Dirka po Sloveniji: Kronometer, "Maraton Alpe" in pet dni

Dirka po Sloveniji: Kronometer, "Maraton Alpe" in pet dni
13.04.2018 AVTOR: D. Z.
25. mednarodna kolesarska dirka Po Sloveniji bo potekala od 13. do 17. junija. Danes so predstavili starte in cilje petih etap.

Ob srebrnem jubileju so se organizatorji dirke, Kolesarski klub Adria Mobil, skupaj s partnerji in pokrovitelji dirke lotili organizacije tega športnega dogodka s še večjimi ambicijami kot doslej in so se tudi z njegovo predstavitvijo in promocijo poprijeli že dva meseca pred samim dogodkom.

»Dejstvo je namreč, da je bila lanskoletna izkušnja s prenosom dirke preko Eurposporta in Televizije Slovenije zelo dobra in odziv izjemen, zato je interes za letošnjo zeleno petljo še toliko večji, « - opozarja tudi direktor dirke, Bogdan Fink. Prav zaradi tega bo tudi letošnji prenos na obeh televizijskih kanalih zagotovljen, s to novostjo, da bo Eurosport neposredno prenašal tri dni dirke na ES1 in dva dni na ES2, nacionalna televizija pa bo dirko prenašala na svojem prvem programu.

Letošnja dirka Po Sloveniji - s posebnim, srebrnim leskom – bo prav zaradi tega leska potekala kar pet dni, s startom v Lendavi in tradicionalnim zaključkom v Novem mestu, kolesarska karavana pa bo obiskala tudi Mursko Soboto, Maribor, Rogaško Slatino, Slovenske Konjice, Celje, Ljubljano, Kamnik in Trebnje. Na skupno 664 kilometrov dolgo traso se lahko odpravi največ 25 ekip, skupno 175 kolesarjev. Doslej pa se je prijavilo 21 ekip iz 16 držav Evrope, Amerike, Bližnjega Vzhoda in Južne Afrike. Med njimi je tudi 7 ekip serije World Tour.

V karavani bodo tudi kolesarji, ki krojijo sam svetovni vrh, po pričakovanjih pa bodo posamezne ekipe v maju določile kdo bo dirkah v Sloveniji. »Znova pričakujem izjemen boj za osvojitev zelene majice vodilnega in imenitnega pokala – replike 5200 let starega kolesa z ljubljanskega barja, ob 25. jubileju dirke pa se veselim dejstva, da bom znova tudi sam na štartu te dirke, na kateri bom, sicer tokrat v barvah nizozemske ekipe LottoNL Jumbo, branil naslov prvaka iz leta 2015, ko sem zmago prikolesaril KK Adrii Mobil, « - je na novinarski konferenci povedal tudi posebni gost, Primož Roglič, med drugim tudi nedavni zmagovalec dirke svetovne serije po Baskiji.

Roglič je namreč, poleg Luke Mezgeca (avstralska ekipa Mitchelton –Scott), Mateja Mohoriča (Bahrain –Merida) in Janija Brajkoviča (KK Adria Mobil), tudi ambasador 25. dirke Po Sloveniji, z nalogo, da dvigne zanimanje za dirko in privabi k spremljanju še več navijačev. Seveda pa si vsi želimo slišati tudi kako bodo to dirko sami izkusili. Sicer tako Primož Roglič kot Bogdan Fink ocenjujeta, da bo letošnja trasa izjemno zahtevna, z najtežja četrto etapo med Ljubljano in Kamnikom, ter, da tokratno dirko ne bodo odločali zgolj hribolazci ali sprinterji, pač pa kolesarji, ki bodo kos celotni razgibanosti proge, vključno z vožnjo na čas.

Tej prvini na čas bo sicer namenjena zadnja etapa letošnje zelene pentlje med Trebnjem in Novim mestom, najhitrejšega na kronometru pa bo odločila trasa dolga 24 kilometrov. Dodajmo še, da bo vzporedno z bojem kolesarskih matadorjev letos potekal tudi »promocijski boj « za najboljšega gostitelja 25. dirke Po Sloveniji, ki bo znova minevala v znamenju slogana Fight for Green/Boj za zeleno. Posebna žirija bo naj gostitelja med občinami razglasila po koncu dirke. Tako kot kolesarji se bodo tudi občine potegovale za poseben pokal – repliko 5200 let starega kolesa z napisom Naj gostitelj 2018.

Značke: Dirka po Sloveniji, Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ