Flandrija: Cancellara Sagana zlomil v zadnjih metrih vzpona! (video in foto)

Flandrija: Cancellara Sagana zlomil v zadnjih metrih vzpona! (video in foto)
31.03.2013 AVTOR: D. Z.
Dirko po Flandriji je v velikem slogu še drugič v karieri dobil Fabian Cancellara, ki je na zadnjem vzponu zlomil Petra Sagana. Ta je bil drugi.

256 kilometrov dolga dirka se je slabo začela za Toma Boonna, ki je branil lansko zmago. A Belgijec je grdo padel že na 19 kilometru dirke. Kaj se mu je zgodilo, smo že pisali. Razgibana trasa in predvzem nizke temperature so poskrbele za vse večjo selekcijo. Pravega pobega pa v začetku nismo videli.

Sicer si je deveterica kolesarjev privozila tri minute prednosti, a so jih predvsem člani Europcarja in RadioShacka hitro ujeli. Sledili so številni protinapadi in ob vstopu v zaključne tri kroge sta iz prvotne ubežne skupine v ospredju vztrajala samo še Bol in Vreese. V ozadju je napadel Andre Greipel, sledili pa so mu še Kwiatkowski, Tjallingii in Sieberg. Skupaj so hitro ujeli ubežnike in tako se je izoblikovala nova ubežna skupina šestih kolesarjev.

V ospredju so – najprej je sicer popustil Bol – vztrajali celoten prvi krog. Potem sta se do peterice preselila še Selvaggi in Minard. Skupaj so v drugi krog vstopili zgolj s pol minute prednosti pred glavnino z najboljšimi. Na Kwaremontu sta odpadla Sieberg in Vreese. 32 kilometrov pred ciljem so napadli Offredo, Roelands, Hinault in Turgot. Hitro so ujeli ubežnike in kmalu jim je lahko sledil le Kwiatkowski.

V ozadju je hud tempo začel narekovati dvakratni zmagovalec te dirke in zdaj Cancellarin pomočnik Devolder. Sledil je zadnji krog in vnočvič vzpon na Oude Kwaremont. V ospredju je ostal samo še Roelands, v ozadju pa je napadel Cancellara. Švicar je v trenutku poskrbel za veliko selekcijo, sledil pa mu je lahko le še Sagan. Med Kwaremontom in zadnjim vzponom na Paterberg sta Sagan in Cancellara ujela Roelandsa.

Potem pa je sledil še prej omenjeni Paterberg. Pred vzponom so imeli že 15 sekund prednosti pred prvo skupino 25 zasledovalcev. In, ko že ob prvem hujšem odseku odpadel Roelands, je bilo jasno. To bo boj med Cancellaro in Saganom. Zdelo se je, da bo Sagan zdržal Cancellarin pritisk, a Slovak se je zlomil le nekaj metrov pred vrhom. Usedel se je in Cancellara si je hitro nabral nekaj metrov prednosti. Takrat je bilo dirke za prvo mesto konec.

Zadnji 13 kilometrov je kolesar RadioShacka zgolj še povečeval prednost pred zasledovalci, medtem ko je Sagan počakal Roelandsa. Skupaj sta uspela zadržati nekaj sekund prednosti pred večjo skupino, tako da sta lahko obračunala za drugo mesto. A tukaj je bil Sagan premočan. Veselil se je drugega mesta, Roelands pa je bil tretji. Za četrto mesto se je v mestu Oudenaarde udarila večja skupina kolesarjev. Sprint je dobil Alexander Kristoff.

»Cilj je bil zmagati. Tega ne moreš vedno napovedati, je pa neverjetno, če ti uspe. Pred enim letom sem bil na tleh. Nikoli ni lahko, vendar sem vesel, « je povedal Cancellara, ki je še dodal: »Vsi so pričakovali, da bom napadel in prvo selekcijo sem poskusil narediti na Kwaremont. Tlakovce ljubim. Potem sem naredil samo to, kar sem moral narediti. «

Dirka po Flandriji, rezultati
1. Fabian Cancellara (Švi) RadioShack Leopard 6:06:01
2. Peter Sagan (Svk) Cannondale Pro Cycling 1:27
3. Jurgen Roelandts (Bel) Lotto Belisol 1:29     
4. Alexander Kristoff (Nor) Katjuša 1:39
5. Matthieu Ladagnous (Fra) FDJ
6. Heinrich Haussler (Avs) IAM Cycling
7. Greg Van Avermaet (Bel) BMC Racing Team
8. Sebastien Turgot (Fra) Team Europcar
9. John Degenkolb (Nem) Team Argos-Shimano
10. Sebastian Langeveld (Niz) Orica-GreenEdge
11. Lars Boom (Niz) Blanco Pro Cycling Team
12. Daniel Oss (Ita) BMC Racing Team
13. Sylvain Chavanel (Fra) Omega Pharma-Quick Step
14. Stijn Vandenbergh (Bel) Omega Pharma-Quick Step
15. Oscar Gatto (Ita) Vini Fantini-Selle Italia vsi isti čas
37. Kristjan Koren (Slo) Cannondale Pro Cycling 2:49

38. Borut Božič (Slo) Astana Pro Team 2:49

68. Grega Bole (Slo) Vacansoleil-DCM Pro Cycling Team 10:52

Blaž Jarc (Slo) Team NetApp-Endura je odstopil

Oglejte si zadnje kilometre dirke

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ