Francoski upi spet živijo (in umirajo) z Louloujem

Francoski upi spet živijo (in umirajo) z Louloujem
01.09.2020 AVTOR: Nejc Grilc

Prve etape dirke po Franciji so zaznamovali dež, šprinterji in Julian Alaphilippe, ki je že v drugi etapi oblekel rumeno majico. A po čustvenem zmagoslavju je čas za umirjanje strasti, ne pretirano evforijo galskih petelinov.

Foto: Deceuninck QuickStep

Dolgo smo čakali na »grand depart« v Nici in ga naposled tudi dočakali, že prvih nekaj dni dirke po Franciji pa nam je odstrlo pogled v formo kandidatov za rumeno majico. Težko smo pričakovali predvsem predstave Primoža Rogliča in pot njegovega okrevanja po poškodbi, a zaenkrat Rogla na srečo kolesari brez težav.

Francoze je že zajela evforija, a zmaga Loulouja je le za nekaj dni potisnila v ozadje težave njihovega glavnega kandidata za skupno zmago. V tokratni rubriki Hudičev jezik smo zbrali pet tem, ki so zaznamovale minuli teden dni v kolesarskem svetu.

Loulou v solzah navdušil francosko javnost

Foto: Deceuninck QuickStep

Julian Alaphilippe je lani kar 15 dni nosil rumeno majico na dirki po Franciji, se pogumno boril vse do zadnjega tedna dirke, nato pa pričakovano popustil. V letošnji okrnjeni sezoni je bil ves čas blizu zmage, a ni bil tako dominanten kot lani, zato so Francozi na glas dvomili o njegovi pripravljenosti.

Pred začetkom Toura je Alaphilippe zatrjeval, da ga ne zanima skupni seštevek in da bo na rumeni pentlji lovil le etapne zmage, a je že po drugi etapi oblekel rumeno majico in vsa lanska ugibanja o tem, kako visoko lahko Loulou poseže, so spet privrela na plan. A že pogled na zasedbo Deceuninck QuickStepa, s katero so prišli na Tour, jasno nakazuje, da skupnega seštevka Alaphilippe nima v mislih. Ko je v solzah proslavljal etapno zmago, posvetil jo je preminulemu očetu Jo-u, ki je bil tudi glavni »krivec«, da je Julian prišel v kolesarske vode, so bile vse racionalne razlage odveč – dokler bo Alaphilippe v rumeni majici, bodo francoski upi živeli in umirali z njim.

Še ena katastrofa za Pinota

Še vedno je živ spomin na lanski zadnji teden Toura in izjemno formo Thibauta Pinota, ki je drvel proti Elizejskim poljanam in morda tudi skupni zmagi, potem pa je v 18. etapi moral odstopiti zaradi nenavadne poškodbe kolena. Ob posnetkih obupanega Francoza je bilo težko ostati ravnodušen, zato mu nihče ni privoščil, da letošnjo dirko začne na način, kot jo je.

V prvi etapi se je izognil padcem na spolzkih cestah Nice vse do zadnjih treh kilometrov, ko bi moralo biti najhuje že za njim, takrat pa je silovito priletel na tla in si potolkel celo desno stran telesa. »To je bil eden najslabših dni na kolesu v moji celotni karieri,« je v cilju vrelo iz razočaranega Pinota. Tokrat se je izognil hujšim poškodbam, že v današnji prvi gorski etapi pa bo hitro vidno, kako resno je stanje kapetana Groupame – FDJ.

Roglič in Pogačar brez težav čez prvi konec tedna

V prvih treh dneh Toura sta slovenska aduta dirkala za čisto desetko. Primož Roglič zaenkrat ne kaže nobenih znakov poškodbe, čeprav je po nedeljski etapi priznal, da mu je bilo cel dan malo težko, a nič lažje ni bilo niti njegovim konkurentom. V deževni prvi etapi se je izognil padcem, celotna ekipa Jumbo Visme je iz kaosa izšla relativno nepoškodovana, Rogliča pa so v vseh ključnih trenutkih dirke držali v ospredju.

Enako dobro delujejo tudi pri UAE Emirates, s pomočjo Jana Polanca je Tadej Pogačar hitro rešil težave s počeno zračnico, to pa je bila zaenkrat tudi edina težava slovenskega mladeniča, ki se bori vsaj za belo majico najboljšega mladega kolesarja na dirki. Ker je Fabio Aru že v nedeljski etapi zaostal za več kot dve minuti, je vseh sprenevedanj glede vloge kapetana pri Emiratih konec – vsa jajca so zložili v Pogačarjevo košaro, kot pravi angleški rek.



Ewan je nesporna številka 1 v šprintu

Zmedo v prvi etapi je izkoristil Alexander Kristoff za prvo rumeno majico kariere, v klasičnem šprintu v tretji etapi pa je Caleb Ewan pokazal, da mu trenutno v šprinterskem svetu ni para. Kljub nekoliko slabšem položaju je vijugal med tekmeci, kot bi dirkal na tekmovanju nižje ravni, ne na rumeni pentlji in na koncu za skoraj celotno dolžino kolesa pustil Sama Bennetta za seboj.

Zdi se, da je za Ewana meja le nebo, v šprintu se poigrava s tekmeci kot Mark Cavendish v najboljših letih svoje kariere. Pri le 25 letih Ewan že ima etapne zmage na vseh treh tritedenskih dirkah, na Touru je trenutno pri številki štiri in glede na formo Avstralca lahko pričakujemo, da bo do konca septembra svojo zbirko še povečal. In to kljub temu, da je že v prvi etapi ostal brez Johna Degenkolba in Philippa Gilberta, dveh pomembnih členov svojega šprinterskega vlaka …

Ewana bomo do konca sezone lahko pogosto spremljali, saj naj bi takoj po Touru odšel v Italijo in nastopil še na Giru. Zagotovo slaba novica za konkurente na rožnati pentlji.

Boj s koronavirusom zaenkrat uspešen

Dnevi pred štartom v Nici so bili napeti, francoska oblast je Nico uvrstila na rdeči seznam, nošenje mask je obvezno povsod, pravila v mehurčku Toura pa še bolj stroga, kot so načrtovali, saj sta spet potrebna le dva pozitivna testa v celotni ekipi, da je izključena s Toura.

A zaenkrat so prireditelji z mehurčkom očitno uspešni, po dveh pozitivnih primerih pri spremljevalnem osebju Lotto Soudala še pred začetkom Toura so prve štiri dni v karavani preživeli brez novega pozitivnega primera na Covid-19 in kot se zaenkrat zdi, mehurček deluje.

Vprašanje je, do kdaj bo karavana lahko nadaljevala svojo pot, omenja se možnost predčasnega konca po 9. ali 10. etapi, če bi se virus začel širiti po pelotonu. Odločitve bodo v veliki meri odvisne tudi od francoske vlade, ki ima zadnjo besedo pri zamejitvenih ukrepih. Zato – srečno vsem!

Rubrika Hudičev jezik bo na portalu Bicikel.com spet nazaj prihodnji torek.





Značke: Hudičev jezik
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ