Alberto Contador na Mortirolu ugnal Aruja, Landi etapa

Alberto Contador na Mortirolu ugnal Aruja, Landi etapa
26.05.2015 AVTOR: D. Z.
Za kolesarji na dirki po Italiji je zelo zahtevna 16. Etapa. Dobil jo je Mikel Landa, popustil je Fabio Aru. Alberto Contador ima že več kot 4 minute prednosti.

Po drugem in obenem zadnjem dnevu počitka je kolesarje na dirki po Italiji čakala ena izmed najzahtevnejših preizkušenj. 16. etapa, ki jih je popeljala od Pinzola do Aprice. Premagati so morali kar pet kategoriziranih gorskih ciljev. Ker so se dvakrat povzpeli na Aprico, lahko govorimo o štiri vzponih. Duhove buri predvsem znameniti in izjemno strm klanec na Mortirolo. Etapo smo vam predstavili že včeraj, zato lahko gremo kar k dogajanju na dirki. Kolesarji so se takoj po startu začeli vzpenjati na Campo Carlo Magno in takoj je prišlo do napadov.

Šele po prečkanju vrha klanca se je izoblikovala večja skupina ubežnikov. To so sestavljali Edoardo Zardini (Bardiani CSF), Franco Pellizotti (Androni Giocattoli), Fabio Felline (Trek Factory Racing), Brent Bookwalter (BMC), David De La Cruz (Etixx-QuickStep), Ruben Fernandez (Movistar), Nikolay Mihaylov (CCC Sprandi), Ryder Hesjedal (Cannondale-Garmin) in Przemyslaw Niemiec (Lampre-Merida). Kasneje sta se jima pridružila Sander Armee in Simon Clarke. Po prevoženih 80 kilometrih so imeli ubežniki vsega dobri dve minuti prednosti.

Ob vzpenjanju proti Aprici je napadel Hesjedal, saj se je razlika do skupine z najboljšimi hitro zmanjševala. Kanadčan, nekdanji zmagovalec dirke po Italiji, si je hitro privozil dve minuti naskoka. Na spusu z Aprice je imel težave s kolesom tudi Alberto Contador. Medtem ko je ravno prihajalo do selekcije, je Contador v trenutku izgubil minuto v primerjavi z Arujem in največjimi tekmeci. V ospredju so ritem stopnjevali člani Katjuše in Astane, medtem ko je Contadorju v lovu pomagal samo še en klubski kolega. Na pomoč pa mu je priskočil še Igor Anton iz Movistarj.

Ob vznožju Mortirola je imel Contador pol minute zaostanka za Arujem. Obetal se je izjemen vzpon. Landa in Aru sta se vzpenjala skupaj, medtem ko je Contador hitro prehiteval tiste, ki so popuščali. In Španec je kmalu ujel tudi Lando, Aruja in Kruijswijka, ki je uspel slediti ritmu najboljših. In potem je sledilo prvo presenečenje. Drugi v skupnem seštevku Aru je popustil. Preostala trojica je bila preprosto močnejša. Landa ga ni počakal, ampak je sledil Contadorju in Kruijswijku. Na vrhu Mortirola je Aruja prehitel tudi letos odlični Andrey Amador, a za Contadorjevo skupino sta zaostajala že za dve minuti.

Contador je tudi spust z Mortirola odpeljal zelo hitro. Aruja pa so v lovu ustavile še težave s kolesom. Sledil je še zaključni vzpon na Aprico. Kruijswijk je večji del poti narekoval ritem. Pet kilometrov pred ciljem pa se je med trojico začel boj za etapno zmago. Dobre štiri kilometre pred ciljem je napadel Kruijswijk, a ga je Landa takoj ujel. Španec pa se ni ustavil, ampak je takoj izvedel protinapad. Preostala kolesarja mu nista sledila in Landa je v samostojni vožnji nadaljeval proti cilju. Veselil se je lahko druge zmage zapored, obenem pa je napredoval na drugo mesto v skupnem seštevku in je tako prehitel kapetana Aruja.

Kruijswijk je bil drugi, Contador tretji. Zaostala za 38 sekund. A preostali so imeli precej večje zaostanke. Aru je izgubil skoraj tri minute. »Zame je to zares lep dan. Mogoče celo lepši kot v nedeljo. Videli smo, da je imel Contador težave s kolesom, Katjuša pa je vozila na polno. Mi smo pričeli sodelovati z njimi. Na Mortirolo se Fabio ni počutil najbolje in mi je dejal, naj sledim Contadorju. V zadnjih kilometrih sem videl, da taktizirata. Poskusil sem. Nisem vedel, da sem tako močan, « je priznal Landa, ki bo očitno prevzel vlogo kapetana v Astani.

Dirka po Italiji, 16. etapa
1. Mikel Landa Meana (Špa) Astana Pro Team 5:02:51
2. Steven Kruijswijk (Niz) Team LottoNL-Jumbo 0:38
3. Alberto Contador (Špa) Tinkoff-Saxo
4. Jurij Trofimov (Rus) Team Katjuša 2:03
5. Andrey Amador (Kos) Movistar Team
6. Ryder Hesjedal (Kan) Cannondale-Garmin Pro Cycling Team 2:10
7. Fabio Aru (Ita) Astana Pro Team 2:51
8. Damiano Caruso (Ita) BMC Racing Team 3:16
9. Leopold Konig (Češ) Team Sky 3:19
10. Carlos Betancur (Kol) AG2R La Mondiale
11. Alexandre Geniez (Fra) FDJ.fr
12. Jurgen Van Den Broeck (Bel) Lotto Soudal 6:18
13. Maxime Monfort (Bel) Lotto Soudal
14. Igor Anton (Špa) Movistar Team
15. Stefano Pirazzi (Ita) Bardiani CSF 8:13
16. Darwin Atapuma Hurtado (Kol) BMC Racing Team
17. Giovanni Visconti (Ita) Movistar Team 10:31
18. Mikel Nieve (Špa) Team Sky
19. Grega Bole (Slo) CCC Sprandi Polkowice
20. Ama ël Moinard (Fra) BMC Racing Team
129. Luka Mezgec (Slo) Team Giant-Alpecin 38:16
134. Jan Polanc (Slo) Lampre-Merida 38:15

Dirka po Italiji, skupni vrstni red
1. Alberto Contador (Špa) Tinkoff-Saxo 65:04:59
2. Mikel Landa Meana (Špa) Astana Pro Team 4:02
3. Fabio Aru (Ita) Astana Pro Team 4:52
4. Andrey Amador (Kos) Movistar Team 5:48
5. Jurij Trofimov (Rus) Team Katjuša 8:27
6. Leopold Konig (Češ) Team Sky 9:21
7. Damiano Caruso (Ita) BMC Racing Team 9:52
8. Steven Kruijswijk (Niz) Team LottoNL-Jumbo 11:40
9. Alexandre Geniez (Fra) FDJ.fr 12:48
10. Ryder Hesjedal (Kan) Cannondale-Garmin Pro Cycling Team 12:49
11. Maxime Monfort (Bel) Lotto Soudal 14:04
12. Jurgen Van Den Broeck (Bel) Lotto Soudal 15:49
13. Giovanni Visconti (Ita) Movistar Team 19:50
14. Rigoberto Uran (Kol) Etixx - Quick-Step 22:12
15. Ama ël Moinard (Fra) BMC Racing Team 26:04
16. Mikel Nieve (Špa) Team Sky 26:30
17. Tanel Kangert (Est) Astana Pro Team 26:58
18. Darwin Atapuma Hurtado (Kol) BMC Racing Team 27:20
19. Carlos Betancur (Kol) AG2R La Mondiale 32:33
20. Damiano Cunego (Ita) Nippo - Vini Fantini 37:22
36. Grega Bole (Slo) CCC Sprandi Polkowice 1:30:45
61. Jan Polanc (Slo) Lampre-Merida 2:04:42
141. Luka Mezgec (Slo) Team Giant-Alpecin 3:41:52

Značke: Dirka po Italiji, Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ