10 dni, 6 zmag, 1. in 3. mesto v skupnem seštevku za 557 evrov

10 dni, 6 zmag, 1. in 3. mesto v skupnem seštevku za 557 evrov
04.08.2018 AVTOR: DZ

Kar nekoliko zaskrbljujoč podatek je danes na twitterju razkrila trenutno najboljša kolesarka Annemiek van Vleuten. Po razdelitvi nagrad ji je po popolni prevladi na Giru ostalo vsega 557 evrov.

Kolesarke se že vrsto let borijo za svoj prostor v kolesarski karavani. V zadnjih letih jim to tudi uspeva. Žensko kolesarstvo že ima svoje zvezdnice, vse večje. Dejstvo je, da tiste najboljše kolesarke zares že zelo dobro zaslužijo s plačami delodajalcev. A tu bo govora o denarnih nagradah na največjih dirkah.

Če vedno izpostavljamo, da so denarne nagrade na moških dirkah nizke, kaj bi potem lahko rekli šele za žensko kolesarstvo? Ženski Giro, oziroma Giro Rosa velja za najtežjo in najprestižnejšo etapno dirko v ženski karavani. Letos je na tej preizkušnji povsem prevladovala Annemiek Van Vleuten, ki je skupaj z ekipo Mitchelton Scott od desetih etap prišla do šestih zmag. Kolesarki sta bili prva in tretja v skupnem seštevku, Van Vleutnova se je seveda veselila končne zmage.

Poleg tega so v ekipi osvojili še majico po točkah in majico za gorske cilje. Deset deklet si je nagrade - tako kot je v kolesarstvu navada - razdelilo. In, koliko je vsaki ostalo? Vsega 557,30 €. Zato ne čudi twit Van Vleutnove: Deset dni dirkanja, šest etapnih zmag, prvo in tretje mesto v skupnem seštevku, majica za najboljšo po točkah, majica za najboljšo na gorskih ciljih na dirki Giro Rosa. Danes smo prejeli 557,30 evrov. To si v ekipi razdelimo med dekleta in osebje. Skupaj deset deklet. UCI, mogoče je napočil čas za spremembo glede določitve najnižjih možnih denarnih nagrad na dirkah. Te so iste kot leta 2008, ko sem začela dirkati.”

V kasnejši objavi je še dodala: "Osebno menim, da denar ne bi smel predstavljati glavne motivacije za doseganje rezultatov. A, če že gre ze denarne nagrade, naj se te bolj približajo. 1145 evrov je po UCI-jevem pravilniku najmanjša dovoljena nagrada za skupno zmago na dirkah World Toura. Lepo je zdaj videti, da se vse več organizatorjev odloča, da namenijo enake zneske tako moškim kot ženskam."

Značke: Cestno
Komentarji
beez14 04.08.2018 07:54
Vsa čast za izjavo - denar ne bi smel predstavljati glavne motivacije za doseganje rezultatov; a kljub vsemu so te številke porazne. Zgolj z motivacijo težko kruh kupiš pri sosedu... :(
majas 04.08.2018 12:28
@beez
Vsa čast za izjavo - denar ne bi smel predstavljati glavne motivacije za doseganje rezultatov; a kljub vsemu so te številke porazne. Zgolj z motivacijo težko kruh kupiš pri sosedu... :(
se strinjam! ampak tudi same so izjemno podcenjevalne do vseh okoli sebe. omenjena kolesarka ima svojo spletno stran le v nizozemščini ali flamščini (jaz ju ne razumem in ne ločim); večino objav na socialnih omrežjih prav tako (op. Primož Roglič nima bloga samo v slovenščini...)prezir do ženskega pro-kolesarjenja se vidi tudi na tem spletnem portalu - število člankov je minorno (no, nekaj, če ne veliko krivde je tudi na strani ekip in kolesark),..kljub vsemu pa ne pozabi, da ima tudi mesečno plači kot (upam, da :)) ti. in s plačo lahko kupiš pri sosedu kruh.je pa situacija skrajno mačistična, patriarhat.
*Za komentiranje morate biti prijavljeni.
Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ