Contadorjev rekord v Everestingu padel za več kot 20 minut

Contadorjev rekord v Everestingu padel za več kot 20 minut
02.08.2020 AVTOR: N. Gr.

Nekdanji irski profesionalni kolesar Ronan Mc Laughlin je na kratkem in strmem vzponu Mamore postavil nov rekord v Everestingu in popravil znamko Alberta Contadorja.

Ronan Mc Laughlin.

Rekordi v Everestingu, ki je pravi razmah doživel v času karantene zaradi koronavirusa po vsem svetu, se vrstijo kot po tekočem traku.

Veliko pozornosti je požela rekordna znamka Alberta Contadorja, ki pa ni zdržala dolgo, njegov čas je za več kot 20 minut izboljšal Irec Ronan Mc Laughlin, ki je 8848 višinskih metrov premagal v 7 urah, 4 minutah in 41 sekundah.

Mc Laughlin, ki je dirkal za irsko ekipo An Post in leta 2013 za Irsko dirkal tudi na svetovnem prvenstvu, si je za podvig izbral 800 metrov dolg vzpon Mamore s kar 14-odstotnim povprečnim naklonom.

V pripravah na podvig je bil zelo temeljit, kolo S-Works Tarmac SL6 je iz prvotnih 7,4 kg "shujšal" na 6,2 kg. Med pravili za Everesting ni opredeljeno ali mora kolesar voziti s kolesom, ki je odobredno od mednarodne kolesarske zveze (UCI).

Iz kolesa je odstranil nosilce za bidone, na gonilki je ostal le manjši verižnik, obroče Dura-Ace C24 je zamenjal za obroče Dula-Ace C35 in uporabil tubular plašče Vittoria Corsa Speed 2.0 23 mm. Plašči so bili namepščeni z minimalno lepila polnjeni s tlakom 96 psi zadaj in 94 spredaj. McLaughlin, v detajle usmerjen kolesarski trener, je celo razmišljal, kako se bo pritisk spreminjal med njegovim poskusom. Krmilo Specialized AeroFly II je zamenjal zaradi teže s starejšim krmilom 3T Ergo v širini celih 40 cm. Z vsemi temi korekcijami si je kar najbolje z opremo že olajšal delo.

Vzpon je prevozil 62,5 krat, da je postavil rekordno znamko.

Rekord je s komentarjem na Stravi že potrdil Andy van Bergen, ustanovitelj skupine Hells 500, ki nadzoruje uradno znamko Everestinga.

"Vzpon Mamore sem izbral, ker ima pomembno vlogo pri mojih kolesarskih začetkih. Ko sem se podal v kolesarstvo, mi je bil cilj, da bi enkrat uspel pripeljati na vrh vzpona, potreboval sem mesece treninga, dami je uspelo. Zdaj sem ga prevozil ne enkrat, ampak skorah 63-krat," je izbiro pojasnil 33-letni Mc Loughlin.

Doslej je zabeleženih 5550 uspešnih poizkusov Everestinga, od teh je 60 kolesarjev iz Slovenije, od kateri sta dve kolesarki, Laura Šimenc in Tri Urska.


Mc Laughlinov podvig na Stravi si lahko ogledate tukaj - https://www.strava.com/activities/3840715465/overview





Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ