.prolocotrade.si


Sram Force eTap AXS – obročne zavore

2.408 EUR

Sram Force eTap AXS – kolutne zavore

2.548 EUR

Sram Force eTap AXS 1X – obročne zavore

2.058 EUR

Sram Force eTap AXS 1X – kolutne zavore

2.148 EUR

Komentarji
aless 07.11.2019 13:14
...ha ha, 35% dražje kot na BIKE24... e moj Prolocotrade... 
sigix 07.11.2019 18:43
@aless
...ha ha, 35% dražje kot na BIKE24... e moj Prolocotrade... 
Pri tem, da je grupa s 172,5 mm gonilko (drugih zgleda še nimajo) na bike-discount.de še 360 € cenejša kot na bike24 😉Pol se pa čudijo, da nabavljamo robo v tujini...
*Za komentiranje morate biti prijavljeni.
Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ