S kolesom na Pag. Kje, kako?

Domov > Forum > S kolesom na Pag. Kje, kako?

S kolesom na Pag. Kje, kako?

SORTIRAJ PO:
LukaO 26.03.2010 20:50
Zdravo!

Sem nov na forumu, pa se že vnaprej opravičujem če bi tale tema slučajno pasala v kakšen drug podforum.

Torej, za letos sem se odločil, da grem s kolesom na Pag z Gorenjske. Za enkrat je še cela stvar v povojih, saj se mi sanja ne, koliko je to dolga tura (med 250 in 300 km bi rekel). Računam, da bi enkrat vmes nekje prespal, dvakrat mislim da ne bo treba. Termin bi bil v začetku julija. Za enkrat še iščem kompanjona, ne vem če se je varno sam podati na tak izlet. Prtljage ne bi rabil s sabo voziti skoraj nobene, saj gremo kot družba takrat na Pag na morje, torej bi mi vse potrebne stvari z avtom dol peljali.

Torej, kje bi se to dalo iti? Po Jadranski magistrali? Je to preveč nevarno (tudi z avtom se še nisem tam peljal, zato sprašujem)?

Skratka, kakršen koli nasvet je dobrodošel, saj se ne znam lotiti načrtovati takega izleta :D (aja, pa kondicija ne bi smela biti problem, do takrat je še nekaj časa, da natreniram)
JakaKk6933 26.03.2010 21:30
Po Hrvaški imaš samo dve možnosti, ali Jadranska magistrala, ali po prvi cesti po notranjosti vzhodno od nje. Do meje pa je mimo Ljubljane kar obvezno it, potem si pa lahko izbereš več varjant, ali Postojna-Rijeka, ali po Loški dolini čez Delnice,... Glede na grobo oceno razdalje pride res tam 250-300km.

Splača se ti uporabiti Google Maps, kjer si lahko tudi izmeriš razdalje.

250km lahko prevoziš v enem kosu, lahko pa v dveh (potem si moraš nujno zrihtat prenočišče).
Če se odločiš za dva dni, si lahko traso spelješ po manj prometnih cestah, lahko je tudi kak km daljša,... V enem kosu je pa dobro, da je čimbolj direktna (ali pa ne).

Jadranska magistrala pomoje ni bolj nevarna kot ostale ceste. Pa tudi prometa, odkar je AC do Splita, je mnogo manj kot pred AC. Je pa zelo monotono, ves čas po soncu gor/dol, zna bit slabo za psiho.
1sportnik 26.03.2010 22:00
Imaš pa še tretjo varianto, katero sva uporabila s kolegom.

Prvi dan sva šla traso Kranj-Krk, kar mislim, da je naneslo okol 200km. Tam sva prespala, nato drugi dan z ladjo na Rab, kjer sva zopet prespala in tretji dan zopet z ladjo na Pag.

To je bilo v sklopu aktivnega dopusta, ki sva ga izpeljala. Prišla sva do Makarske in nazaj do Kopra.

V tvojem primeru, ko pa nameravaš opraviti pot od doma do Paga v enem kosu, je pa malo bolj naporno.

Če boš vzel to varianto moraš imeti denar za ladjo s seboj zase in za kolo. Nama so namreč kolo računali, kot osebo.

Lp
vigor 29.03.2010 11:07
Živ.

Pred leti sem se tudi sam odpravil na tak podvig. Sicer sem štartal iz Ljubljane. Žal pa takrat nisem bil tako discipliniran, in si nisem vsega zapisoval, ampak mislim da je bilo iz Lj do Paga nekje 250-260km za kar sem v enam kosu porabil nekje 13-14 ur, vključno s postanki in čakanjem na trajekt in vožnjo s trajektom.
Šel sem preko Reke in po jadranski magistrali. Vozil sem podnevi in se mi takrat pot ni zdela tako nevarna, saj je ob cesti še nekaj malega prostora, tako da nisem vozil direkt po cestišču, bil sem tudi malo bolje označen, da se me je bolje opazilo. Ponoči pa je ta cesta kar nevarna in ni primerna za kolesarjenje.
Takrat mislim da nisem srečal nobenega drugega ''norca'' , beri kolesarja, zato sem nekaj časa dvomil, ali se sploh sme kolesarit po tej cesti, ampak sem srečeval policaje ob cesti in če se ne bi smelo tam kolesariti bi mi gotovo kaj rekli.
Če bo vožnja potekala na lep, sončen, vroč dan, se dobro zaščiti, jaz sem se ampak premalo, pa sem bil na koncu zelo ožgan na izpostavljenih delih. Prav tako priporočam udoben sedež.
arto 29.03.2010 11:35
da se izogneš prometnim cestam je najboljša in najlepša tale:
gorenjska (?) -žiri-logatec-laze-cerknica- stari trg-babno polje - crni lug (kle se da zalutat, je skoz asfalt) - mrzla vodica - krški most (mal zoprno s kolesom, ampak gre) - valbiska - rab -pag

lahko pa po glavni do postojne, po glavni do reke in tam na katamaran do novalje, če spustijo gor s kolesom
Poce 29.03.2010 11:45
Bo kr 300km iz Gorenjske, jest sem šel iz Paga po Jadranski magistrali in čez Delnice. Generalno mam kar rad magistralo, bi pa Delnice zamenjal in šel mimo Reke na Ilirsko bistrico (s tem se tudi v celoti lahko izogeš Ljubljani).

Sem prevozil tudi ceste na otokih Krk, Pag in Rab in bi bila ta varianta (s postankom na Krku) vsekakor bolj umirjena - so pa tudi te ceste dosti monotone + naštudirat je potrebno trajekte.
LD
Janja 29.03.2010 14:24
Na katamaran s kolesom ne pustijo. Pa zadnji 2? leti vozi trajekt Krk-Rab iz Valbiske (na netu najdeš še vedno tudi vozni red iz Baške). - pa ne preveč pogosto - vozni red velja tudi v sezoni.
Rab-Pag vozi turistična ladijca - enkrat na dan.
Jadranska magistrala - zoprn del je Reka-Kraljevica (ne znam izogniti). Najslabši vozniki avtobusov, tovornjakarji so bili veliko bolj na distanci.
hudec 29.03.2010 14:42
Jest sm za planiranje kolesarskih poti uporabljal tale program http://www.viamichelin.co m upam da kej pomaga:) 8) 8)
FOE 29.03.2010 14:55
Tudi sam že nekaj let zapored odhajam na dopust s kolesom in
sem do Splita prevozil kar nekaj variant, med drugim tudi po
jadranski magistrali. Priporočam ti da greš na Ilirsko Bistrico pa
do Rijeke, čez Bakar, Senj.... Rijeka ni problematična in se komot
pripelješ po spodnji cesti ob obali skozi znajo pa biti precej napor-
ni dolgi vzponi po magistrali. Zraven je še grozna vročina, je pa
pot dokaj slikovita in nenevarna, vozišče pa kapo dol. Cesta brez
razpoke. Nisi omenil kam greš na otoku Pag. Tudi tam si malo
prekalkuliraj da ti bo še ostalo moči če boš šel v enm mahu ker
Pag pa zna biti monoton, vroč in ko si že utrujen ni ravno prijetno.
necnec 29.03.2010 15:16
Js tut letos nameravam s kolesom do Paga.
robi20000 24.06.2017 19:13

Lani sem šel dol s kolesom iz Ljubljane. Šel sem čez Kočevje, mejo prečkal pri MP Petrina oz. Brod na Kolpi, se povzpel na Delnice (cca. 500 m vzpona) in se nato priklopil na državno cesto D3, ki vodi proti Reki. Na prelazu Gornje Jelenje (881 m n.m.) sem zapustil D3 in se spustil proti Hreljinu oz. Meji (cca. 12 km spusta). Na koncu spusta v kraju Meja sem zavil levo in nato slabih 5 km sledil cesti D501 do kraja Križišće, kjer sem D501 zapustil in zavil levo za Vinodolsko dolino (smer Tribalj, Drivenik..). To se je izkazalo za zelo dobro izbiro saj ni bilo skoraj nobenega prometa, cesta pa lepa in vseskozi v rahlem spustu oz. položna. Po dobrih 13 km sem prišel v Crikvenico, od tam naprej pa do Prizne še kakšnih 80 km nadaljeval po magistrali. Do Senja je na magistrali sicer nekaj več prometa, od tam naprej pa je cesta precej prazna, saj avtocesta pobere precej prometa. Tudi sicer vožnja po magistrali ni tako nevarna, kakor je razbrati iz kakšnih časopisnih člankov ali kakor izgleda iz avtomobila. Cesta je dokaj široka, vozniki pa še kar obzirni. Še največji problem na magistrali je veter. Če ga že prej ni, pa tam okoli Senja vedno precej piha. Ko sem šel lani dol, je bilo do Senja kar v redu, od tam naprej pa sem imel občasno tako močan veter, da sem se včasih komaj premikal. Po 15 urah, od tega 13 ur vožnje, sem ob 9 zvečer prispel v Prizno, kjer sem imel gumidefekt kakšnih 20 m pred kioskom, kjer prodajajo karte za trajekt. Tistih nekaj metrov do hiške sem še odpeljal, potem pa sem šel na radler in poklical ženo, da me pride z avtom iskat na drugo stran v Žigljen, saj mi po neprespani noči in nato 238 prevoženih kilometrih ni bilo prav nič še do menjave zračnice. Morda bi se tega celo lotil, če ne bi imel zadaj torbe, ki bi jo moral najprej sneti, da bi dobil dol zadnjo feltno, tako pa sem tisto uro do odhoda trajekta rajši malo odležal na klopci.

 

Letos bom zadevo ponovil. Nisem še čisto prepričan, ali bom izbral isti traso, vendar je verjetnost precejšnja.

-BLAŽ- 25.06.2017 15:28

@robi2000

 

predlagam ti, da spustiš Kočevje in pičiš čez Kurešček na Bloke, Novo vas, Lož, Babno polje in direkt na Jelenje, ostalo pa kot si napisal.....

Se pa tudi jaz strinjam, da se iz tele magistralke dela prevelik bav bav. Sem pičil konec maja do Dubrovnika in nisem niti enkrat zašel v kočljivo situacijo. Seveda pa so odseki kjer na cesti nisi ravno sam.

Nikita 25.06.2017 16:32
@-BLAŽ-:

@robi2000

 

predlagam ti, da spustiš Kočevje in pičiš čez Kurešček na Bloke, Novo vas, Lož, Babno polje in direkt na Jelenje, ostalo pa kot si napisal.....

Se pa tudi jaz strinjam, da se iz tele magistralke dela prevelik bav bav. Sem pičil konec maja do Dubrovnika in nisem niti enkrat zašel v kočljivo situacijo. Seveda pa so odseki kjer na cesti nisi ravno sam.

Da, pač je treba na pot. Nenazadnje, če na vse gledaš, ne smeš niti na ulico, saj ti lahko pade kakšen stešnik na glavo!

robi20000 25.06.2017 17:21

@Nikita

 

V letih, odkar vozim kolo, se je nabralo kakšnih 70 jurjev, pa sem ga najbolj najebal zaradi pešca, ki mi je na cesti skočil pred kolo. Rezultat je bil zlom zapestja in zvit gleženj. Pa tudi sicer mi je največja mora vožnja po Lj, zlasti tam, kjer so kolesarske steze, ki si jih kot kolesar po zakonu dolžan uporabljati. Zlasti mi gre na k***c Celovška s svojimi avtobusnimi postajami. Pešci tacajo, kjer jih je volja, ali pa budala stoji sredi kolesarske s slušalkami na glavi in bulji v telefon. In ko mu (ji) potem poveš nekaj krepkih, strmi ko tele, ali pa celo sika nazaj. Včasih me prime, da bi sestopil z bicikla in kakšnega mahnil na p***o. Saj človek nekaj časa to še prenaša, ampak če si veliko na cesti, ti sčasoma začne pokati film, ker si dnevno soočen s takšnimi situacijami. Absurd je, da greš npr. na Blegoš, Krvavec.... skratka turo 100+ km, voziš po ne-vem-kakšnih cestah, letiš s hriba 70 na uro, na koncu pa si najbolj ogrožen v Lj na kolesarski stezi, ki naj bi bila kolesarju namenjena površina.

Nikita 25.06.2017 17:43
@robi20000:

@Nikita

 

V letih, odkar vozim kolo, se je nabralo kakšnih 70 jurjev, pa sem ga najbolj najebal zaradi pešca, ki mi je na cesti skočil pred kolo. Rezultat je bil zlom zapestja in zvit gleženj. Pa tudi sicer mi je največja mora vožnja po Lj, zlasti tam, kjer so kolesarske steze, ki si jih kot kolesar po zakonu dolžan uporabljati. Zlasti mi gre na k***c Celovška s svojimi avtobusnimi postajami. Pešci tacajo, kjer jih je volja, ali pa budala stoji sredi kolesarske s slušalkami na glavi in bulji v telefon. In ko mu (ji) potem poveš nekaj krepkih, strmi ko tele, ali pa celo sika nazaj. Včasih me prime, da bi sestopil z bicikla in kakšnega mahnil na p***o. Saj človek nekaj časa to še prenaša, ampak če si veliko na cesti, ti sčasoma začne pokati film, ker si dnevno soočen s takšnimi situacijami. Absurd je, da greš npr. na Blegoš, Krvavec.... skratka turo 100+ km, voziš po ne-vem-kakšnih cestah, letiš s hriba 70 na uro, na koncu pa si najbolj ogrožen v Lj na kolesarski stezi, ki naj bi bila kolesarju namenjena površina.

@Blaž

 

Seveda pa so odseki kjer na cesti nisi ravno sam.

 

To je pač to... ali pa si vedno doma. Sicer te razumem...

ckr.si. 25.06.2017 17:55
@-BLAŽ-:

@robi2000

 

predlagam ti, da spustiš Kočevje in pičiš čez Kurešček na Bloke, Novo vas, Lož, Babno polje in direkt na Jelenje, ostalo pa kot si napisal.....

Se pa tudi jaz strinjam, da se iz tele magistralke dela prevelik bav bav. Sem pičil konec maja do Dubrovnika in nisem niti enkrat zašel v kočljivo situacijo. Seveda pa so odseki kjer na cesti nisi ravno sam.

Včeraj nama je na celi trasi od Lj. na Učko in nazaj potrobil samo neki vaški posebnež v Golfu I.
Sva pa občasno na tistem najožjem delu med Ilirsko B. in Pivko občasno zapeljala v stran, da so naju lahko prehiteli avtobusi. Ni nama vzelo 5min. in smo bili vsi zadovoljni. Celo pozdravljali so naju.

robi20000 25.06.2017 18:29

@ckr.si

 

Tudi sam pogosto naredim podobno, ali pa npr. vozniku, ki na nepregledni cesti potrpežljivo vozi za menoj in čaka na priložnost, da me bo lahko prehitel, pomaham, naj gre naprej, če vidim, da ima prosto pot, ker imam z roba ceste pogosto boljši pregled. In to gesto znajo ceniti.

 

Najslabši udeleženci v prometu so pešci. Za njih ne veljajo nobena pravila. Čez cesto grejo ne da bi pogledali, če sploh lahko, ker nas kolesarjev, ki nimamo škripajočih koles, sploh ne slišijo, hodijo po kolesarskih stezah, ko čakajo na semafor, da bodo šli čez cesto, stojijo na kolesarski (najrajši s slušalkami na glavi), rolajo levo desno čez celo cesto s slušalkami na glavi.... Krave so boljše. Te vsaj kolikor toliko urejeno sledijo glavni kravi, pešci pa ko bi jih nasral. Saj pravim, največja mora ljubljanskega kolesarja je prebiti se čez strogi Center, od vpadnic pa je po mojem najslabša Celovška s svojo morilsko kolesarsko stezo. Ampak če si namenjen v tisto stran, se ji je težko izogniti, ali pa bi se moral sprijazniti z velikim ovinkom. Nasploh so rak rana ljubljanskih kolesarjev kolesarske steze. Evo, o čem govorim: www.google.si/maps/@46.048830 3,14.5240271,3a,48.8y,245.54h, 90.78t/data=!3m6!1e1!3m4!1sHbM unX1fFeD9S8qHQwtIwg!2e0!7i1331 2!8i6656?hl=sl. Pa tisti, ki je to projektiral, je popolna budala, ki očitno nikoli v življenju ni sedel na kolo. Ampak tole je že tema, ki spada v kakšno drugo rubriko.

indal 26.06.2017 10:16

Jaz pravim, da na Pag je edina prava čez most :) Zakaj...ker si skos na kolesu in ker iz slovenije nanese 300km+!

 Seveda je tudi špura na trajekt vredna vseh pohval!

 

mantra 26.06.2017 10:39

S kolegom sva šla lani na pag preko Slunja-Plitvice-Gračac-Pag. V tem času je prometa razmeroma malo, znajo pa biti sporni kamioni na relaciji Korenica-Udbina, ker cesta dopušča, da ga gonijo na polno. Drugače pa zelo lepa pot, določeni predeli neobljudeni, nora pokrajina...

ckr.si. 26.06.2017 12:56
@mantra:

S kolegom sva šla lani na pag preko Slunja-Plitvice-Gračac-Pag. V tem času je prometa razmeroma malo, znajo pa biti sporni kamioni na relaciji Korenica-Udbina, ker cesta dopušča, da ga gonijo na polno. Drugače pa zelo lepa pot, določeni predeli neobljudeni, nora pokrajina...

To traso sem imel tudi jaz v mislih, ker sem lani vozil tam čez proti Splitu. Vendar tistega dela proti Karlobagu čez Velebit ne poznam. Seveda pa se lahko gre tako kot ti predlagaš tudi malce naokoli.

robi20000 26.06.2017 13:06

@indal No, to bi pa res rad videl. Po trasi, ki sem si jo izbraj jaz (Lj - Kočevje - Delnice - G. Jelenje - Crikvenica - Prizna) je samo do trajektne luke navrglo 238 km. Če bi odpeljal še tistih 12 km od Žigljena do Kaštela v Stari Novalji (pa nisem iz razloga, ki sem ga že opisal), bi to zneslo okroglih 250 km. Povsem izvedljivo v enem dnevu. Če bi upošteval tvoje mnenje, bi si pa pot podaljšal za 140 km, kar bi to skupaj zneslo 390 km. Lahko bi sicer pot skrajšal za slabih 10 km, če bi šel mimo Sv. Vida po V strani ob Paškem zalivu (skozi Bošano) namesto po glavni cesti na Z strani hriba, in si s tem prihranil še vzpon iz mesta Pag, vendar ta opcija za cestna kolesa odpade. V vsakem primeru je to za enodnevno turo po mojem prehud zalogaj. Če bi to razdelil na dva kosa, bi še šlo, čeprav tudi to ne bi bila šala. En dan jih že odpelješ 200, da bi jih naslednji dan spet vozil 200 pa .... Dvomim, da si ti tak frajer, da to odpelješ v enem dnevu. Ali pa si. Jaz nisem.

 

@mantra Kapo dol, če si tole odpeljal v enem dnevu.

mantra 26.06.2017 13:25

@mantra Kapo dol, če si tole odpeljal v enem dnevu.

Hvala. Ja to je bilo odpeljano v enem dnevu. Bruto čas 15 ur, neto slabe tri ure manj. 
Ni pa to nič posebnega vse je v glavi. Z mano je bil namreč kolega, ki se je dva meseca pred odhodom vsedel na specialko in je pri takšnem tempu brez težav odpeljal.

Varainta čez Karlobag je tudi na moji ToDo listi.



ckr.si. 26.06.2017 14:14
@mantra:

@mantra Kapo dol, če si tole odpeljal v enem dnevu.

Hvala. Ja to je bilo odpeljano v enem dnevu. Bruto čas 15 ur, neto slabe tri ure manj. 
Ni pa to nič posebnega vse je v glavi. Z mano je bil namreč kolega, ki se je dva meseca pred odhodom vsedel na specialko in je pri takšnem tempu brez težav odpeljal.

Varainta čez Karlobag je tudi na moji ToDo listi.



Letos grem iz firbca po celotni J. magistrali od Reke na Pelješac. V kosu seveda!zarečeni kruh Malce me daje nostalgija.mežik
Šel bi sicer raje do Budve vendar nimam tam kaj početi.

robi20000 26.06.2017 16:07

@-BLAŽ- S pomočjo Michelin route plannerja sem primerjal tvojo in mojo varianto do G. Jelenja in guess what... ove varianti sta do kilometra enako dolgi:

 

1) Tvoja varianta: 66 km od Lj do MP Babno polje in 54 km od meje do G. Jelenja; skupaj 120 km

2) Moja varianta: 87 km od Lj do MP Petrina in 33 km od meje do G. Jelenja; torej spet 120 km

 

Sem po Google maps "prevozil" del tvoje trase in bi rekel, da je ta v primerjavi z mojo manj prometna in bolj umirjena, mogoče tudi lepša (stvar okusa), vsekakor pa bolj razgibana (beri: z več vzpona), kakor se da videti na Google Earth. Če samo omenim Kurešček za ogrevanje (slaba ura za vzpon), pa spet vzpon na Bloško planoto, pa na CRO zlasti tam okoli Risnjaka (na nekaterih delih gre cesta celo višje, kot je G. Jelenje)... Ker nisem ravno vitek, me na klanec precej pobere, kar pomeni daljši čas vožnje in večjo porabo moči. Po moji varianti imam tistih 500 višincev bolj strmega vzpona iz doline Kolpe na Delnice, potem pa se cesta vzpenja precej bolj umirjeno. In to je to. Drugih vzponov na moji trasi do G. Jelenja v bistvu ni, če odmislim nekaj malega tukaj pri Pijavi Gorici in potem še tam za Livoldom.

rs1975 03.07.2017 07:40

Letos sem šel v sredini maja s kolesom do Dubrovnika, mimo Plitvic do Gračca. Ja, cesta od Karlovca do Korenice je razmeroma prometna, sploh veliko je tovornjakov iz BiH. Sedaj, ko se začenja še turistična sezona, je prometa še več.
Če že misli kdo vozit proti Liki je po moje dosti boljša opcija Karlovac-Josipdol-Otočac, pa potem na Karlobag ali Gospić, odvisno je končnega cilja. Tole pot sem z avtom prevozil prejšnji teden na poti na dopust in je dosti bolj prazna kot pa tista prosti Plitvicam. Do Gračca kaj dosti več kilometrov ni, tudi vzponov ni kaj dosti, sta le dva v bližini tunela Kapela.

-BLAŽ- 03.07.2017 12:00

@robi2000

Lepo si tole naštudiral. Ko sem jaz gledal kje bi šel, sem samo pogledal kje je kakšen del kjer še nisem kolesaril in je »padla ven moja trasa« Ni mi bilo mar ne za kilometre ne za višince. Mi je bil pa ta del zelo všeč J

 

 

TEX 03.07.2017 12:14

Vidim fura se , borci to mate specijalko al kaj drugega ?

-BLAŽ- 03.07.2017 18:17
@TEX:

Vidim fura se , borci to mate specijalko al kaj drugega ?

Gravel bike in 28mm gume.

robi20000 03.07.2017 23:13
@TEX

Vidim fura se , borci to mate specijalko al kaj drugega ?

15 let stara Merida Crossway 8700 z 28 mm Schwalbe maratonkami. Do sedaj je bilo na biciklu zamenjano praktično vse, razen okvirja, vilic in balance. Vozi pa tudi skoraj vse

1
DODAJ ODGOVOR
SLEDI OBJAVI