Brez kolegialnosti je Vingegaard začel lov na rdečo

Brez kolegialnosti je Vingegaard začel lov na rdečo
12.09.2023 AVTOR: N. Gr., foto: Vuelta

Precej prahu dviguje ekipna taktika Jumbo Visme v 16. etapi, v kateri je Jonas Vingegaard zaostanek za ekipnim kolegom Seppom Kussom zmanjšal na manj kot pol minute in skočil na 2. mesto.

Pred etapo so kolesarji Jumbo Visme dobili žalostne novice, na Nizozemskem je Nathan van Hooydonck zaradi nenadne slabosti povzročil prometno nesrečo, a so na srečo po etapi iz tabora nizozemske ekipe sporočili, da njegovo stanje ni kritično. Vseeno so v Jumbu dirkali zanj, so pa dirkali tudi drug proti drugemu in z današnjo etapo veliko simpatij niso poželi.

Vse se je dogajalo na zadnjem vzponu na Bejes, dolg je bil slabih pet kilometrov s strmimi odseki, tudi prek 12 odstotkov. Pričakovali smo, da bodo rdečo majico Seppa Kussa napadali predvsem njegovi španski rivali, a ga je namesto tega napadel kar Jonas Vingegaard. Do neke mere bi to lahko upravičil kot lov na etapno zmago, a brez dvoma ne bi rabil napasti že štiri kilometre pred ciljem.

Ker nihče od konkurentov ni šel za njim, Kuss pa se je držal "partijske linije" in ekipnega kolega ni lovil, je njegova prednost narasla že do minute in pol, blizu je bil rdeči majici. Da bi še povečal kaos v Jumbo Vismi, je šel nato v lov za njim Primož Roglič, ki je z napadom povzročil dvig tempa v zasledovalni skupini, ki je v cilj prišla dobro minuto za Vingegaardom, ob njem je bil tudi Kuss, ki je zadržal slabe pol minute naskoka pred ekipnim kolegom.

Vingegaard je v cilju na vprašanje o taktiki odgovoril le, da so jim v ekipi dali proste roke za napad in lov na skupno zmago. Vse lepo in prav, morda se je res držal ekipne taktike, zagotovo pa se ni držal kolegialnosti do Seppa Kussa, ki je svoje interese že tolikokrat postavil v ozadje, ko je bil v službi Vingegaarda in Rogliča. Kuss je sicer športno povedal, da si seveda želi zmagati, a da ne želi, da mu kdorkoli kar koli podari. A to, da ne napadaš moštvenega kolega v rdeči majici, ni darilo, temveč zdrava logika.

Jonas Vingegaard in Jumbo Visma kot celota si danes novih oboževalcev nista nabrala, že tako je v kolesarski javnosti kar nekaj negodovanja zaradi njihove prevlade, danes pa so šli korak predaleč. Zdaj je veliko vprašanje, kako bodo dirkali jutri na Angliruju - Vingegaard je bržkone najboljši hribolazec na dirki, bo lov na zvestega ameriškega oprodo nadaljeval? Več bo znanega po peklenskih strminah enega najbolj brutalnih vzponov ne le v Asturiji, temveč na svetu.

Značke: Dirka po Španiji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ