Fink, Brajkovič in Pogačar o dirki po Sloveniji

Fink, Brajkovič in Pogačar o dirki po Sloveniji
18.05.2018 AVTOR: D. Z.
Kakšna je trasa dirke po Sloveniji? Podrobnosti posameznih petih etap! Kaj menita aduta slovenskih ekipe Jani Brajkovič in Tadej Pogačar? Kaj pravi direktor dirke po Sloveniji Bogdan Fink?

1. etapa, 13. 6. 2018: Lendava – Murska Sobota, 159 km

Bogdan Fink: Za to etapo bi se rad zahvalil celotni pomurski regiji. Tam so etapo vzeli za svojo. Če bomo šli tako naprej, bo dirka še večkrat gostovala v tem delu Slovenije. Cilj etape je na Slovenski cesti v Murski Soboti. To bo etapa za tiste ekipe, ki bodo tukaj pripravljale sprinterske vlake za Tour de France. Obiskala bo lep del Slovenije, tudi del Madžarske in Avstrije. Madžarska je edina država, v kateri Slovenija še ni gostovala. Etapa ni zahtevna, vendar pa se lahko marsikaj zgodi. V Murski Soboti sta še dva zaključna kroga.

Jani Brajkovič: Prva etapa se bo končala s sprintom in tudi mi imamo enega sprinterja, tako da lahko računamo na dober rezultat. Načeloma se ne bo zgodilo nič posebnega. Treba bo paziti, se prilagoditi na vremenske razmere. Skoraj zagotovo bo prišlo do sprinta glavnine.

Tadej Pogačar: Prva etapa je ravninska. V ekipi imamo nekaj hitrih kolesarjev, tako da lahko pričakujemo, da bomo imeli koga v ospredju. Ja pa krog v Murski Soboti tehnično zahteven, tako da bo treba paziti in se varno pripeljati do cilja.2. etapa, 14. 6. 2018: Maribor – Rogaška Slatina, 152,7 km

Bogdan Fink: Ker v tej etapi vsi pričakujejo spritn glavnine, smo cilj prestavili nekoliko nižje in bo tako še pred vstopom v Rogaško Slatino, pri železniški postaji. Ker pričakujemo v tem sprintu veliko borbo, bo bolj taka trasa varnejša. Na koncu je etapa kar razgibana, primerna za pobege. Po novem imamo osem World Tour ekip, ki ne bodo dovolile, da bi prišlo do večjih presenečenj.

Jani Brajkovič: Do presenečenja ne bi smelo priti. Vsaj tistih osem World Tour ekip bo najbrž poskrbelo, da se bo etapa končala s sprintom glavnine, pa čeprav bo etapa že nekoliko težja kot prva.

Tadej Pogačar: Druga etapa bo težja kot prva. Po profilu vidimo, da je nekoliko več vzponov. Še vedno pa menim, da bo prišlodo sprinta skupine. Na spustih bomo morali biti previdnih, pa tudi na tehnično zahtevnih odsekih. Tam se lahko dirko izgubi.3. etapa, 15. 6. 2018: Slovenske Konjice – Celje (Celjski Grad), 175,7 km

Bogdan Fink: Dirka je narejena tako, da se z dnevi napetost nekako stopnjuje. Etapa se začne v Slovenskih Konjicah z daljšo zaprto vožnjo. Sledijo Zreče. Že v prvem delu je etapa razgibana, na koncu pa se bodo kolesarji povzpeli najprej na Celjsko kočo. Sledil bo spust po cesti, po kateri so se pred dvema letoma na gorskem kronometru vzpenjali. Gre za tehnično zahteven spust, tako da bodo slovenski kolesarji, ki ga dobro poznajo v rahli prednosti.

Jani Brajkovič: Zadnji del etape je zelo težek. Profil ne pokaže vsega. Že pred predzadnjim klanem bo nekaj utrujenih nog in na Celjsko kočo se boo zagotovo naredile razlike. Tudi na spustu se lahko veliko izgubi. Menim, da bo pod zadnji klanec prišla manjša skupina skupinica kolesarjev, ki sebodo borili za zmago. Ča pa bi želel kolesar na cilj priti sam oziroma z večjo razliko, bi to bilo zelo težko. Med kolesarji, za katere vem, da bodo prišli na dirko, bi česa takega lahko bil sposoben samo Primož Roglič. Vemo, kako se trenutno pelje, pa še na dirki po Franciji se pripravlja. To bi zanj lahko bilo mogoče.

Tadej Pogačar: Etapa je zelo razgibana. Meni mi je zelo všeč. Na Celjsko kočo se bo že odvijala borba, pod Celjski grad pa bo prišla že zelo majhna skupina kolesarjev.4. etapa, 16. 6. 2018: Ljubljana – Kamnik, 155,2 km

Bogdan Fink: Najtežja etapa. Tu naj bi se še tistih dobrih 20 kolesarjev udarilo za zmago. Start bo v Ljubljani, ki je dolgoletni partner dirke. To bo pred Halo Tivoli. V zadnjih 75 kilometrih so zgoščeni vsi trije vzponi. Etapa ima kar 2900 metrov višinske razlike. 2600 jih je v zadnjem delu.

Jani Brajkovič: Zelo težka etapa. Kar lepi, težki vzponi. Tisti kolesarji, ki bodo računali na kronometer, bodo ta dan morda poskušali samo slediti napadom. Tisti, ki niso najboljši kronometristi, pa bodo poskušali etapo izkoristiti za napade in za pridobivanje teh sekund.

Tadej Pogačar: Zagotovo kraljevska etapa. Strmi trije vzponi. Tisti, ki računajo na kronometer bodo zagotovo samo zraven tistih, ki bodo napadali. Na koncu ne bon a cilj prišla tako rabita grupa. Bo majhna grupa res najboljših. Cilj v Kamniku mi je zelo poznan, skora domače mesto. Zato se že veselim.5. etapa, 17. 6. 2018: Trebnje – Novo mesto, 21,5 km

Bogdan Fink: Drugič je kronometer zadnji dan. Enkrat smo ga že videli v Ljubljani. Tokrat bo start gostilo Trebnje. Trasa poteka po stari H1, bivši hitri cesti. Vseskozi vzporedno z avtocesto. Zaradi prenove Glavnega trga bo cilj pred pokroviteljem novomeškega kolesarskega kluba Adrio Mobilom. Zdi se, da je trasa lahka, vendar ne bo tako enostavno. Start je predviden za 12. uro. Seveda se lahko tu še kaj spremeni, glede na to, koliko kolesarjev bo prišlo do zadnje etape, saj mora biti cilj zadnjega tekmovalca ob 15. uri. Dirka se stopnjuje do konca in ne bo počitka. Tudi tisti, ki si bodo v petek in soboto privozili prednost, bodo morali to potrditi še v nedeljo. Etape so različne in vsi bodo dobili priložnost za zmago.

Jani Brajkovič: Profil ne pokaže vsega. Kronometer ne bo tako lahek. Nekaj vzponov je kar težkih, ne tako kratkih. Generalno gledano je to zelo lep kronometer, ki bo zagotovo potrdil najboljšega kolesarja na tej dirki.

Tadej Pogačar: Zadnja etapa je kronometer. Zdi se mi, da bo zelo hiter in bo tudi odločilen.

Značke: Dirka po Sloveniji, Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ