Direktor dirke: "Froomu Gira ne bodo odvzeli"

Direktor dirke: "Froomu Gira ne bodo odvzeli"
03.05.2018 AVTOR: D. Z.
Direktor dirke po Italiji Mauro Vegni je pred začetkom Gira moral odgovarjati predvsem na vprašanja o nejasni situaciji okrog Chrisa Frooma.

Chris Froome bo na letošnji dirki po Italiji lovil tretjo zaporedno zmago na tritedenski dirki. Lani je četrtič dobil Tour, potem še Vuelto in zdaj napada zmago na dirki po Italiji.

A obenem je njegova situacija še nepojasnjena. Seveda govorimo o preveliki vsebnosti Salbutamola, ki so ga našli v vozrcu, odvzetem med dirko po Španiji. Mnogi se bojijo podobnega razpleta, kot se je zgodilo v primeru Alberta Contadorja leta 2011. Španec je dobil Giro, a so mu potem zmago odvzeli. Vegni je moral odgovarjati še na nekatera druga vprašanja.

Je Giro, tako kot nekatere druge dirke plačal Froomu za nastop? Je prišlo do sklenitve pogodbe?
Ne. Ni nobene pogodbe s Froomom, ki je za druge dirke praktično najet. Morda je prišlo do napačnega prevoda iz angleščine, kjer so uporabili izraz pogajanje. Za Italijane je to morda pomenilo, da smo Froomu plačali za nastop. Sam vedno sklepam pogodbe z ekipami in nikoli s posamezniki. Tudi tokrat je bilo tako.

Kako pa poteka ta postopek glede povračila stroškov ekipam?
Preprosto. So ekipe, ki imajo v svojih vrstah več kapetanov, a na Giro niso pripeljale nobenega. Zato ne morejo prejeti takih zneskov kot tiste ekipe, ki so na Giro pripeljale več vidnejših kolesarjev. Torej. Z vsemi ekipami začnemo pri istem znesku. Moja naloga je, da ta denar razdelim glede na to, s kakšnimi kolesarji je prišla ekipa na Giro.

Kaj pričakujete od Frooma na tem Giru?
Računamo na to, da bo dirkal najbolje, kar zna, vendar pa je jasno, da bomo šele v Rimu videli, ali bo zmagal ali ne. Prepričan sem, da bo dirkal na ravni, ki smo jo pri njem vajeni.

Kaj se bo zgodilo, če bo med samim Girom prišlo do novih informacij glede njegovega primera v zvezi s Salbutamolom?
Govoril sem s predsednikom Mednarodne kolesarske zveze in zagotovil mi je, da se ne bo nič vedelo ne pred Girom niti ne pred Tourom. Od predsednika sem želel zagotovilo, da bodo Froomu, če Giro dobi, to zmago tudi pustili. Davidu Lappartientu sem predlagal, da bi morali zaradi dolgotrajnih postopkovmorebitni suspenz uveljavljati od dneva razsodbe. Torej, če mu kazen izrečejo po Giru, naj ta velja od takrat naprej, in ta kazen ne bo retroaktivna.

Kdaj ste govorili z Davidom Lappartientom?
Sestala sva se pred dirko Milano-Sanremo, saj naju je skrbelo, kaj bi se lahko zgodilo. Med večerjo sva se pogovarjala o tem, koliko časa lahko preteče do odločitve. Pojasnil sem mu, da so ti postoki res predolgi. Predstavljajte si kolesarja, ki pride na dirko, da bi jo dobil, a vendar ve, da mu lahko zmago kasneje odvzamejo. To ni pošteno do njega, ne do organizatorjev in niti ne do gledalcev. S predsednikom sva govorila o tem, da bi morebitna kazen pričela veljati od trenutka, ko bo izrečena. Na nek način mi je zagotovil, da na Giru zaradi tega ne bom imel večjih težav.

Ste zadovoljni, ker se je Dumoulin odločil, da se vrne na Giro in ne stavi vsega na Tour?
Še dobro, da je nekdo opazil, da ne obstaja samo Froome. Veseli me, ker se je vrnil in bo poskušal ubraniti rožnato majico, ki jo je osvojil v Milanu. Verjamem, da je na Froomovi ravni. Prisotnost teh dveh šampionov zagotavlja pravi spektakel in to je za nas najbolj pomembno.

Značke: Cestno, Dirka po Italiji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ