Dvoboj »galaktikov« je v oba tabora prinesel veliko črnih oblakov

Dvoboj »galaktikov« je v oba tabora prinesel veliko črnih oblakov
18.08.2020 AVTOR: Nejc Grilc

Težko pričakovani prvi dvoboji Ineosa in Jumbo Visme na cesti niso razočarali, čeprav so nizozemske čebele prikazale veliko premoč nad »zvezdo smrti«, kot v kolesarskem svetu velikokrat pravijo britanski superekipi. Razloga za skrb sta Primož Roglič in Egan Bernal.

Foto: primozroglic.com/Cor Vos

Na francoskih cestah je Roglič najprej pridrvel do zmage v Ainu, le še dan ga je ločil od tega, da se na seznamu zmagovalcev Dauphineja pridruži Janiju Brajkoviču, ko je udarila nesreča. Roglič je na asfaltu pustil precej kože in poskrbel, da kljub izjemnim prvim 14 dnem drugega dela sezone pri Jumbo Vismi ne spijo prav mirno, nič kaj boljše pa ni niti razpoloženje v taboru njihovih tekmecev.

V spodnjih vrsticah Hudičevega jezika smo izbrali pet dogodkov, ki so zaznamovali minuli teden dni v kolesarskem svetu.

Nizozemske čebele so z drugega planeta

Pravi dvoboj med Jumbo Vismo in Ineosom smo pričakovali od začetka letošnje sezone, zaradi koronavirusa se je čakanje še nekoliko zavleklo, a prva dva tedna dirkanja v Franciji nista razočarala. To še posebej velja za navijače nizozemske ekipe, ki so lahko le osuplo spremljali poigravanje Jumba s tekmeci. Primož Roglič je ta trenutek za razred boljši od Egana Bernala, Wout van Aert postaja najbolj vsestranski kolesar pelotona, tudi Tom Dumoulin spet kaže šampionsko podobo, ki mu je prinesla neskončni pokal za zmagovalca Gira. Če v enačbo dodamo še formo Georgea Bennetta in Sepa Kussa, oba bi se lahko borila za zmage, če bi dobila priložnost, si šef ekipe Richard Plugge lahko le zadovoljno mane roke ob predstavah svojih čebel, kot se je Jumba Visme oprijel vzdevek.

Na drugi strani smo spremljali le bledo senco podobe Ineosa, ki je ponavadi na Dauphine prišla zmagovat in dokazovat, da jim na Touru nihče ne bo kos. Tokrat imajo obilico razlogov za skrbi, od poškodovanega hrbta (in slabe forme) Egana Bernala do mizernih predstav Gerainta Thomasa in Chrisa Frooma, ki se nista izkazala niti kot pomočnika. Do začetka Toura je res še 14 dni, ki jih Imperij letos ne bo preživel prav mirno …

Brez razloga za preplah pri Rogliču?

Ko je Primož Roglič po sobotnem padcu v bolečinah sedel na tleh in zmedeno strmel predse, kar se je nekaj trenutkov kasneje nadaljevalo v ekipnem avtomobilu, so v spomin spet prišli prizori iz minulih sezon – od Richieja Porta, ki je v bolečinah končal vsakokratni naskok na rumeno, pa do Janija Brajkoviča, ki iz enakih razlogov na francoskih cestah nikoli ni uspel pokazati vsega.

Tokrat je bil, kot kaže, razplet vendarle precej boljši. Roglič je sobotno etapo suvereno dokončal, a iz previdnosti v nedeljo ni štartal, saj so bile bolečine hude, pri Jumbu pa niso želeli tvegati poslabšanja poškodb. Včeraj so objavili, da bo Roglič z ekipo normalno odpotoval na zadnji blok višinskih priprav v Tignes in da njegov nastop na rumeni pentlji ni pod vprašajem. Upajmo, da jo bo le z nekaj praskami odnesla tudi njegova forma.

Za Evenepoela že konec sezone, kako bo z drugimi?

Minuli konec tedna ni pustil posledic le pri Rogliču, nastradala je cela paleta kolesarjev, ki bi bili v naslednjih mesecih blizu vrha. Najhuje jo je skupil Remco Evenepoel, ki je na spustu s Sormana padel čez most v globel in si zlomil medenico ter preluknjal pljuča. Remco je že v domovini, ostal je v bolnišnici na opazovanju, zdravnik Yvan Vanmol pa je predstavil nekaj več podrobnosti: »Zaenkrat vse poteka brez težav, Remco se dobro počuti in začenja pot okrevanja. Računamo, da se bo nazaj na kolo lahko usedel čez šest do osem tednov, ko bo spet lahko začel trenirati, do decembrskega pripravljalnega kampa celotne ekipe bi že moral biti v podobni formi kot ostali kolesarji. Sploh ne dvomim, da se bo Remco vrnil še boljši.«

View this post on Instagram

Here’s a special message for you ?

A post shared by Remco Evenepoel (@remco.ev) on

Kakšno je stanje Buchmanna, Schachmanna, Quintane in Lande preberite tukaj.

Pogačar začel počasi, končal pa zelo odločno

Zdi se, da je Tadej Pogačar odlično tempiral formo pred začetkom Toura. Najprej je na Milanu Sanremu končal v prvi skupini, na štartu Dauphineja v prvi etapi zaradi vročine ni bil najbolj prepričljiv, nato pa je dirkal vsak dan bolje in v nedeljski etapi pokazal vso svojo moč.

»Mislim, da smo na odlični poti pred Tourom, počasi stopnjujemo formo in prepričan sem, da bom na Touru še boljši,« je bil samozavesten po koncu Dauphineja, za Val 202 pa je povedal še: »Bela majica (za najboljšega mladega kolesarja) je nekaj, kar me žene naprej. Letos bo konkurenca zelo močna, a dal bom vse od sebe in potrudil se bom, da bom oblekel kakšno majico.«

Potihem tako tudi Pogačar ne razmišlja le o beli, temveč tudi o rumeni, glede na videno v letošnji sezoni pa prav daleč od vrha slovenski mladenič zagotovo ne bo.

Bo UCI našla nove prireditelje svetovnega prvenstva?

Švicarji ne bodo organizirali svetovnega prvenstva, ki bi moralo potekati med 20. in 27. mestu blizu sedeža Mednarodne kolesarske zveze (UCI) v Aiglu, so sporočili v izjavi za javnost. Novica ni presenetljiva, ukrepi proti širjenju koronavirusa so v Švici strogi, svetovno prvenstvo pa ogromen logistični zalogaj, vseeno pa je UCI zdaj v zelo nehvaležnem položaju.

View this post on Instagram

Pas de Championnats du Monde Route UCI 2020 à Aigle-Martigny. Le Comité d’organisation des Championnats du Monde Route UCI 2020 Aigle-Martigny a pris acte de l’Ordonnance du Conseil fédéral suisse sur les mesures destinées à lutter contre l’épidémie de COVID-19 en situation particulière stipulant que les grandes manifestations comptant plus de 1000 visiteurs ou impliquant plus de 1000 personnes sont interdites jusqu’au 30 septembre 2020. . No 2020 UCI Road World Championships in Aigle-Martigny. The Organising Committee of the 2020 UCI Road World Championships in Aigle-Martigny has taken note of the ruling from the Swiss Federal Council regarding the measures aimed at fighting against the COVID-19 pandemic in special circumstances, which stipulates that major events with more than 1000 visitors or involving more than 1000 people are not permitted until 30 september 2020. . Absage der UCI Strassen-Weltmeisterschaften 2020 in Aigle-Martigny. Das Organisationskomitee der UCI Strassen-Weltmeisterschaften 2020 Aigle-Martigny hat die Verordnung des Schweizerischen Bundesrats über Massnahmen in der besonderen Lage zur Bekämpfung der Covid-19-Epidemie, die Grossveranstaltungen mit über 1000 Besucherinnen und Besuchern oder über 1000 mitwirkenden Personen bis zum 30. September 2020 verbietet, zur Kenntnis genommen.

A post shared by Aigle-Martigny 2020 (@aigle_martigny2020) on

Boji za mavrične majice so bili od začetka snovanja spremenjenega koledarja drugega dela sezone podčrtani kot eden od temeljev kolesarske sezone, ki bi bili ob dirki po Franciji temelj letošnje čudne, drugačne sezone. Zdaj očitno z boji v Švici ne bo nič, vprašanje pa je, če so pri UCI-ju zmožni poiskati rešitev? »Potrudili se bomo po najboljših močeh, da najdemo nadomestno lokacijo za SP nekje v Evropi, kjer bi bila proga lahko podobno težka kot v Švici in kjer bi prvenstvo lahko izvedli v enakem časovnem okviru. Odločitev bomo sporočili najkasneje do 1. septembra,« pojasnjujejo pri UCI-ju.

S selitvijo v Dubaj, o kateri se je šušljalo, ne bo nič, kot eno od možnosti pa omenjajo italijansko regijo Veneto, kjer bi bili pripravljeni izvesti prvenstvo, a le za članske kategorije. Bolje kot nič, bi lahko rekli, pa vendar bi se v tem primeru čar svetovnega prvenstva nekoliko izgubil. Še slabih 14 dni časa imajo pri UCI-ju, da potegnejo asa iz rokava …

Rubrika Hudičev jezik bo z vami spet naslednji torek, ko se bo napetost pred začetkom dirke po Franciji bližala vrelišču.

Značke: Hudičev jezik
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ