Dobra novica za kolesarje: brez obveznega cepljenja in karantene v Tokiu

Dobra novica za kolesarje: brez obveznega cepljenja in karantene v Tokiu
11.02.2021 AVTOR: N. Gr., foto: MOK

Mednarodni olimpijski komite je v navodilih za športnike zapisal, da 14-dnevna karatnena in cepljenje ne bosta obvezna, športniki bodo potrebovali le negativni test 72 ur pred prihodom na OI v Tokio.

Nekaj časa se je šušljajo, da naj bi bila za športnike ob prihodu v Tokio obvezna 14-dnevna karantena, kar bi v praksi pomenilo, da bi bil nastop na dirki po Franciji in OI v Tokiu nemogoč, saj se rumena pentlja zaključi manj kot teden dni pred cestno dirko na Japonskem.

Zdaj je Mednarodni olimpijski komite (MOK) športnikom poslal navodila za ravnanje na letošnjih olimpijskih igrah, v katerih karantena in cepljenje nista bila omenjena. Obvezen bo le negativen PCR test v zadnjih 72 urah pred potovanjem športnikov na Japonsko. To pomeni, da se bosta tudi Primož Roglič in Tadej Pogačar po končani dirki po Franciji lahko osredotočila še na cestno dirko v Tokiu, kjer bodo Slovenci med glavnimi favoriti za odličja.

V objavljenih navodilih je še zapisano, da bodo morali športniki uporabljati aplikacijo, ki bo 14 dni pred njihovim prihodom v Tokio beležila njihovo telesno temperaturo, v njej pa bodo morali beležiti tudi morebitne COVID-19 simptome.

Po prihodu na OI jih prav tako čaka strog nadzor, sporočiti bodo morali, kje se bodo gibali v času OI, kje bodo trenirali in s kom bodo v kontaktu, vsi podatki pa bodo posredovani japonskim oblastem in policiji.Če bo športnik tekom iger prišel v stik z osebo, ki je pozitivna na testu za COVID-19, bo moral športnik v posebno cono na testiranje, tam pa bo ostal, dokler ne bo dobil rezultatov testa in zelene luči zdravnikov, da se lahko vrne v olimpijsko vas in tekmuje na športnih dogodkih.

Pri Mednarodnem olimpijskem komiteju se še vedno borijo, da bi letošnje olimpijske igre leto dni kasneje kot je bilo sprva mišljeno spravili pod streho. Igre v Tokiu bodo velik logistični zalogaj, a tako japonski prireditelji kot predstavniki MOK-a ostajajo odločeni, da bodo igre ne glede na skrb zbujajočo situacijo s širjenjem koronavirusa na Japonskem izvedejo.

Prireditelji potihem upajo, da bo s precepljenjem vse večjega števila javnosti širjenje koronavirusa dovolj upadlo, da bodo OI lahko izvedli, a če bodo igre potekale brez gledalcev, bodo Tokiu prinesle ogromno izgubo.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ