Cavendish slavil v novem kaotičnem šprintu v UAE

Cavendish slavil v novem kaotičnem šprintu v UAE
21.02.2022 AVTOR: N. Gr., foto: QuickStep

Mark Cavendish je zmagovalec druge etape dirke po Združenih arabskih Emiratih, potem ko je v šprintu za dolžino obroča ugnal nosilca rdeče majice Jasperja Philipsena. Vlak Dylana Groenewegna se je tokrat izgubil.

V prvi etapi dirke po ZAE, prve dirke svetovne serije v tej sezoni, je bil najhitrejši Jasper Philipsen, čeprav se je zdelo, da bi ga Dylan Groenewegen lahko premagal, a ga je Philipsen (s sicer dovoljenim manevrom) zaprl ob ogrado in Nizozemec je moral zavirati. Belgijec je z zmago v prvi etapi seveda oblekel tudi rdečo majico vodilnega na dirki.

Tako kot v nedeljo so si tudi danes kolesarji večji del etape vzeli kot daljši trening pred naporno sezono, saj tempo res ni bil visok. Spremljal jih je močan veter v prsa, ki je s seboj nosil precej puščavskega peska, ubežniki niti za trenutek niso ogrozili šprinterskega razpleta etape in zato so bili očitno vsi v pelotonu zadovoljni s tem, da si poklonijo še en miren dan »v sedlu«.Bočni veter ni prinesel echalonov

Dobrih 20 kilometrov pred ciljem je tempo narasel, ko je cesta zavila v desno in se je čelni veter spremenil v bočnega. A ni bil dovolj močan, da bi se glavnina raztrgala, zavetja je bilo za vse dovolj in do samega šprinta razplet ni bil kaotičen.

V zadnjih treh kilometrih je ekipa BikeExchange z Luko Mezgecem postavila zelo dober vlak na desni strani ceste za Dylana Groenewegna, a so bili v ključnem desnem zavoju v zadnjem kilometru ravno za odtenek prepočasni, zato so jih prehiteli po levi strani, v gneči pa so se naposled še izgubili med seboj in Groenewegen je izgubil možnost za etapno zmago.

Je pa vnovič izvrstno delo opravil Michael Morkov, čeprav se je tudi Mark Cavendish izgubil z njegovega kolesa. Morkov je več kot 300 metrov pred ciljem še pogledoval okrog in opazil, da je Cav predaleč zadaj, zato je takoj zaključil z »leadoutom« in prisilil tekmece Cavendisha, da prezgodaj začnejo šprint. Čeprav je bil v dobrem položaju, je tako povsem pogorel Sam Bennett, Cavendish je mimo njega prišel na prvi položaj in v močnem nasprotnem vetru je odbil nalet Philipsena, čeprav je bil nosilec rdeče majice zelo hiter.

Jutri prvič zares tudi v boju za skupni seštevek

Tretje mesto si je privozil Pascal Ackermann, ki ni bil zadovoljen z obnašanjem Cavendisha v šprintu, a tokrat Cav ni uporabljal nobenih posebnih zvijač, ki se jih sicer pogosto poslužuje. Na koncu so odločale noge in Mark Cavendish je v 2. etapi UAE Toura dokazal, da je še vedno eden najhitrejših kolesarjev na planetu.

Jutri peloton čaka 9 kilometrov dolg posamični kronometer v Ajmanu, kjer pri vrhu že pričakujemo tudi Tadeja Pogačarja.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ