Disk zavore tudi uradno v cestnem kolesarstvu

Disk zavore tudi uradno v cestnem kolesarstvu
12.08.2015 AVTOR: D. Z.
V cestnem kolesarstvu se bo očitno kmalu pisalo novo poglavje. Poglavje disk zavor. To so zdaj dokončno potrdili tudi pri Zvezi in izdali nekaj informacij.

Pri cyclingtips.com so zapisali, da so jim iz Mednarodne kolesarske zveze odgovorili na vprašanje glede uvedbe disk zavor, o katerih so pri UCI govorili že lani: "UCI potrjuje, da bo osem World Tour ekip na skupaj 12 kolesarkih dogodkih v avgustu in septembru preizkusilo disk zavore. Več informacij bomo objavili sproti. ” Ne imena ekip, ki bodo pri tem projektu sodelovala, ne dirke niso znane. Pri velonews.com so poročali, da jih bodo prvič preizkusili na Eneco Touru, dirki, ki ravnokar poteka, vendar se to do zdaj ni zgodilo.

Za kolesarji pa je že druga etapa. Vsaka izmed osmih ekip bo morala disk zavore uporabljati na izbranih dveh dirkah izmed 12, ki bodo na voljo. Predsednik UCI Brian Cookson je že na začetku leta med drugim dejal: “Sodelujemo s proizvajalci, ekipami, združenjem kolesarjev, organizatorji dirk in drugimi. Smo zelo naklonjeni novim tehnologijam. Najprej bomo opravili nekaj preizkusnih dirk in vse skupaj morda razširili v sezoni 2016. ” Aprila so iz Ucija sporočili, da bo do prvega uradnega preizkusa disk zavor prišlo avgusta.

“Če bodo rezultati zadovoljivi, potem bomo disk zavore v World Touru uradno sprejeli v sezoni 2017. Cilj je, da zavore postopoma vpeljemo na vse ravni cestnega kolesarstva, ” so pri Zvezi zapisali v uradni izjavi za javnost. Mnenja med kolesarji pa so zelo različna. Zagovorniki trdijo, da so zavore bolj učinkovite, močnejše, in da učinkovito delujejo tudi v dežju. Po njihovem mnenju bo zato manj nesreč. Nasprotniki pa trdijo, da bi lahko prav zaradi različne moči pri zaviranju prišlo do hujših nesreč, če bodo določeni kolesarji že uporabljali disk zavore, drugi pa ne. Po elektronskih menjalnikih je to očitno nov korak v cestnem kolesarstvu.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ