Dokumentarni film: Primož Roglič - Moja pot na Dirko po Franciji

Dokumentarni film: Primož Roglič - Moja pot na Dirko po Franciji
27.08.2020 AVTOR: Uroš Buh, foto: Tit Košir

V ponedeljek smo si na zaprti projekciji v ljubljanskem Kinu Dvor predpremierno ogledali dokumentarni film avtorja in scenarista Davida Črmelja, Primož Roglič - Moja pot na Dirko po Franciji.

Slovenski kolesarski navdušenci lahko zadnjih nekaj let v vročih julijskih dneh spremljamo največjo kolesarsko dirko na svetu tudi na sporedu nacionalne televizije, pri čemer komentatorski dvojec Tomaž Kovšca in Martin Hvastja niti za sekundo ne zaostajata za čislanimi kolegi z Eurosporta. Celotna novinarska ekipa je pravzaprav še veliko večja, eden ključnih členov pa je tudi David Črmelj, ki bo letos že sedmič pokrival Dirko po Franciji s terena.


Po lanski Vuelti naskok na Pariz

David si je lani po veliki zmagi Primoža Rogliča na Dirki po Španiji za letošnjo sezono zadal prav poseben cilj – posneti dokumentarni film o Rogličevih pripravah in napadu na največjo lovoriko, rumeno majico na Touru. »Sprva sem bil kar malo v dvomih ali bo Primož sploh pripravljen sodelovati, saj vemo da gre vendarle za kolesarskega zvezdnika svetovnega formata in številko ena na lestvici UCI, a smo se zelo hitro uspeli dogovoriti za sodelovanje.« David se je tako s snemalcem Blažem Omanom februarja prvič odpravil na Tenerife, kjer je imel Roglič skupaj z ekipo Jumbo Visma skupinske priprave. »Eden od ključnih pogojev Primoža in njegove ekipe je bilo dosledno upoštevanje dogovorjene časovnice, pri čemer se seveda ne sme posegati v samo strukturo njegove dnevne rutine treninga. To je tudi nama z Blažem zelo ustrezalo, saj sem hotel ujeti njegovo spontanost, ne da bi scenirali in ponavljali kakšne kadre samo zato, da bi bolje izpadlo na televiziji.« To se v filmu tudi zelo dobro čuti, saj gledalec na nobeni točki ne dobi občutka o kakšni načrtovani premisi zgodbe, pri čemer se lahko res dobro fokusiramo zgolj na Primoževo izjemno športno osebnost ter predvsem človeškost, ki se sicer največkrat skriva za njegovo redkobesednostjo in preudarno kratkimi izjavami za medije. In če je kaj, je Primož Roglič res velik človek, to je Črmelju in Omanu uspelo odlično ujeti v pripoved skozi celotno zgodbo šestih mesecev, vmes pa pravzaprav zajeti tudi kratko zgodovino njegovih kolesarskih uspehov skozi intervjuje z nekaterimi ključnimi akterji, kot je npr. Andrej Hauptman, ki ga je Roglič nekega dne poklical in mu dejal: »Jaz bi rad postal profesionalec. Prevozil sem že 2300km...«
Hauptman to urbano legendo tudi zelo živo opiše in oba s Primožem se pri tem konkretno nasmejita. A nadaljevanje zgodbe poznamo in ključni dogodki njegove kariere so zajeti tudi v dokumentarcu, spretno prepletajoč se med nepredvidljivimi dogodki preteklih šestih mesecev, ter časom, ko so se šele začeli pisati prvi odlomki Rogličeve fascinantne kolesarske poti!


Od Tenerifov do Dirke po Dofineji

»Z Blažem sva bila konec februarja na letalu nazaj proti Sloveniji že med redkimi potniki, a tedaj še nihče od nas ni vedel kaj pravzaprav pomeni prihajajoča situacija, niti pod razno pa si nismo predstavljali, da se bo ustavil celoten svet in s tem tudi kolesarska tekmovanja,« je zaplet s koronavirusom komentiral Črmelj in dejal, da so se z Rogličem po sili razmer v spomladanskem času dobivali v Sloveniji. Rogličeva partnerka Lora Klinc tako v filmu odkrito pove, da ji kriza zaradi koronavirusa na nek način seveda tudi odgovarja, saj imajo tako kot mlada družina priložnost preživeti več časa skupaj, veliko pa govori tudi o tem, kakšen je Primož v zakulisju, ko sestopi s kolesa in se umakne izpred kamer, kar je tudi sama zajela v svoj knjižni prvenec Kilometer nič, ki bo v kratkem prišel tudi na knjižne police.

Oman in Črmelj sta nato Rogliča spremljala tudi na državnem prvenstvu v cestni dirki, kjer si je z bliskovitim napadom tik pred Ambrožem privozil naslov prvaka, pa nato julija na tritedenskih ekipnih višinskih pripravah v francoskem Tignesu, kjer v intervjujih o našem šampionu izbrano govorijo Robert Gesink, Tom Doumulin in Steven Kruijswijk. Z Rogličem sta si ogledala tudi prvi dve etapi letošnje Dirke po Franciji, ki se začne prav v Nici, kjer ima Zasavec svoj novi dom: »Boljše kot to najbrž sploh ne bi moglo biti, razen če bi bil štart seveda v mojem rodnem Kisovcu,« se v filmu ob tem pošali Roglič. Sledi nekaj fantastičnih tednov, ko je Roglič dobil dirko Tour del Ain in bil do zadnjega dne v položaju, kjer bi skoraj zagovoto osvojil tudi Dirko po Dofineji, a mu je to preprečil grd padec, zaradi katerega se je pred štartom zadnje etape odločil za preventivni odstop. Vse to, vsa drama in neznanke so ujeti v filmu, za katerega se zaradi aktualnosti tudi po ogledu zdi, kot da ga pravzaprav sploh še ni konec. Bo Primož Roglič sploh nared za sobotni štart v Nici?

Film Davida Črmelja in Blaža Omana Primož Roglič: Moja pot na Dirko po Franciji bo premierno na sporedu v soboto 29.8. ob 19:55 na TV SLO 2.





Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ