Bernalov šov na makadamu

Bernalov šov na makadamu
16.05.2021 AVTOR: DZ, foto: La Presse

Egan Bernal je trenutno najmočnejši kolesar na dirki po Italiji. Kolumbijec je to dokazal tudi v najzahtevnejši etapi do zdaj. Dobil je etapo in prevzel vodstvo.

158 razgibanih kilometrov. Castel di Sangro je gostil start devete etape, cilj pa Campo Felice. Trasa je bila nadvse zahtevna, čeprav vzponi niso bili ekstremno zahtevni. Seveda z izjemo zaključnega, ki je bil v zadnjih treh kilometrih preej strmejši, zadnji kilometer in pol pa je potekal po makadamu.





Po pričakovanjih smo videli dikranje na vso moč od začetka in na prvi kategoriziran klanec je bilo v ospredju dobrih 20 kolesarjev. Med njimi sta bila najbolj nevarna v skupnem seštevku Dani Martinez in Damiano Caruso, v tej skupini pa je bil tudi Matej Mohorič. Večje prednosti si skupina ni privozila, tako da so tudi na spustu kolesarji vozili na polno. Mohorič je v levem ovinku hudo padel.

Kolo je bilo polomljeno in odpeljali so ga z reševalni vozilom. Več o tem smo že pisali. Kakšne so posledice, zaenkrat še ni znano. Na dirki tako izmed Slovencev ostaja še Jan Tratnik. Na spustu sta se skupini združili in potem je prišlo do novega pobega. Tokrat med 16-imi ubežniki ni bilo kolesarjev, ki bi resno ogrožali vodilnega Valterja Attilo oziroma največje favorite za končno zmago.





Ineos je imel vse pod nadzorom. Ubežniki so si privozili dobre tri minute prednosti. Med ubežniki so bili tudi Bennett, Storer, Ulissi, Carr, Sanchez, Mollema, Visconti … V glavnini so veliko dela opravili tudi člani moštva Groupama FDJ, ki so branili rožnato majico. Na predzadnjem klancu sta napadla Carr in Bouchard, a tudi v skupini s favoriti so bili vse hitrejši.

Veliko dela je opravil tudi Jan Tratnik. V ospredju je na zadnjem klancu ostal samo še Bouchard, v svojem ritmu pa se mu je približeval Koen Bouwman, ki je Francoza v zadnjem kilometru na makadamu tudi ujel. A takrat je bila tudi skupina z najboljšimi zelo blizu. Moscon je opravil ogromno dela za Bernala, ki se je spet odlično počutil. Napadel je tik preden sta bila ubežnika ujeta in nadaljeval z napadom vse do cilja.

Nihče mu ni mogel slediti. Kolumbijec je dobil etapo, obenem pa je prevzel tudi vodstvo v skupnem seštevku. Najbolj se mu je približal Giulio Ciccone, potem pa Vlasov, Evenepoel, Martin, Caruso, Bardet, Soler, Martinez in Almeida. Skupni seštevek je podoben. Bernal ima 15 sekund prednosti pred Evenepoelom in 21 pred Vlasovom. Sledijo Ciccone, Valter, Carthy, Caruso, Martin, Yates, Formolo ...

Značke: Dirka po Italiji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ