Dvojno slovensko slavje na četrti etapi na dirki po Franciji

Dvojno slovensko slavje na četrti etapi na dirki po Franciji
01.09.2020 AVTOR: foto: Sirotti

Hitra četrta etapa se je zaključila z najboljšim možnim razpletom z zmago Primoža Rogliča in drugim mestom Tadeja Pogačarja.

Od samega začetka se je od glavnine odcepila ubežna skupina, ki si je skušala privoziti dovolj prednosti za zaključni klanec na Orcières-Merlette.

Glavnina celotno etapo ni dovoljevala večje razlike, ki se je začela zmanjševati petdeset kilometrov do cilja. Na dvajsetem kilometru je glavnina ubežnike ulovila in začelo se je narekovanje tempa za zaključek. Potem, ko je že kazalo, da Primož Roglič nima okoli sebe kolesarjev iz ekipe, so se ti zbrali okoli Primoža deset kilometrov do cilja. Tempo je narekoval klubski sotekmovalec Primoža Rogliča, Wout Van Aert, ki je povzročil, da se je skupina kolesarjev za zaključek razredčila. Ko je stopnjevanje ritma prevzel še Sepp Kuss dva kilometra do cilja se je vse stopnjevalo do »ciljnega šprinta« na vzponu.

S presenečenjem in skokom petsto metrov do cilja je poskusil Guillaume Martin (Cofidis) vendar Primož Roglič ni niti za trenutek okleval, razliko je sunkovito pokril in s tem pospeševanjem nadaljeval do ciljne črte, ko je bilo še dovolj časa za zmagovalen dvig rok. Z nekaj metri razlike je, kot drugi prečkal črto nasmejani Tadej Pogačar, Julian Alaphilippe pa je zasedel tretje mesto ter tudi ohranil rumeno majico pred jutrišnjo peto etapo.

Z izjemno vožnjo, drugim mesto in bonifikacijskimi sekundami si je Tadej Pogačar privozil belo majico, majico za mladega kolesarja. S tem je postal (v zadnjih 32-tih letih) tudi najmlajši kolesar, ki je oblekel belo majico na dirki po Franciji.

Etapo je zaznamoval grd padec Tiesja Bennota iz ubežne skupine na sedemindvajsetem kilometru, ko ga je na levem ovinku vrglo čez zaščitno ogrado. Na srečo kolesarja je tokrat kolo odneslo z bistveno hujšimi posledicami, Bennot je lahko nadaljeval dirko z rezervnim kolesom.

Slika: ASO/Pauline Ballet

Generalna razvrstitev po 4. etapi na dirki po Franciji

1. ALAPHILIPPE Julian Deceuninck-Quick Step 18:07:04
2. YATES Adam Mitchelton-Scott 0:04
3. ROGLIČ Primož Team Jumbo-Visma 0:07
4. POGAČAR Tadej UAE-Team Emirates 0:11
5. MARTIN Guillaume Cofidis, Solutions Crédits 0:13
6. BERNAL Egan INEOS Grenadiers 0:17
7. DUMOULIN Tom Team Jumbo-Visma ,,
8. CHAVES Esteban Mitchelton-Scott ,,
9. QUINTANA Nairo Team Arkéa Samsic ,,
10.LÓPEZ Miguel Ángel Astana Pro Team ,,

Slika: ASO/Pauline Ballet

Bela majica, razvrstitevmed mladimi kolesarji, po 4. etapi na dirki po Franciji

1. POGAČAR Tadej UAE-Team Emirates 18:07:15
2. BERNAL Egan INEOS Grenadiers 0:06
3. MAS Enric Movistar Team 0:15
4. HIGUITA Sergio EF Pro Cycling 0:34
5. HIRSCHI Marc Team Sunweb ,,
6. MARTÍNEZ Daniel EF Pro Cycling 4:10



Značke: Dirka po Franciji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ