Aranburu izkoristil številčno premoč Astane, Roglič za las zadržal vodstvo

Aranburu izkoristil številčno premoč Astane, Roglič za las zadržal vodstvo
06.04.2021 AVTOR: N. Gr., foto: Itzulia

Astana je bila najmočnejša ekipa v drugi etapi dirke po Baskiji, njihovo številčno premoč v prvi skupini pa je na koncu z zmago kronal Alex Aranburu. Roglič je pred Špancem zadržal le pet sekund naskoka.

Druga etapa v Baskiji je bila na papirju najlažja, a so nižje temperature ter rahel dež, zaradi katerega so bile ceste spolzke, kolesarjem precej otežili delo. Pričakovano je odločal zadnji kategorizirani vzpon druge kategorije na La Asturiano (7,7 km, 6,2 %), kjer so se v glavnini začeli napadi.

Kmalu po začetku vzpona je napadel David Gaudu, sledil mu je Tadej Pogačar, ki se je v današnji etapi zelo dobro počutil, saj je dvakrat poizkušal z napadom iz glavnine. Obakrat si je privozil nekaj naskoka, a ob sebi ni imel pravih kolesarjev, da bi lahko prišli do cilja.

Dva kilometra pred vrhom vzpona je pospešil Max Schachmann, takrat je prvič v ospredje prišel tudi Primož Roglič, ki vnovič ni mogel računati na pomoč ekipnih kolegov, odpadli so še pred zaključkom, zato je moral napade pokrivati sam. Roglič se je odpeljal s Schachmannom, zraven sta se priključila še Sergio Higuita in ekipni kolega Pogačarja Brandon McNulty, Pogačar pa je pametno ustavil konje na čelu glavnine in razlika je hitro narasla na 15 sekund.

Četverica je na čelu dirke prišla čez vrh vzpona in začela z zelo spolzkim spustom, kjer pa so kolesarji v zasledovalni skupini predvsem po zaslugi ritma Pella Bilbaa nadoknadili razliko. Na dnu spusta so se začeli napadi Astane, prvi je poizkusil Omar Fraile in ko je bil ujet, je takoj napadel Alex Aranburu.



Španec se na razgibanih terenih s hitrimi zaključki zelo dobro znajde, nenazadnje je Milano - Sanremo končal v prvi deseterici, tokrat pa je izkoristil nekaj pogledovanja v skupini s favoriti in si privozil 30 sekund naskoka. Le BikeExchange se je lotil lova za njim, ob Rogliču je sicer bil še pred etapo tretji v skupnem seštevku Jonas Vingegaard, a se Roglič ni odločil za njegov »vpoklic« in možnost za etapno zmago je splavala po vodi.

Pred ciljem je kolesarje čakala še kratka »špica«, kjer je Aranburu že slavil, Fraile je z drugim mestom dopolnil ekipni uspeh Astane, Pogačar pa je s tretjim mestom zvito pridobil še štiri odbitne sekunde. Roglič je končal z istim časom kot Pogačar, 15 sekund za zmagovalcem in tako zadržal pet sekund naskoka pred Aranburujem v skupnem seštevku.

Jutri bo na sporedu še ena zelo razgibana etapa s tremi kategoriziranimi vzponi v zadnjih 20 kilometrih, kjer bo najbrž vnovič prišlo do razlik v skupnem seštevku.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ