9. julij: Poseben dan na Touru

9. julij: Poseben dan na Touru
08.07.2023 AVTOR: DZ, vir: Tour de France

Puy de Dome. 35 let so kolesarski navdušenci čakali in zdaj ga bomo dočakali. Ciljni vzpon na Puy de Dome.

Puy de Dome. Na tem klancu so se v zgodovini dirke po Franciji pisale izjemne, nepozabne zgodbe. Od tega, da je gledalec v trebuh udaril Eddyja Merckxa in mu preprečil napad na šesto zmago na dirki po Franciji do znamenitega dvoboja med Raymondom Poulidorjem in Jacquesom Anquetilom.

Več o teh zgodbah, pa tudi o ostalih podrobnostih si lahko preberete v reviji Bicikel. Sicer pa govorimo o 13,3 km dolgem vzponu s 7,7-odstotnim povprečnim naklonom. Cilj je na 1453 metrih nadmorske višine. Zadnjih 4,5 km je najtežjih, saj je vzpon v povprečju več kot 11-odstoten. Je pa to prava nočna mora za organizatorje, saj je na vrhu zelo malo prostora.





Vzpon je tudi vse letos zaprt za promet. Tudi kolesarji ne smejo na sam vrh. Samo enkrat v letu - zadnjo junijsko nedeljo - organizirajo kolesarjenje na ta klanec. Pa še to se lahko prijavi vsega 350 kolesarjev. Letos so za vsega dve uri to možnost dva dni pred začetkom dirke po Dofineji ponudili tudi profesionalnim kolesarjem, ki so tako lahko izkoristili priložnos za ogled trase.

Značke: Dirka po Franciji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ