Ekipe se borijo za preživetje, kje pa je UCI?

Ekipe se borijo za preživetje, kje pa je UCI?
03.04.2020 AVTOR: DZ, foto: Sirotti

AIGCP - združenje, profesionalnih kolesarski ekip se ob krizi zaradi koronavirusa obrnilo na Mednarodno kolesarsko zvezo.

Mnoge kolesarske ekipe imajo zaradi trenutne krize, do katere je prišlo zaradi koronavirusa velike finančne težave. Mnoge jih bodo imele še dolgo potem, ko bo te pandemije konec. Mnoge bodo tudi razpadle. Finančna situacija je že zdaj daleč od idealne, zagotovo pa bo še slabša v prihodnosti, saj se bodo morali tudi številni sponzorji soočiti z manjšimi prihodki. AIGCP je zato poslalo pismo Mednarodni kolesarski zvezi.

Vsebina jasna. Želijo, da krovna organizacija v prihodnjih mesecih ekipam priskoči na pomoč. Med drugim želijo, da UCI nekoliko zmanjša nekatere zahteve do ekip in tako zmanjša finančno breme. "Ne moremo mimo dejstva, da so se številne ekipe znašle v finančnih težavah, nekatere pa se še bodo. Trenutno moramo naš trud usmeriti v to, da pomagamo ekipam. Rešiti ekipe in službe. To je prioriteta v tem času," se glasi del pisma, ki ga je AIGCP pisala UCI-ju.

Mednarodna kolesarska zveza je že ustanovila posebno skupino, ki vključuje tudi AIGCP in CPA (združenje profesionalnih kolesarjev). Ta naj bi reševala prav težave, ki so se pojavile kot posledica koronavirusa. Glavni mož AIGCP Javier Barrio je za VeloNews dejal: "Vsaka ekipa je drugačna in ne obstaja ena preprostsa rešitev. Ugotovili smo, da ne moremo priti do rešitve, ki bi ustrezala vsem. Lahko pa delamo na tem."

Ekipe se soočajo s težavami z različnih strani. Ker ni dirk, ni medijske izpostavljenosti, niti ni prihodkov z dirk, pa čeprav ti niso ravno visoki. Njihovi sponzorji so se znašli v krizi, kar pomeni, da bodo tudi manj vlagali v šport. Vse ekipe pa so odvisne prav od teh največjih sponzorjev, saj z ostalimi dejavnostmi ne zaslužijo prav veliko denarja. Zdaj je že jasno, da bo vložek v kolesarstvo močno zmanjšal CCC, kako se bodo odzvali pri na primer Sunwebu? Sponzor je odvisen od turizma ... tega pa ni!

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ