Bogdan Fink: O odpovedani Sloveniji, Touru in SP

Bogdan Fink: O odpovedani Sloveniji, Touru in SP
14.04.2020 AVTOR: DZ, foto: sportida in sirotti

Direktor dirke po Sloveniji Bogdan Fink je moral odpovedati edino etapno dirko v Sloveniji, obenem je spregovoril tudi o dirki po Franciji.

20. marca so nam organizatorji dirke po Sloveniji sporočili, da letos edine etapne dirke v Sloveniji letos ne bo. Glavni razlog je seveda bil vse večja razširjenost koronavirusa. "V tistem času se je odločitev organizacijskega odbora morda zdela preuranjena. Ampak, če pogledamo zdaj, je bila odločitev, glede na razmere in glede na to, koliko držav je že sprejemalo ukrepe zaradi koronavirusa, na pravem mestu in ob pravem času," je dejal Bogdan Fink.

Direktor dirke je v zadnjih letih etapno preizkušnjo spravil na precej višjo raven. Izjemni kolesarji na startu, vrhunski prenos vsake etape. Uro in pol vsak dan na TV Slovenija in na Eurosportu. Za kaj takega moraš vsako leto zbrati veliko denarja, obenem pa tudi posvetiti veliko časa pripravam. In prav tega letos ne bi bilo.

"Na vse skupaj moraš gledati tako, da je kolesarska dirka dolga okrog osemsto kilometrov. Vse te kilometre moraš večkrat prevoziti, skleniti določene dogovore. Tu so redarska mesta, starti, cilji. Veliko je teh stvari, malenkosti. Ne gre zgolj za to, kar ljudje včasih vidijo. Torej, da gre karavana mimo in je vsega konec. Priprav, vključno s televizijskim prenosom je res veliko. Videli smo, da je vse to v takih razmerah nemogoče izpeljati," je še pojasnil Fink.Potem so sledile nove odpovedi oziroma prestavljanja. Največji etapni dirki so odpovedali tudi Švicarji. Dirko po Romandiji in dirko po Švici: "Organizatorji dirke po Švici bi imeli v primerjavi z nami nekaj dni več časa za pripravo. A že v času naše odpovedi je imela Švica že veliko število okuženih." In zdaj se kolesarski svet sprašuje predvsem, če bo agenciji ASO uspelo izpeljati največjo med vsemi dirkami. Torej, Tour de France.

Pojavljajo se različne govorice. Da bodo dirko poskušali izpeljati v sprva predvidenem terminu. Torej od 27. junija do 19. julija. Bolj realna se zdi možnost, da bodo dirko prestavili, saj se jim ni več treba prilagajati urniku olimpijskih iger. Dejstvo pa je, da v Franciji Covid-19 še kako vpliva na življenje. Podobno, kot po skorajda celotni Evropi.

"Zagotovo se organizatorji Toura soočajo s podobnimi težavami kot smo se mi. Finalizacije ne morejo izpeljati do konca. Če bodo razmere še naprej take, bo v tem terminu vse še toliko težje, če bodo sploh vztrajali,"
je poudaril Fink: "Je pa jasno, da si tudi ekipe želijo, da bi vsaj Tour de France potekal, saj si tako na nek način zagotovijo obstoj prek sezone."

Mednarodna kolesarska zveza je zaenkrat prepovedala organizacijo dirk do 1. junija. A to je zgolj formalnost: "Po mojem mnenju se na semaforju ne bo kar naenkrat iz rdeče prižgala zelena luč in se bodo kolesarske dirke kar začele. Moje mnenje je, da je svetovno prvenstvo tista dirka, ki zagotovo bo. Ta bo v Švici, kjer je tudi sedež Mednarodne kolesarske zveze. Ko bo to sigurno, potem se bodo ukvarjali s tem, katere dirke bodo še lahko rešili. Od Toura počasi navzdol."

In res se je UCI že znašla na udaru kritik, saj je potrdila program svetovnega prvenstva, ne da bi prej določila termin kakšne izmed že prestavljenih dirk, kot so na primer Milano-Sanremo, Giro d'Italia, Liege-Bastogne-Liege ... "Seveda zdaj ni odvisno od športnikov, ampak od trenutnih razmer in od tega, kako se bodo stvari razvijale. V tem trenutku tega nihče natančno ne ve. In zato so vse samo špekulacije," je še poudaril Fink.Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ