661 Evo AM

661 Evo AM
12.06.2018 AVTOR: Vladimir Pakrac
O vsegorskih čeladah je bilo že veliko napisanega in v tem ni pravzaprav nič presenetljivega, kajti prodaja v tem segmentu še kar narašča. Tokrat smo vozili 661 Evo AM.

Opremo nam je za potrebe predstavitve posodilo podjetje Factory Store d.o.o. 

factorystore.si

Vsakič, ko v roke dobim 661-ov izdelek, kakorkoli naj bi se že ime znamke sklanjalo, se z radostjo spomnim svojih začetkov v gorskem kolesarstvu. Nikoli ne bom pozabil naslovnice revije iz leta 2005, na kateri je kraljeval takratni svetovni prvak v spustu Fabien Barel. Naslov prvaka je osvojil s Kono, kot enega njegovih glavnih pokroviteljev, pa se spominjam tudi 661. Od takrat do znamke gojim posebna čustva, ki so se zopet prebudila, ko sem pred časom v roke dobil njihovo vsegorsko čelado Evo Am.

Pri 661 so od nekdaj znali ustvarjati odlično opremo, z zanimivim dizajnom in brezkompromisno zaščito uporabnika in tudi Evo Am v tem pogledu ni izjema. Nasploh je bila 661 ena prvih znamk, ki je skočila na vlak specifičnih vsegorskih čelad, saj so že leta 2010 predstavili Recona, čelado s podaljšanim zatilnim delom. Slednji je namreč zaščitni znak tovrstnega segmenta čelad. Od svojih začetkov se, razen dizajna, čelade do pred kratkim niso bistveno spreminjale. Kljub temu je v zadnjem času vendarle zaznati nekoliko več domišljije pri integraciji varnostnih sistemov v tovrstne čelade, kakršna sta denimo MIPS in LDL, kar je vsekakor hvalevredno. Tudi Evo Am obstaja v izvedenki z MIPS-om, sam pa sem tokrat preizkušal običajno verzijo.

Kljub temu čelada postreže z mnogimi zanimivimi "bonbončki ", eden izmed bolj zanimivih je vsekakor sistem prileganja glavi, BOA. Gre za zatezni sistem, ki obseg čelade prilagaja s pomočjo tankih pletenic. Seveda to nalogo opravljajo tudi vsi konkurenčni sistemi, prednost BOA pa je predvsem v, recimo temu, bolj analogni nastavitvi obsega - po domače, obseg je možno nastaviti bolj "na fino ". Za fiksiranje čelade po Y osi skrbi običajen podbradni pašček, ki pa se namesto z navadno "klipsno " spaja z magnetnim sistemom Fidlock. S pomočjo slednjega je zapenjanje čelade hitrejše in elegantnejše, saj je treba paščka zgolj približati drugega drugemu.

Tretja in verjetno najpomembenjša stvar na Evo AM je posebna izvedenka EPS školjke, imenovana CONTEGO. Ta naj bi imela boljše lastnosti absorbiranja udarcev od običajnega EPS-a. Tega v praksi seveda nisem mogel preveriti, je pa na čeladi moč opaziti drugačen finiš in barvo školjke, kot pri običajnem EPS-u.

Čelado krasijo velike zračne odprtine, ki so mi v hladnih dneh povzročale kar nekoliko preveč prepiha v glavi. Seveda s tem ni nič narobe v bolj vročih mesecih in morda je prišel čas, da kolo preselim na trenažer v dnevno sobo.

Za konec je na mestu opozorilo, da ima 661 precej velike številke (vsaj pri čeladah). Sam običajno vozim velikost čelade S/M ali M, pri Evo Am pa smo za mojo betico morali poiskati velikost čelade XS/S.

Več na sixsixone-europe

Značke: Gorsko
Komentarji
Ta novica še nima komentarjev
*Za komentiranje morate biti prijavljeni.
Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ