Aleksej Lucenko v pobegu dneva do svoje prve zmage na dirki po Franciji

Aleksej Lucenko v pobegu dneva do svoje prve zmage na dirki po Franciji
03.09.2020 AVTOR: Boštjan Svete, Foto: Sirotti

Šesta etapa z zaključkom v klanec se je razpletla za vse v generalni razvrstitvi kot transferna etapa.

Šesto etapo so kolesarji začeli točno opoldne v Le Teilu, v skupni dolžini 191 kilometrov je bilo prvih 140 kilometrov ravninskih, na zadnjih 50 -tih kilometrih. S tremi kategoriziranimi vzponi so se pričakovali različni razpleti, tudi z možnostjo, da rumena majica ponovno zamenja kolesarja.



Od samega začetka se je pričakovano v prvih desetih kilometrih oblikovala ubežna skupina, ki so jo sestavljali kolesarji z večjimi zaostanki v skupni razvrstitvi, da jih je glavnina spustila.

V zadnji četrtini dirke so narekovanje tempa v ospredju prevzeli kolesarji ekipe Ineos Grenadiers in zmanjšali zaostanek do ubežnikov na tri minute. Za nekaj pozornosti, je poskrbel na dvajsetem kilometru so cilja s skokom Fabio Aru (UAe Emirates). Uspelo mu je privoziti največ minuto prednosti pred glavnino in še vedno dveh minut zaostanka za ubežniki. Poizkus, priključka ubežnikom se, je žal, končal neuspešno.

Sedem kilometrov do cilja se je imel ponovno težave s kolesom Tadej Pogačar, na srečo je bilo to že na delu etape, ko je bila cesta že dovolj široka, da je bilo lahko pri njem tudi hitro klubski avto, da so lahko Tadeju v precej hitrem času zamenjali zadnje kolo na kolesu. Jan Polanc pa je bil ponovno v pomoč, da je pomagal Tadeju priklopiti glavnini in tako ni izgubil dragocenih sekund.

V ospredju je s kontrolirano vožnjo v zadnjih kilometrih osvojil etapno zmago kazahstanski kolesar Aleksej Lucenko, drugo na tritedenskih preizkušnjah in daleč najbolj pomembno v njegovi karieri. Drugo mesto je zasedel španski kolesar Jesus Herrada (Cofidis), tretjo mesto je zasedel Belgijec Van Avermaet (CCC), četrto pa še zadnji izmed ubežne skupine Američan Nelson Powles (EF PRO), ko je v cilj prišla že glavnina, ki je zaostala dve minuti in 53 sekund.

Jutri je pred kolesarji ponovno ravninska etapa, ko bo skušal Peter Sagan ponovno s prevzemom zelene majice. Tehnični del ekipe v ekipi UAE Tadeja Pogačarja pa zelo verjetno čaka dolga noč, da pred nadaljevanjem dirke ugotovijo, zakaj prihaja ako pogostih do tehničnih težav na kolesu Tadeja Pogačarja.

Značke: Dirka po Franciji
Ključne besede:
Aleksej Lucenko
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ