Dowsett decembra v lov na rekordno uro

Dowsett decembra v lov na rekordno uro
12.11.2020 AVTOR: Nejc Grilc, foto: Alex Dowsett UCI Record Hour Team

Britanski kolesar Alex Dowsett bo 12. decembra v Manchestru poizkušal postaviti nov rekord v vožnji na eno uro, ki ga je pred leti že imel v svoji lasti. Znamka Victorja Campenaertsa bo velik izziv.

Alex Dowsett, zmagovalec etape na nedavno končanem Giru, si je z uspehom priboril novo pogodbo z ekipo Israel Start-Up Nation, v kateri so mu omogočili tudi podporo pri naskoku na rekord v vožnji na eno uro.

Dowsett ga je postavil maja 2015, ko je prevozil 52,937 km, od takrat pa se je rekordna znamka še nekajkrat premaknila, nazadnje je letvico lani nad 55 kilometrov (55,089 km) premaknil Victor Campenaerts.

»Želel sem si poizkusiti še enkrat, preden bo prepozno, verjamem da sem zdaj na točki kariere, ko je to še možno. Čeprav je Campenaerts postavil letvico zelo visoko, vseeno mislim, da je rekord možno še izboljšati, zato sem se tudi odločil za ta izziv,« je ob najavi podviga povedal Dowsett.

Z ženo sta spomladi začela načrtovati naskok na rekord: »Ko se je začela pandemija koronavirusa, sva začela razmišljati o tem, termin je idealen. Želel sem si poizkusiti že v minulih sezonah, a v Movistaru niso želeli tvegati neuspešnega poizkusa, pri Katjuši pa se zaradi finančnih težav nihče ni želel obremenjevati še s tem. Ker so olimpijske igre naslednje leto, je letošnja jesen idealen čas, da rekord še umestim v svoj tekmovalni program. Zato sem tudi izbral nastop na Giru, ki je bil idealna priprava za dvig forme in verjamem, da bom decembra lahko pokazal vse, kar zmorem. Tudi to je bila močna motivacija, sej se mi je po prejšnjem poizkusu zdelo, da iz sebe nisem iztisnil prav vsega in tega zdaj ne mislim ponoviti.«

V mislih je imel kar nekaj velodromov v Evropi, tudi UCI-jevega v Aiglu v Švici, a se je na koncu zaradi negotovosti glede potovanj odločil za velodrom v Manchestru, kjer je rekord postavljal že pred petimi leti. Potrdil je še, da bo dirkal s kolesom za dirkališče in ne prilagojeno različico cestnega kolesa.

»Letos sem manj časa posvetil vožnji na velodromu, bolj se posvečam fizični pripravi. Naredili bomo podrobne teste in v prvih 40 minutah se bom držal ritma, s katerim bi za las podrl rekord, nato pa bomo v zadnjih 20 minutah tempo stopnjevali, če se bom počutil dobro in mi bo ostalo še dovolj energije,« je zaključil Dowsett.

Na velodromu v Manchestru bo tako 12. decembra poskrbel za dogajanje in zadnje dejanje sezone 2020.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ