Epska kraljevska etapa: Od 'velike potrebe' rožnate majice, do borbe Jana Polanca

Epska kraljevska etapa: Od 'velike potrebe' rožnate majice, do borbe Jana Polanca
23.05.2017 AVTOR: D. Z.
Kraljevska etapa na dirki po Italiji. Tom Dumoulin je imel težave s prebavo, a obdržal rožnato majico. Zmagal Vincenzo Nibali. Jan Polanc zdaj 13.

Kraljevska etapa
Na dirki po Italiji je za kolesarji 16., kraljevska etapa. Premagati so morali tri zahtevne vzpone. Najprej Mortirolo. Potem so prišli v Bormio, ki je gostil cilj etape.

A kolesarji so morali narediti še sto kilometrov dolg krog. Najprej so se povzpeli na Stelvio. Sledil je spust v Prato dello Stelvio. Potem pa vzpon proti dolini Mustair. Tam so zavili levo in sploh prvič je Giro zavil na prelaz Umbrailpass. Ta se je končal samo tri kilometre pod vrhom Stelvia. Sledil je spust do Bormia, in sicer po cesti, po kateri so se prej vzpenjali. Zadnji kilometer v Bormiu je bil zaradi ovinkov tehnično zahtevnejši. Po zadnjem dnevu počitka je bila tako na sporedu kraljevska preizkušnja.

Na Mortirolu številni napadi
Na startu v Rovetti so imeli minuto tišine. Razlog? Tragična smrt Nickyja Haydna, pa smrt triatlonke Julije Viellehner in teroristični napad v Manchestru. Šele po 40 kilometrih dirkanja je prišlo do pobega. Ob vzpenjanju na Mortirolo pa se je dokončno izoblikovala prava ubežna skupina. Najprej jo je sestavljalo kar 25 kolesarjev.

Movistar je imel kar tri kolesarje v tej skupini, Sky štiri. Sunweb Laurensa Ten Dama. Ker pa je bila ta skupina velika in posledično nevarna, jo glavnina ni pustila prav daleč. Člani Sunweba so narekovali ritem, tako da so si ubežniki privozili največ dobre tri minute prednosti. Omar Fraile je na Mortirolu prvo mesto prepustil kolesarju Astane Luisu Leonu Sanchezu. Mortirolo so namreč organizatorji posvetili tragično preminulemu Micheleju Scarponiju, ki se je ponesrečil le nekaj dni pred začetkom dirke po Italiji, na kateri bi nastopil.

Landa skrbel za selekcijo
Sledil je Stelvio, z 2758 metri nadmorske višine tudi najvišja točka letošnje dirke po Italiji. Glavnini je lahko sledilo omejeno število avtomobilov, saj organizatorji niso želeli, da bi preveliko število spremljevalnih vozil povzročilo morebitne plazove. Med ubežniki je hitro prišlo do slekcije, pa tudi skupina z najboljšimi se je hitro skrčila na vsega dobrih 30 kolesarjev.

V tej skupini so ritem narekovali člani moštva FDJ. Favoriti so se držali skupaj. Tom Dumoulin je bil prepričljiv, Nairo Quintana, Vincenzo Nibali in ostali pa niso napadali. V ospredju je bil na Stelviu najhitrejši Mikel Landa. Sledil je dolg spust. V ospredju pa so ostali samo še Andrej Amador, Winner Anacona, Mikel Landa, Steven Kruijswijk in Jan Hirt. Imeli so okrog dve minuti prednosti pred skupino z rožnato majico, ki je bila iz kilometra v kilometer manjša. Po spustu se je cesta spet pričela vzpenjati in časa za predah ni bilo več.

Prebavne težave Dumoulina
Vse pa je bila zgolj priprava na zadnji vzpon – Umbrailpass. Ob vznožju pa se je zgodilo. Tom Dumoulin je sestopil s kolesa in opravil »veliko potrebo «. Skupina, v kateri je bil ga ni čakala. Prvi je napadel Ilnur Zakarin. Kolesarji so potem še nekaj trenutkov oklevali, potem pa je Nibali na čelo poslal pomočnika Pellizottija. V ospredju je vztrajal samo še Landa.

Popustil je tudi tokrat odlični Jan Polanc, ki se je potem dolgo vozil v Dumoulinovem zavetrju. Nizozemec ni obupal in je pokazal izjemno borbo. Vozil se je dobro minuto in pol za vodilnimi. Proti vrhu sta z napadom poskušala tudi Vincenzo Nibali in Nairo Quintana. Sleila sta jima lahko le Zakarin in Domenico Pozzovivo. Predvsem Nibali je bil nadvse aktiven. Dumoulin si je do vrha nabral 2:20 zaostanka in je tako še vedno držal vodstvo v skupnem seštevku. Sledil pa je še 20 kilometrov dolg spust.

Nibaliju sprint z Lando
Nibali se je hitro otresel Quintane, Zakarina in Pozzoviva. Ujel je še Lando in skupaj sta nadaljevala proti cilju. Sledil je sprint, ki ga je dobil Nibali. Zanj je to sedma etapna zmaga na dirki po Italiji, prva letos in na letošnji dirki sploh prva italijanska. Landa je bil po šestih urah, 24 minutah in 22 sekundah drugi.

Nairo Quintana je na tretjem mestu zaostal za 12 sekund. Sledili so Pozzovivo, Formolo, MOllema, Jungels, Yates, Pinot, Hirt, Kruijswijk, Dumoulin in 14. Jan Polanc, ki je izgubil pet minut in deset sekund. Skupni seštevek pa naslednji. Dumoulin je spet oblekel rožnato majico, a ima samo 31 sekund prednosti pred Quintano in 1:12 pred Nibalijem. Sledijo Pinot, Zakarin, Pozzovivo, Mollema, Jungels, Kruijwsijk, Yates, Formolo, Amador in Jan Polanc, ki je napredoval na 13. mesto.

Značke: Dirka po Italiji, Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ