Barjanka novost letošnje Franje

Barjanka novost letošnje Franje
08.06.2018 AVTOR: BOSTJAN SVETE

Kolesarjem iz Ljubljane in širše okolice je dobro poznana tedenska "runda" Barjanka. Tedenskim vožnjam se bo na letošnjem festivalu kolesarstva od 8.6. - 10

Kolesarjenje Barjanka - Maraton Franja bo potekalo 9.6.2018 s startom ob 8:00 sicer v velikem delu po trasi tedenske Barjanke, vendar v obratni smeri ter z vključenim kolesarjenjem od Jezera, prek Tomišlja proti Igu in z zaključkom po Ižanski cesti do Ljubljane. Trasa je idealna za gravel kolesa ter kolesa z nekoliko debelejšimi plašči, saj vključuje za popestritev tudi makadamske odseke. V skupni dolžini 83 kilometrov, se ne meri časa udeležencem in predvideva hitrost vožnje od 25 kilometrov na uro na makadamskih odsekih in 35 kilometrov na uro na asfaltnih površinah.

Potek - Maratona Franja

Štart maratona je v Ljubljani na Kongresnem trgu, od koder se nadaljuje proti Aškerčev ulici in naprej po Tržaški cesti do Brezovice. Na semaforiziranem križišču pred Mercatorjem se zavije levo na Podpeško cesto. Pred železniškim prehodom se zavije desno na Pot na Plešivico, kjer udeležence čaka 1. makadamski odsek. Nadaljuje se doPodplešivice, potem po Barjanski cesti do Bevk. V Bevkah se zavije desno proti Drenovem Griču.

Pred avtocesto se zavije levo na 2. makadamski odsek in ob avtocesti nadaljuje do Sinje Gorice. Na krožišču v Sinji Gorici se zapelje na Pot na Tojnice. Pri Ljubljanici se zavije desno na 3. makadamski odsek pod mostom in naprej vse do glavne ceste Ljubljana – Vrhnika. Tam se zavije levo in nadaljuje do glavnega semaforja v centru Vrhnike, kjer se zavije levo na Sternenovo cesto. V Verdu se zavije levo proti Bistri, kjer udeležence čaka 1. okrepčevalna postaja. Nadaljuje se proti Borovnici po Ljubljanski cesti. Po prečkanju mostu čez Borovniščico se zavije desno na ulico Bratov Debevc. Na koncu ulice Bratov Debevec se zavije levo v hrib in za tem prvo levo na 4. makadamski odsek, staro železniško traso.

Po tej trasi se nadaljuje vse do naselja Pako, kjer se kmalu za Paškim mostom spusti levo in naprej pod železniško progo desno na glavno cesto. Po glavni cesti se nadaljuje do Podpeči, kjer se na krožišču zavije desno proti Jezeru. Pri gasilskem domu in avtobusni postaji v naselju Jezero se zavije z glavne ceste desno proti Jezeru pri Podpeči. Pred Gostilnico Jezero je 2. okrepčevalna postaja. Od jezera se nadaljuje po 5. makadamskem odseku okoli celotne ravnice in nazaj do avtobusne postaje Jezero, kjer se zavije levo na glavno cesto proti Igu. Na križišču v Tomišlju se nadaljuje naprej do mostu čez reko Iško, pred katerim se zavije levo na 6. makadamski odsek in nadaljuje do glavne ceste v Črni vasi.

PredOkrepčevalnico Kolišče se zavije na glavno cesto desno proti Rudniku. Z glavne ceste se zavije desno na Brglezov štradon in se nadaljuje do konca, kjer se zavije desno na 7. makadamski odsek. Nadaljuje se do Pizzerije Mars v Brestu, potem proti Iški Loki do Iga. V Igu bo zadnja okrepčevalna postaja. Od tam se nadaljuje po cesti na Zabrv, kjer se zavije levo proti Škofljici na Škofeljsko cesto.

Po prečkanju mostu čez Kremenico se zavije levo na zadnji najdaljši 8. makadamski odsek proti spomeniškemu območju UNESCO kolišč. Na križišču z informativno tablo o koliščih, se nadaljuje desno do Babnogoriške ceste, kjer se zavije levo proti Šinkovemu štradonu. Na koncu Šinkovega štradona se zavije levo na Hauptmanco in nadaljuje do Ižanske ceste. Na Ižanski cesti se zavijedesno in nadaljuje do Karlovškega mostu, kjer se zavije na Hradeckega cesto. Nadaljuje se desno po Litijski cesti, do križišča s Kajuhovo ulica, kjer se zavije levo. Nadaljuje se vse do Šmartinske ceste, kjer se zavije desno in nadaljuje do BTC-ja, kjer je cilj maratona.

Čeprav se na cesti zahteva stalno previdnost, organizator priporoča pazljivo in spretno vožnjo na vseh makadamskih odseki:

  1. Pot na Plešivico 2 km
  2. Drenov grič – Sinja Gorica 3,5 km
  3. Sinja Gorica Chemis – Vrhnika 350m
  4. Stara železniška trasa: Borovnica – Pako 1,5 km
  5. Okoli Podpeškega jezera 1,2 km
  6. Tomišelj – Črna vas 3,5km
  7. Črna vas – Brest 6,5 km
  8. Most čez Kremenico – Črna vas Ižanska cesta 7 kmZnačke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ