David Per edini Slovenec v deseterici na težki VN Adrie Mobil

David Per edini Slovenec v deseterici na težki VN Adrie Mobil
28.03.2022 AVTOR: N. Gr., foto: Sportida/Adria Mobil

V toplem, že skoraj vročem spomladanskem vremenu je potekala VN Adrie Mobil v Novem mestu, na kateri je bil najhitrejši Poljak Maciej Paterski, domačin David Per pa je končal na devetem mestu.

Trasa VN Adrie Mobil je vsako leto precej selektivna, a še nikoli tako kot letos. Na štartu je bilo 346 kolesarjev iz 17 držav in pričakovali smo šprint razredčene glavnine, nenazadnje so se tako zaključevale tudi prejšnje izvedbe dolenjske dirke.

Dirka je bila zaradi vročine še toliko bolj zahtevna, do cilja je prišlo le 76 kolesarjev. Glavni prepreki sta bila vzpona do Gabrja in v zaključku še na Dolž, kjer se je naredila odločilna selekcija. Kolesarji Adrie Mobil so bili zelo aktivni na čelu skupine, ob vzponu na Dolž pa je v ospredju ostala le skupinica 10 najmočnejših kolesarjev.

Čeprav njihova prednost ni bila velika, so zdržali vse do cilja na Glavnem trgu. Edini Slovenec David Per je vedel, da v šprintu ne bo imel možnosti za zmago, zato je poizkusil z napadom 1,5 kilometra pred ciljem, a so ga na Kandijskem mostu ujeli.

Sledil je šprint, v katerem je na kockah slavil izkušeni Poljak Maciej Paterski pred Italijanoma Andreo Debiasijem ni Nicolo Venchiaruttijem. Izpostavimo četrtega Viktorja Potočkega, ki dirka za Ljubljano Gusto Santic, David Per pa je na koncu zasedel deveto mesto.

Napadalni Per še enkrat za las prekratek

»Od starta je naša ekipa kontrolirala dirko, tudi še ko smo šli prvič čez Gabrje. V zadnjem krogu, pri vzponu na Dolž, smo spredaj ostali samo najmočnejši, bil sem edini iz ekipe Adrie Mobil. Na koncu sem poskušal presenetiti z napadom, približno 1,5 km pred ciljem, uspel sem narediti minimalno razliko. Žal so me na začetku Kandijskega mostu ujeli,« je za spletno stran Adrie Mobil povedal Per.

Njegov športni direktor Marko Kump, nekdanji zmagovalec te dirke, pa je takole iz avtomobila ocenil razplet domače velike nagrade: »Kaj naj rečem, dirkali smo tako, kot smo planirali. Škoda, da je Tilen Finkšt v prvem, daljšem krogu okoli Novega mesta skupaj z Aljažem Jarcem padel. Pol kroga je potem lovil glavnino, kar mu je pobralo precej moči. Če ne bi padel, bi bil verjetno v prvi skupini skupaj z Davidom Perom. Vedeli smo, da bo težko, saj sta imeli dve poljski ekipi v prvi skupini po dva kolesarja. Per je odlično peljal, naredil vse, da bi zmagal, vendar je bila cesta na koncu žal 100 metrov predolga. Ekipa je ves dan delal odlično in prav vsi fantje si za svoje dirkanje zaslužijo najvišjo oceno.«

Slovenska sezona se zdaj za nekaj časa končuje, naslednja preizkušnja na domačih tleh bo DP, ki bo letos potekalo v Mariboru.



Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ