Basso vrnil Italijo na sam vrh

Basso vrnil Italijo na sam vrh
31.05.2010 AVTOR:
Letošnja dirka po Italiji bo v zgodovino šla kot ena najtežjih. Kolesarji tudi na etapah, ki so bile po profilu nekoliko lažje, niso počivali in to je dalo dirki poseben čar. Končni zmagovalec pa je postal Ivan Basso.
Dirka po Italiji je bila za kolesarje resnično izjemno zahtevna. Že vse od prvih etap na Nizozemskem, kjer so mnogi izgubili upanje na visoke uvrstitve, saj se na ozkih cestah, dežju in vetru preprosto niso znašli. Sledil je izjemen kronometer Liquigasa in etapa po slovitih "belih cestah". Tokrat so bile zaradi dežja in blata bolj rjave, vendar sta to izkoristila Cadel Evans z etapno zmago in Aleksander Vinokurov, ki je oblekel rožnato majico.

Za novo presenečenje je poskrbela skoraj 260 kilometrov dolga etapa do l'Aquile. Kratki vzponi, bolj pisani na kožo specialistom za klasike, ter dež in mraz. Vse to je bilo krivo, da so praktično vsi favoriti skoraj že izpadli iz boja za zmago. Rožnato majico je oblekel mladi Richie Porte, na tretje mesto pa se je zavihtel mladi Hrvat Robert Kišerlovski, ki je kljub težavam z boleznijo v zadnjem tednu na koncu zasedel deseto mesto.

V naslednjih dneh se je začel pravi lov za sekundami, tako da pravega oddiha spet ni bilo. V ospredju je Porta slekel Arroyo. Kmalu so na vrsto prišli prelazi. Najprej etapa do Asola, ki jo je dobil Vincenzo Nibali. Arroyo je izgubil dobri dve minuti. Potem preizkušnja na Monte Zoncolan. Tam je Ivan Basso prvič zares pokazal svojo premoč. Priznati mu jo je moral tudi Cadel Evans, ki je dokončno pogorel v etapi, ki je kolesarje vodila čez Mortirolo.

Etapo je dobil Michele Scarponi, Ivan Basso pa je oblekel rožnato majico. Arroyo je na vrhu Mortirola zaostajal že za več kot dve minuti, vendar se je resnično boril, po zaslugi izjemnega spusta s tega vzpona pa je pridobil minuto in pol, vendar mu je zmanjkalo 34 sekund. Španec nikakor ni uspel ujeti Nibalija, Bassa in Scarponija, ki so v ospredju proti Aprici složno narekovali ritem. Tako so se končale njegove še kako uresničljive sanje. Prav v tej etapi je Nibali dokazal, da se lahko povsem podredi klubski taktiki in Ivanu Bassu, saj ga je moral s spusta z Mortirola neprestano čakati.

Kako malo je resnično manjkalo Arroyu do rožnate majice smo lahko videli naslednji dan, ko se je na vrhu vzpona na Tonale zmage veselil Tschopp. Evansov napad in drugo mesto v etapi nista obrodila sadov. Basso je s pomočjo izjemne ekipe zanesljivo obdržal rožnato majico. Na zadnjem kronometru smo dobili odgovor zgolj na eno vprašanje. Bo lahko Scarponi nadoknadil zaostanek ene sekune za Nibalijem in se tako uvrstil na tretje mesto ali pa bo Nibali dokazal, da je boljši kronometrist? Nibali ni dovolil presenečenja in je zanesljivo ubranil tretje mesto.

Kronometer je dobil Gustav Larsson, v Veroni pa je Ivana Bassa pričakal pravi spektakel. Gorazd Štangelj je na dirko prišel z eno samo nalogo, da pomaga Aleksandru Vinokurovu. Veliko moči je zato porabil že v prvem tednu, ko je pomagal pri branjenju rožnate majice, ki jo je nosil prav Vinokurov. Kazahstanec, ki je na začetku Gira veljal za enega izmed največjih favoritov, je na koncu zasedel šesto mesto. Štangelj je bil 92.

(dč)
foto: sirotti
Značke:
Ključne besede:
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ