Cilj - Revija BICIKEL številka 104

Cilj - Revija BICIKEL številka 104
21.02.2022 AVTOR: Boštjan Svete, Foto: Martin Bissig

V prvi številki novega letnika, šestnajstega po vrsti, se nam je kot kolumnist ponovno pridružil Matej Mohorič.

V uvodni kolumni razkriva dogajanje na prvih in redkih skupnih pripravah, ko se srečajo kolesarji in spremljevalno osebje celotne profesionalne ekipe Bahrain Victorious.

Kot si profesionalni kolesarji po večini določijo cilje pred začetkom tekmovalnega dela sezone, običajno na uvodnih skupinskih pripravah, je zdaj tudi za nas, amaterske oziroma ljubiteljske kolesarje, najbolj primeren trenutek za določitev cilja, ko so tudi še cenejše startnine za prireditve, ki se jih nameravamo udeležiti.

Že dober mesec je od tega, ko je Strava uporabnike »opomnila« na minulo leto s povzetkom skupno prevoženih kilometrov poleg tudi drugih aktivnosti. Ne glede na to, kako uspešni smo bili, je ravno pravi trenutek, da si zastavimo cilje za letos. Osnovni cilj so skupni letno prevoženi kilometri, da jih bo na koncu vsaj toliko kot lani, še raje pa kak kilometer več. Pogosto prve kilometre naredimo pod streho na pametnem trenažerju. Med kolesarji, ki nabirajo kilometre na mestu, sem tudi sam, kar pa mi letos ne uspeva ravno najbolje. Tolažim se s tem, da bom očitno letos naredil več kilometrov kasneje zunaj, da se približam lanski končni kilometrini. Prve kilometre zunaj začnem običajno obračati v marcu, ko se nekoliko otopli in predvsem ko je daljši dan. Poleg spodnje temperature petnajst stopinj, ko kolesarim zunaj, je moje drugo pravilo, da ceste niso mokre. So tudi izjeme, sicer redke, a so. Ko se ne držim enega ali celo obeh pravil, je razlog vedno isti, dobra družba. Trenutno je do tja še nekaj časa in bom naredil še kar nekaj kilometrov pod streho. Pogosto se poigravam s premišljevanjem o preprostih ciljih z določanjem mesečnih kilometrov glede na razpoložljiv čas med tednom in ob vikendih. V zelo preprosti razporeditvi to pomeni, da imam ob upoštevanju pravila stopinj in daljšega dne na voljo polnih osem mesecev, ko je končen cilj, da bo na števcu decembra skupno 5.000 prevoženih kilometrov. V povprečju to pomeni, da moram na mesec prevoziti dobrih 600 kilometrov. Se strinjam, tole se bere precej nizka številka, glede na izkušnje preteklih let pa sem rad čim bolj na realnih tleh in bom toliko bolj zadovoljen konec leta, če bodo skupni kilometri kazali več, kot je zdaj zastavljen cilj. Kot že večkrat zapisano, v kolesarstvu ni čudežne tabletke in do rezultatov pri bolj specifičnih ciljih ne pridemo brez redne in specifične vadbe. Govorim o ciljih, kot so izboljšanje časa na določenem odseku, višji povprečni vati v enoti časa (pet ali dvajset minut), povprečna hitrost. Sam sem potem pogosto zadovoljen, da ohranjam ustrezno tedensko količino časa, ki ga preživim na kolesu, in s katerim dvigujem pripravljenost in predvsem nižam telesno težo.

Pri izpolnjevanju ciljev se v zadnjem času vse bolj pogosto zalotim, da mi jih ne uspe izpolnjevati v celoti zaradi vse bolj množičnih digitalnih motilcev, ki nas prikrajšajo za osredotočenost, pozornost, veselje, druženje, povezanost. Zastavljeni cilji nas vodijo pri tem, kako si odmerjamo čas in energijo ter so še kako pomembni, da lažje uspešno filtriramo podatke v živčnem svetu, ki se utaplja v poplavi informacij.

Ne določite si končnega cilja previsoko, če ga boste dosegli hitreje kot načrtovano, si boste še vedno lahko določili novega, bolj zahtevnega in se ob tem počutili zadovoljno, da vam je uspelo.




FOTOLOV



CIKLOKROS



INTERVJU



PELOTON

36 Prestopi: Trikratni svetovni prvak, žalostni konec afriškega ekipe in nove okrepitve Rogliča in Pogačarja
44 Napet boj za točke in licence svetovne serije
54 Zgodba o Qhubeki
62 Razširjena konkurenca v ženski svetovni seriji




INTERVJU



OPREMA


88 Specialized Recon Lace S-Works
90 Čelada Met Veleno
91 Oblačila za toplejše kilometre
92 Obročniki Cadex 65 Disc Tubeless
94 Elite Tuo

Značke: Literatura
Ključne besede:
revija Bicikel
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ