10 dni, 6 zmag, 1. in 3. mesto v skupnem seštevku za 557 evrov

10 dni, 6 zmag, 1. in 3. mesto v skupnem seštevku za 557 evrov
04.08.2018 AVTOR: DZ

Kar nekoliko zaskrbljujoč podatek je danes na twitterju razkrila trenutno najboljša kolesarka Annemiek van Vleuten. Po razdelitvi nagrad ji je po popolni prevladi na Giru ostalo vsega 557 evrov.

Kolesarke se že vrsto let borijo za svoj prostor v kolesarski karavani. V zadnjih letih jim to tudi uspeva. Žensko kolesarstvo že ima svoje zvezdnice, vse večje. Dejstvo je, da tiste najboljše kolesarke zares že zelo dobro zaslužijo s plačami delodajalcev. A tu bo govora o denarnih nagradah na največjih dirkah.

Če vedno izpostavljamo, da so denarne nagrade na moških dirkah nizke, kaj bi potem lahko rekli šele za žensko kolesarstvo? Ženski Giro, oziroma Giro Rosa velja za najtežjo in najprestižnejšo etapno dirko v ženski karavani. Letos je na tej preizkušnji povsem prevladovala Annemiek Van Vleuten, ki je skupaj z ekipo Mitchelton Scott od desetih etap prišla do šestih zmag. Kolesarki sta bili prva in tretja v skupnem seštevku, Van Vleutnova se je seveda veselila končne zmage.

Poleg tega so v ekipi osvojili še majico po točkah in majico za gorske cilje. Deset deklet si je nagrade - tako kot je v kolesarstvu navada - razdelilo. In, koliko je vsaki ostalo? Vsega 557,30 €. Zato ne čudi twit Van Vleutnove: Deset dni dirkanja, šest etapnih zmag, prvo in tretje mesto v skupnem seštevku, majica za najboljšo po točkah, majica za najboljšo na gorskih ciljih na dirki Giro Rosa. Danes smo prejeli 557,30 evrov. To si v ekipi razdelimo med dekleta in osebje. Skupaj deset deklet. UCI, mogoče je napočil čas za spremembo glede določitve najnižjih možnih denarnih nagrad na dirkah. Te so iste kot leta 2008, ko sem začela dirkati.”

V kasnejši objavi je še dodala: "Osebno menim, da denar ne bi smel predstavljati glavne motivacije za doseganje rezultatov. A, če že gre ze denarne nagrade, naj se te bolj približajo. 1145 evrov je po UCI-jevem pravilniku najmanjša dovoljena nagrada za skupno zmago na dirkah World Toura. Lepo je zdaj videti, da se vse več organizatorjev odloča, da namenijo enake zneske tako moškim kot ženskam."

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ