Dirka po Romandiji: Štirje Slovenci in gorski kolesar

Dirka po Romandiji: Štirje Slovenci in gorski kolesar
29.04.2014 AVTOR: D. Z.
Danes bodo na prologu nastopili štirje Slovenci: lani drugi Simon Špilak, Jani Brajkovič, Matej Mohorič in Luka Mezgec.

Rezultati prologa
1. Michal Kwiatkowski (Pol) Omega Pharma-Quick Step 6:22
2. Rohan Dennis (Avs) Orica-GreenEdge 0:04
3. Marcel Kittel (Nem) Giant-Shimano
4. Giacomo Nizzolo (Ita) Trek Factory Racing vsi isti čas
5. Tony Martin (Nem) Omega Pharma-Quick Step 0:05
6. Brett Lancaster (Avs) Orica-GreenEdge 0:06
7. Matthias Brandle (Avt) IAM Cycling 0:07
8. Jesse Sergent (Nzl) Trek Factory Racing 0:08
9. Ramunas Navardauskas (Lit) Garmin-Sharp 0:09
10. Martijn Keizer (Niz) Belkin isti čas
22. Simon Špilak (Slo) Katjuša 0:13
58. Jani Brajkovič (Slo) Astana 0:21
81. Luka Mezgec (Slo) Giant-Shimano 0:25
89. Matej Mohorič (Slo) Cannondale 0:27

Že 68. dirka po Romandiji se bo začela v Asconi s 5,6 km dolgim prologom. Sledilo bo še pet etap, vključno z zadnjim, 18,5 km dolgim posamičnim kronometrom. To je ponavadi še zadnja dirka pred tekmovalnim premorom, na kateri se pomerijo kandidati za najvišja mesta na dirki po Franciji.

Pripravljenost pa stopnjujejo tudi tisti, ki bodo nastopili na bližajočem se italijanskem Giru. Tako se obeta zares huda konkurenca. Christopher Froome bo branil zmago, Simon Špilak, ki je bil lani drugi, pa se lahko pohvali tudi s končno zmago iz leta 2010. Lani je dobil kraljevsko etapo. Luka Mezgec se s to dirko vrača v tekmovalni ritem pred dirko po Italiji, ravno tako kot Jani Brajkovič, medtem ko Matej Mohorič nadaljuje z dirkanjem po izkušnji v Ardenih.

Kraljevska etapa bo tretja, ko bodo morali kolesarji premagati štiri kategorizirane vzpone. Na startni listi so vsekakor zanimivi kolesarji, kot so Nibali, Rui Costa, Kwiatkowski, Martin, Peraud, Roche, Majka, Kittel, Basso, Caruso, Pinot, Fuglsang, Uran, Van Garderen, Talansky, Voeckler …

Na startni listi je tudi Nino Schurter. Gorski kolesar bo nastopil v dresu moštva Orica GreenEdge. Schurter bo za avstralsko ekipo nastopil na obeh švicarskih etapnih preizkušnjah. Torej dirki po Romandiji in junija na dirki po Švici. 27-letnik je trikratni svetovni prvak in zmagovalec svetovnega pokala v olimpijskem krosu.

»Moje srce je v gorskem kolesarstvu in bo tam tudi ostalo. A, če hočem voziti največje etapne dirke, potem moram na cesto. In sezona 2014 se zdi pravšnja, « je dejal Schurter. Na startu pa ne bo enega izmed tistih, ki so v zadnjih dveh sezonah najbolj razočarali. Andy Schleck se je nastopu odpovedal, potem ko je porazno nastopil na vseh treh enodnevnih klasikah prejšnjega tedna.

Začelo se je s padcem na dirki Amstel Gold Race, nadaljevalo pa s slabima predstavama na Valonski puščici in Liege-Bastogne-Liege. »Vprašajte me, kakšen je bil moj teden. Za en drek, « je bil za cyclingnews.com slikovit Andy Schleck, ki je potožil, da si je na Amstel Gold Race poškodoval koleno.

»Vem, da se moramo izkazati. Kdo bi poslal nekoga na Tour, če se ta vozi, tako kot sem sam v tem trenutku. Nihče. In nihče ne bo želel delati zame. Zato želim pokazati nekaj na dirki po Švici, « je že razkril nadaljnje načrte. Še prej bo nastopil na domači dirki po Luksemburgu. »Moja forma sploh ni tako slaba. Dobra je in pri tem vztrajam. Trdo sem treniral. Tudi po pet ur za skuterjem. Forma je dobra, le koleno je težava, « je še zaključil Schleck.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ