Claudio Chiappucci: Naše kolesarstvo je bolj navduševalo

Claudio Chiappucci: Naše kolesarstvo je bolj navduševalo
19.07.2015 AVTOR: D. Z.
Se še spominjate legendarnega Claudia Chiappuccija, ki je na Tourih navudševal z dolgimi pobegi v najtežjih etapah? Italijanski hribolazec pravi, da so bili "njegovi" časi bolj zanimivi.

Nekdanji hribolazec Claudio Chiappucci se v teh dneh mudi v Franciji na znamenitem Touru, ki ga je v začetku 90-ih let iztrelil med zvezde. Italijan je bil znan po tem, da je z dolgimi pobegi v najtežjih etapah znal marsikoga presenetiti in v intervjuju za tuttobiciweb.it je izpostavil prav to – da pogreša podobne akcije, kot jih je uprizarjal sam.

Ste zadovoljni s tem Tourom?
Po pravici povedano, ne. Nič se ne zgodi.

Kako? Že v prvi gorski etapi smo videli spektakel, za katerega je poskrbel Froome.

Spektakel je nekaj drugega. Tisto je bila taktika, strategije. Ne pa spektakel. Bojim se, da je Tour že odločen in ljudem to ni všeč.

V etapi do Plateu de Beilla pa so vsi napadali. Contador, Nibali, Valverde, Quintana, Froome …
Napasti na zadnjem vzponu, v zadnjih kilometrih. To ne pomeni, da si napovedal nekomu vojno. To so pričakovani in predvidljivi napadi. Na tak način bo Froome prišel v Pariz brez vsakršnih težav.

Vi ste poznani po pogumnih napadih. Kaj bi lahko nekdo še naredil, da bi premagal Frooma?
Najprej bi morali v težave spraviti njegovo ekipo, ki je izjemno močna.

Kako pa?
Napasti bi moral že daleč pred ciljem. Morda celo na kakšnem spustu, ni nujno samo klanec odličen poligon za napad. Tam je Froomov teren, ki se potem z visoko frekvenco pedaliranja poigra s preostalimi in jim lahko reče samo še nasvidenje. Težava je, ker med njegovimi konkurenti ne opazim niti enega, ki bi zdaj blestel.

Potem sta tu še Porte in Thomas, ki sta Froomova pomočnika. Kaj lahko poveste o njiju?
Po porazu na Giru je Porte zares dober. A največje presenečenje je Thomas. Vleče kot ‘osel ’ in potem z najboljšimi ostane še do cilja. Če bi nastopal za kakšno drugo, potem bi se lahko boril za uvrstitev na oder za zmagovalce. Če pa pomislimo, da je bil aprila še eden izmed glavnih kandidatov za vrh na sevetnih klasikah. Thomas me je res presenetil.

Pa bi se morali v boju proti tako močnemu Skyu konkurenti povezati?
Seveda. Namesto tega pa vsak misli le nase, obdeluje svoj vrtiček, zato da bo potem sedmi ali osmi v skupnem seštevku. Na njihovem mestu bi šel na vse ali nič. Ali uspeš ali pa ‘umreš ’.

Vi ste pred 25 leti izgubili rumeno majico dan pred koncem Toura, potem ko ste med dirko imeli že deset minut naskoka. Bi se kaj takega lahko zgodilo tudi Froomu?
Ne. Sam sem bil mlad, moral se se še veliko naučiti. Poleg tega nisem imel dovolj močne ekipe, ki bi mi pomagala braniti majico. LeMond, ki me je na koncu premagal, je bil prebrisan in v glavnini si je nabral prijateljstva, zavezništva, ki so mu potem pomagala, da me je v zadnjem trenutku premagal.

Torej bi bila tudi na tem Touru lahko rešitev v iskanju zavezništev?
Do zdaj jih na tem Touru nisem videl. Edina ekipa, ki lahko ogrozi Frooma je Movistar, vendar, kaj so pa do zdaj naredili?

Bo Valverde pomagal kapetanu Quintani, ali pa bo dirkal zase?
Oboje. Ob napadih dela oboje. Dirka zase in obenem pomaga Quintani. A oba bi morala spremeniti taktiko.

Kako?
Se spomnite, kako je Quintana prišel do zmage na lanskem Giru? Napadel je na spustu s Stelvia, potem pa je z napadom nadaljeval še na zaključnem vzponu do Val Martella. Me razumete?

Da. Morali bi poskusiti z dolgim pobegom.
Seveda. In pri tem pokazati pogum in ustvarjalnost.

Pa je tega Nibali sposoben?
Seveda. Zanj je oder že zelo oddaljen. Vincenzo bi moral poskusiti z napadom daleč pred ciljem. Z njim pa bi moral prav Valverde. Tako zavezništvo bi lahko bilo uspešno. Če Nibaliju ne uspe, moramo biti potrpežljivi. V skupnem seštevku ne bi več bil konkurenčen, tako da bi lahko poskušal dobiti vsaj etapo. Podobno, kot je to uspelo Rodriguezu.

Kaj pa Contador. Mu še lahko uspe?
Močan je, izkušen. Vendar pa ni več tako poskočen kot pred časom. Težko bo zanj. Vendar, se spomnite, kako je dobil Vuelto 2012, ko je z dolgim pobegom v etapi do Fuente Deja presenetil vse.

Je v zdajšnjih časih kakšen kolesar podoben vam?
Ne stresajte šal. Danes ni več nepredvidljivega napadanja, želje po napadanju. Kolesarji imajo radijske postaje, motorhome in lastne kuharje. Pravo kolesarstvo je tisto iz naših časov. Zdaj ne navdušuje več.

Značke: Cestno, Dirka po Franciji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ