Bogdan Fink: "Nobena druga športna ali kulturna prireditev nima tako velikega odra"

Bogdan Fink: "Nobena druga športna ali kulturna prireditev nima tako velikega odra"
19.06.2018 AVTOR: DZ

"Posebnost letošnje dirke pa je, da so bili ob vseh zvednikih, ki so prišli sem na koncu v ospredju Slovenci," med drugim pravi direktor dirke po Sloveniji Bogdan Fink. Več pa v krajšem intervjuju.

Kakšen je bil izkupiček letošnje dirke po Sloveniji?
Bilo je pet dni res lepega dirkanja. Prva dva dni smo videli sprint glavnine. Potem pa je šlo zares. Mislim, da smo lahko organizatorji in vsi ostali uživali v teh etapah, ki so na koncu zares lepo uspele. Veseli nas, da je bilo na trasi veliko gledalcev, navijačev, ki so vzpodbujali vse kolesarje, prav vse. Posebnost letošnje dirke pa je, da so bili ob vseh zvednikih, ki so prišli sem na koncu v ospredju Slovenci.

Smo zdaj dobili dodatno potrditev, da v tem primeru ne gre več zgolj za kolesarsko dirko?
Trudimo se. Tako kot so vse ostale največje dirke po svetu, je tudi to turistično-športni oziroma športno-turistični projekt. Recimo temo drugače. Če vključimo kulturo. Naš oder je velik. Letos je bil dolg najmanj 664 kilometrov in nobena druga športna ali kulturna prireditev, čeprav se drugi morda ne bodo strinjali nima tako velikega odra, na katerem enkrat nastopajo kolesarji, drugič narava v Sloveniji, tretji gledalci, športni direktorji, trenerji.

Večina najboljših slovenskih kolesarjev se je tu zbrala. Le redki iz tujine so manjkali. Ampak, Primož Roglič je povsem izstopal. Kaj pomeni njegov prihod na letošnjo dirko?
Ko so ostali videli, da je Primož na startni listi, so tudi drugi vzeli dirko bolj resno, na višji ravni. Ne smemo pozabiti, lani drugi z dirke po Franciji je prišel sem in je resno dirkal. Petkovo etapo, ki jo je dobil si je zvečer ogledal z avtomobilom. To je dokaz, da na dirko ne pridejo samo malce voziti in počivati pred Tourom, ampak gre tudi pri nas zares. Tudi spust s celjske koče je bil tehnično zahteven in nevaren. Ampak, kot je rekel Uran na podelitvi, jaz sem kolesar, moram biti tukaj. Na dirki po Sloveniji je moral dokazati, da je pravi, in da lahko gre naprej na Tour de France.

Roglič pa je poskrbel še za večje zanimanje, očitno?
Primož je trenutno eden izmed najbolj prepooznavnih slovenskih športnikov. Je krasen fant. Ljudem je všeč, navijajo zanj in sigurno so prišli tudi zaradi njega. Tudi to je del te zgodbe in odgovor, zakaj jih je bilo toliko ob cestah.

Značke: Dirka po Sloveniji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ