Roglič dobil prvi dvoboj s Pogačarjem in prvo rumeno majico

Roglič dobil prvi dvoboj s Pogačarjem in prvo rumeno majico
05.04.2021 AVTOR: N. Gr., foto: Jumbo Visma

Primož Roglič očitno ne čuti več sledi poškodb z dirke Pariz - Nica, v prvi etapi dirke po Baskiji je bil najhitrejši na razgibanem kronometru in vrgel rokavico Tadeju Pogačarju, ki je zaostal 28 sekund.

V Baskiji se Primož Roglič zelo dobro počuti, danes je na baskovskih tleh vknjižil že četrto etapno zmago, tretjo na kronometrih na Itzulii, ki so vedno nekaj posebnega. Tokrat so si prireditelji zamislili 13,9 kilometra dolgo razgibano vožnjo na čas, ki se je začela z vzponom, nadaljevala s tehničnim spustom, v zaključku pa je kolesarje čakala še 600 metrov dolga strma »špica« do cilja.

Menjave ritma so Rogliču očitno ustrezale, odločil se je, da se bo na progo podal med prvimi, prepričljivo je prevzel vodstvo in nato več kot dve uri sedel na mestu vodilnega, vmes pojedel tudi kosilo, in spremljal nastope svojih tekmecev.

Glavni je bil seveda Tadej Pogačar, ki pa je očitno imel nekoliko slabši dan, saj predvsem na zaključnem vzponu ni deloval prepričljivo in je na koncu za Rogličem zaostal za 28 sekund. Prva bitka na Baskiji je tako pripadla Rogliču, ki pa vojne še zdaleč ni dobil, saj je dirka tako razgibana, da do sobote vsak dan lahko pride do razlik v skupnem seštevku.



»Vesel sem, da sem spet nazaj v Baskiji, tukaj zelo rad dirkam, na kronometrih tukaj sem že zmagoval in tudi tokrat so prireditelji spet pripravili zanimivo traso, ki je bila tudi tehnično zahtevna, bila mi je všeč. Lepo je zmagati, seveda je lepo tudi, da sem proti Pogačarju pridobil 28 sekund, a on ni edini tekmec, dirka pa je še dolga in boriti se bomo morali vsak dan posebej. Zagotovo pa si želim, da bi majico vodilnega zadržal do konca dirke,« je po koncu vožnje na čas povedal Roglič, ki je na dirki po Baskiji leta 2018 že slavil v skupnem seštevku.

Na uvodnem kronometru se mu je najbolj približal Pogačarjev ekipni kolega Brandon McNulty, ki je zaostal le dve sekundi, s tretjim in četrtim mestom pa sta presenetila Rogličeva sotekmovalca Jonas Vingegaard (zmagovalec Coppi & Bartalija) in Tobias Foss (zmagovalec Tour de l’Avenirja 2019). Pogačar je bil na koncu peti, mesto za njim z istim zaostankom pa je končal Adam Yates, še eden od favoritov za končno zmago.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ