Ciljni vzpon pred počitkom

Ciljni vzpon pred počitkom
02.09.2023 AVTOR: DZ, vir: Vuelta a Espana

Če ubežnikom v soboto ni uspelo, bodo to priložnost morda dobili v nedeljo. Etapa s ciljnim vzponom, a ne preveč zahtevnim.

Na dirki po Španiji je pred kolesarji deveta etapa. Tudi ta še zdaleč ni lahka, ni pa ekstremno zahtevna, predvsem pa ne skriva takih vzponov, ko jih je sobotna. Kolesarji bodo morali prevoziti 184,5 km.

Cartagena bo gostila start, Collado de la Cruz de Caravaca pa cilj. Kolesarji bodo morali premagati dva kategorizirana vzpona. Po 60 kilometrih bodo prečkali klanec prve kategorije na Puerto Casas de la Marina la Perdiz. Gre za 11,5 km dolg klanec s 4,9-odstotnim povprečnim naklonom. Sledila bo razgiban, a po profilu sodeč ne pretirano zahteven teren, kar pomeni, da bi prvi del etape ubežniki lahko izkoristili in si privozili večjo prednost.

Morda dovolj veliko tudi za zaključni klanec. Pred začetkom bo po 169 kilometrih dirkanja leteči cilj z odbitnimi sekundami. Potem pa zaključni del klanca. Dolg je 8,1 km, povprečni naklon pa je 5,4-odstoten. Gre pa za zelo neenakomeren klanec, saj je vmes naklon celo 20-odstoten, zadnji kilometer pa je 9,5-odstoten. Majico vodilnega v skupnem seštevku bo zdaj branila Jumbo Visma.

Vodilni je namreč Sepp Kuss, sicer pomočnik Jonasa Vingegaarda in Primoža Rogliča. Prav zanimiv bo pristop nizozemske ekipe, medtem ko lahko vsekakor pričakujemo številne poskuse pobega. Zaključni klanec pa je ravno tako dovolj zahteven v samem zaključku, da bi lahko videli napad za kakšno sekundo. Kuss ima 43 sekund prednosti pred Marcom Solerjem in minuto pred Lennyjem Martinezom. Sledijo Wout Poels, Mikel Landa in kot prvi izmed favoritov Remco Evenepoel. Za Kussom zaostaja za 2:31. Roglič pa za njim zaostaja za sedem sekund, Jonas Vingegaard za dodatne štiri.

Značke: Dirka po Španiji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ