Contadorjev šov na vzponu in Greiplova stotica (foto in video)

Contadorjev šov na vzponu in Greiplova stotica (foto in video)
27.01.2013 AVTOR: D. Z.
Santos Tour Down Under je pripadel Tom Jelte Slagter, zadnjo etapo pa Andre Greipel. Alberto Contador pa je bil najboljši v šesti etapi dirke po San Luisu. Daniel Ricardo Diaz je zadržal vodstvo v skupnem seštevku.

Santos Tour Down Under, končni vrstni red:
1. Tom-Jelte Slagter (Niz) Blanco 18:28:31
2. Javier Moreno (Špa) Movistar +0:17
3. Geraint Thomas (VB) Sky 0:25
4. Jon Izaguirre (Špa) Euskaltel-Euskadi 0:32
5. Ben Hermans (Bel) RadioShack-Leopard 0:34
6. Wilco Kelderman (Niz) Blanco isti čas
7. Gorka Izaguirre (Špa) Euskaltel-Euskadi 0:36
8. Daniele Pietropolli (Ita) Lampre-Merida isti čas
9. Tiago Machado (Por) RadioShack-Leopard 0:38
10. Jussi Veikannen (Fin) FDJ 0:41

Dirka po San Luisu, skupni vrstni red

1. Dani Díaz (San Luis Somos Todos) 20:37:28
2. Tejay Van Garderen (BMC) 0:33
3. Alex Diniz (Funvic) 0:39
4. Alberto Contador (Saxo Bank-Tinkoff) 1:02
5. Jurgen Van den Broeck (Lotto-Belisol) 1:47
6. Mauro Santambrogio (Vini Fantini) 2:29
7. Miguel A. Rubiano (Androni) 2:34
8. Janier Acevedo (Jamis Sutter) 3:00
9. Bart De Clercq (Lotto-Belisol) 3:14
10. Vincenzo Nibali (Astana) 3:17

SANTOS TOUR DOWN UNDER
Na dirki Santos Tour Down Under je bila na sporedu še zadnja 90 kilometrov dolga etapa v mestu Adelaide. Ta je bila namenjena sprinterjem in, ko na vrsto pridejo najhitrejši kolesarji, potem je Andre Greipel običajno tisti, ki prvi prečka ciljno črto. Nemec je spet dokazal, da je bil med konkurenco sprinterjev, ki so nastopali v Avstraliji, z naskokom najmočnejši.

Tokrat je v sprintu premagal domačina Marka Renshawa in Norvežana Edvalda Boassona Hagena. Greipel se je veselil tretje zmage na letošnji dirki, obenem pa je to bila zanj že okrogla stota zmaga v karieri: »Ne vem, nisem štel. Mislil sem, da jih že imam sto. Vse je potekalo podobno, kot lani. Renshaw me je nekoliko presenetil, vendar sem imel še nekaj moči, da sem ga lahko spet prehitel, « je priznal Greipel.

V skupnem seštevku pričakovano ni prišlo do sprememb. Presenetljivo vodilni Tom Jelte Slagter je zadržal najprestižnejšo majico: »Take dirke še nisem zmagal. To je neverjetno, kar ne morem verjeti, « je dejal Slagter, vodilni na lestvici dirk Svetovnega koledarja: »To bo prineslo dodaten pritisk. To je prva dirka v sezoni in sezona bo še dolga. Ta nivo pripravljenosti hočem ohraniti, čeprav tako za ekipo kot zame velja, da sezone boljše ne bi mogel začeti. «


23-letni Nizozemec in član Blanca je po 18 urah in 28 minutah dirkanja ohranil 17 sekund prednosti pred Javierjem Morenom. Po zaslugi bonifikacijskih sekund na letečih ciljih – bil je najhitrejši na prvem letečem cilju in drugi na drugem – se je s petega na tretje mesto prebil Geraint Thomas.

DIRKA PO SAN LUISU

Šesta etapa na dirki po San Luisu v Argentini se je začela v Quinesu, po 156 kilometrih pa se je končala na vrhu vzpona Mirador del Sol. Kolesarji so morali premagati tri kategorizirane vzpone, vključno z zaključnim vzponom. Ta je dolg sedem kilometrov, povprečni naklon pa znaša več kot osem odstotkov.


Tik pred začetkom tega vzpona je glavnina, v kateri so tempo narekovali kolesarji moštva Saxo Tinkoff Bank, ujela peterico ubežnikov, ki je bila v ospredju večji del etape. Takrat se je začel boj za vodstvo v skupnem seštevku in tudi za etapno zmago. Tudi v prvem delu vzpona so tempo narekovali predvsem pomočniki Alberta Contadorja, ki se je tokrat, po petih dneh dirkanja, očitno že počutil precej bolje.

V zaključku je prav Španec večkrat odločno napadel. Na koncu mu je vendarle uspelo dobiti etapo. Zadnjega konkurenta se je otresel slabih 200 metrov pred ciljem. »Celotna ekipa je trdo delala, da je v zaključek Alberta pripeljala še svežega. Fantje so poskrbeli, da so vsi v glavnini trpeli. Na zadnjem vzponu pa je bil Alberto neustavljiv. Vztrajal je in kmalu mu nihče več ni mogel slediti. To je velika zmaga za Alberta in za celotno ekipo, « je dejal športni direktor danske ekipe Philippe Mauduit.

Daniel Diaz je ciljno črto prečkal na drugem mestu, za Špancem pa je zaostal zgolj za dve sekundi. Z istim časom je bil tretji Alex Diniz. Sledila sta še Arnold Alcolea in Mauro Santabroggio, ki sta izgubila 14 sekund. Tejay Van Garderen je bil šesti, Vincenzo Nibali pa je spet izgubil več kot minuto in je zasedel 15. mesto. Diaz ima zdaj 33 sekund prednosti pred Van Gardernom in 39 pred Dinizom. Contador na četrtem mestu zaostaja za minuto in dve sekundi. Sledijo Van den Broeck, Rubiano, Acevedo, De Clercq in Nibali.

Da je šlo za zelo zahtevno etapo, je z zanimivim zapisom na twitterju potrdil tudi sprinter Mark Cavendish: "Današanja dirka je bila kot kakšna etapa na dirki po Franciji. Zelo, zelo hitra. Bilo je tako vroče, da smo se takoj po cilju vrgli kar v fontano. A brez fotografij. Sem še predebel."

POVZETEK 6. ETAPE DIRKE SANTOS TOUR DOWN UNDER


POVZETEK 6. ETAPE NA DIRKI PO SAN LUISU IN ZMAGA ALBERTA CONTADORJA

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ