Brez podelitve zaradi utrujenosti ali iz protesta?

Brez podelitve zaradi utrujenosti ali iz protesta?
31.01.2019 AVTOR: DZ, foto: Tim De Waele / Getty Images

Na dirki po San Juanu mirnih dni ni. Fernando Gaviria je dobil 4. etapo, a dogajanje po koncu je tudi zaznamovalo dirko. Kar treh kolesarjev namreč ni bilo na podelitev.

Četrto etapo na dirki po San Juanu je dobil Fernando Gaviria, ki je v dolgem sprintu premagal Petra Sagana. Gaviria je tako dobil prvo in četrto etapo. Drugo in tretjo pa je dobil Julian Alaphilippe, ki je tudi obdržal vodstvo v skupnem seštevku. Francoz je član belgijskega moštva Deceuninck Quick Step. In prav to moštvo je v zadnjih dneh v središču pozornosti. Sicer tudi zato, ker so kolesarji januarja dosegli že štiri zmage, a vendar se o njih veliko govori tudi zaradi Ilja Keisseja. O njegovem primeru smo že pisali, tudi o tem, da ga je natakarica obtožila spolnega nadlegovanja, potem ko je videla fotografijo, na kateri je pozirala z nekaterimi člani belgijskega moštva. Zdaj se je oglasil glavni mož te ekipe Patrick Lefevre, ki ne deli mnenja policije in sodnika. Niti se ne strinja z organizatorji dirke po San Juanu, ki so Keisseja izključili.

"To je narobe in tega se tudi sam zaveda. Vendar pa je plačal 70 dolarjev kazni in policija je zaprla primer. Vseeno pa ženska še zdaj igra svojo igro. Želela bo denar, kajne?"
Patrick Lefevre, Deceuninck Quick Step»Seveda nisem zadovoljen s tem, kako se je Iljo držal na tisti fotografiji. To je narobe in tega se tudi sam zaveda. Vendar pa je plačal 70 dolarjev kazni in policija je zaprla primer. Vseeno pa ženska še zdaj igra svojo igro. Želela bo denar, kajne,« je dejal Lefevre: »Če bi sam odločal, potem bi celotna ekipa zapustila dirko. Trenutno preučujemo UCI-jeva pravila in kmalu se bomo odločili, ali bomo nadaljevali ali ne.« Še vedno neimenovana 18-letna natakarica pa se je za časopis Marca odzvala: »Nočem denarja. Moji starši imajo denar. Tu delam zato, da mi ni treba staršev prositi za denar. Nisem ga prijavila zaradi denarja, ampak zaradi dostojanstva.« Sicer pa so se za nekakšen tihi protest pri moštvu Deceuninck Quick Step očitno že odločili. Po četrti etapi bi morali na podelitveni oder priti trije njihovi kolesarji."Ne gre za protest. Podelitev je obveznost, vendar pa menim, da če se ne počutiš dobro, potem lahko zavrneš prihod na podeliev."
Alessandro Tegner, Deceuninck Quick StepKot vodilni v skupnem seštevku Julian Alaphilippe, kot najboljši med mladimi Remco Evenepoel in kot tretji v etapi Jose Alvaro Hodeg. Na podelitev dan pred dnevom premora ni bilo nikogar. »Ne gre za protest. Podelitev je obveznost, vendar pa menim, da če se ne počutiš dobro, potem lahko zavrneš prihod na podeliev. Jutri je nov dan, v petek pa upamo, da bomo spet lahko stopili na oder,« je dejal predstavnik moštva Alessandro Tegner. Tako je zavrnil, da bi to kolesarji naredili iz protesta, ker so organizatorji izključili Keisseja, vendar: »Mislim, da je po vsem stresu v zadnjih dneh in urah nekaj običajnega, da kolesarji občutijo pritisk. Jutri je nov dan in prepričan sem, da bomo v petek na startu etape.« Seveda lahko organiatorji kolesarje, ki ne pridejo na podelitev kaznujejo. Kakšno odločitev bodo oziroma so sprejeli pa zaenkrat še ni jasno.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ