Evans presenetil, Ilešič drugi v ZDA, Štimulak na koncu 6.

Evans presenetil, Ilešič drugi v ZDA, Štimulak na koncu 6.
04.06.2012 AVTOR: D. Z.
Tudi v ponedeljek so bili kolesarji zelo aktivni. Cadel Evans je dobil prvo etapo dirke Criterium du Dauphine, kjer je Borut Božič zasedel šesto mesto. Več v nadaljevanju ...
Evans napadel v spustu
Prva etapa na prestižni dirki Criterium du Dauphine je bila dolga nekaj manj kot 190 kilometrov, kolesarji pa so morali premagati šest kategoriziranih vzponov. Pobeg dneva je že takoj po startu uspel šestim kolesarjem, ki so si prvizozili krepko več kot deset minut prednosti pred glavnino. Ubežniki so bili ujeti na zadnjem vzponu v etapi. Na vrhu je bila večja skupina kolesarjev še vedno skupaj, v spustu pa je prišlo do odločilne poteze.

Pet kilometrov pred ciljem so napadli Kašečkin, Evans in Coppel. S skupnimi močmi so minimalno prednost uspeli zadržati vse do cilja, v sprintu pa je imel največ moči prav zmagovalec lanskega Toura Cadel Evans. Avstralec je tako dokazal, da se prav pred dirko po Franciji vrača v pravo formo. Coppel je bil drugi, Kašečkin pa tretji. Glavnina je za ubežniki zaostala za štiri sekunde, sprint za četrto mesto pa je dobil Nacer Bouhanni pred Tonyjem Gallopinom in Borutom Božičem.

V tej glavnini sta etapo končala tudi preostala dva Slovenca Jani Brajkovič in Kristjan Koren. Zmagovalec prologa Luke Durbridge na vzponih ni mogel slediti glavnini, tako kot tega nekoliko presenetljivo ni mogel niti Andy Schleck. V skupnem seštevku je vodstvo prevzel Bradley Wiggins, ki ima sekundo prednosti pred Evansom in dve pred Andrijem Grivkom. Kristjan Koren je s 13 sekundami zaostanka 31., Jani Brajkovič zaostaja ša za dodatno sekundo in je 34. Borut Božič je 81. Do konca dirke je še šest etap, od tega tudi dobrih 50 kilometrov dolg kronometer.

Ilešič uspešen v Filadelfiji
Aldo Ino Ilešič je z moštvom Team Type 1 nastopil na enodnevni dirki ekstra kategorije v Filadelfiji. Dirka je bila dolga dvesto kilometrov, na njej pa so v zadnjih letih zmagovali številni izvrstni sprinterji, kot so Alex Rasmussen, Matthew Goss, Andre Greipel, Matti Breschel ... Tudi tokrat ubežniki niso bili uspešni, tako da je zmagovalca spet določil ciljni sprint glavnine, v katerem pa so prevladovali predvsem kolesarji moštva Team Type 1.

Veselili so se namreč dvojne zmage. Prvo mesto je po dobrih štirih urah in pol dirkanja pripadlo Rusu Aleksandru Serebrjakovu, drugi pa je bil Aldo Ino Ilešič. Tretji je bil izkušeni sprinter Freddy Rodriguez. Da je bil uspeh Ilešičevega moštva popoln je s četrtim mestom poskrbel še Daniele Colli.

Kanada: Štimulak končal med najboljšimi
Končala se je etapna dirka za Pokal narodov v Kanadi. Govorimo o kolesarjih v kategoriji do 23 let. Zadnjo, slabih 130 kilometrov dolgo etapo je v sprintu glavnine dobil Danec Sebastian Lander. V skupnem seštevku ni prišlo do sprememb. Zmage se je veselil Kazahstanec Arman Kamišev, ki je za 12 sekund ugnal Francoza Juliana Alaphilippeja.

Dve sekundi večji zaostanek si je nabral še drugi Kazahstanec Aleksej Lucenko. Klemen Štimulak je dirko končal na šestem mestu. Za zmagovalcem je zaostal za 19 sekund. Jan Tratnik je s pol minute zaostanka zasedel 15. mesto. Mark Džamastagič je bil 36., Robert Jenko pa 48.

foto: sirotti
Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ