Flandrija: Van der Poel razres zase

Flandrija: Van der Poel razres zase
31.03.2024 AVTOR: DZ, foto: Sirotti

Neverjeten izkupiček. Mathieu Van der Poel je na dirki po Flandriji nastopil šestkrat. Danes je še tretjič zmagal. Dvakrat je bil drugi in enkrat četrti. Matej Mohorič v zaključku padel.

Mathieu Van der Poel je bil prvi favorit na startu ene izmed največjih dirk v kolesarskem koledarju - dirke po Flandriji. Antwerpen je gostil start, po 271 kilometrih pa je bil cilj zdaj v za to preizkušnjo tradicionalnem Oudenaardu. Dež je še dodatno otežil dirkanje. Na startu so bili tudi Luka Mezgec, Matej Mohorič in Matevž Govekar.

Lidl-Trek je dirkal agresivno, Mads Pedersen, ki je pred dnevi padel in je bil rahlo poškodovan, je poskušal presenetiti Mathieuja Van der Poela, ki je moral za lovljenje ubežnikov porabiti večino ekipe in pomočnikov. Tudi Nizozemec je večkrat pospešil, a neuspešno vse do Koppenberga. Eden izmed znamenitejših vzponov in tudi eden izmed težjih! Pred Koppenbergom je spogledovanje in oklevanje kolesarjev izkoristil Ivan Garcia Cortina.

Napadel je in nadaljeval sam, a na najstrmejšem delu je na tlakovcih imel težave s kolesom. Veriga se mu je snela in iz ozadja je prišel Mathieu Van der Poel. Na vso moč je pospešil, slediti pa mu je poskušal samo še Matteo Jorgenson. Za njima so nekateri kolesarji morali na spolzkih kockah sestopiti s kolesa. Posledično so morali sestopiti še mnogi kolesarji za njimi in tako se je skupina praktično ustavila, saj na tako strmem in spolzkem terenu težko stopiš spet na kolo.

Tudi Matej Mohorič je bil ujet v tem kaosu. V ospredju je Van der Poel nadaljeval z napadom. Jorgenson mu je nekaj časa sledil s sedmimi sekundami zaostanka, a kmalu je začel Nizozemec večati prednost. Jasno je bilo, da ga ne bodo mogli več ujeli. Američana je skupinica zasledovalcev ujela in tako se je tam začel boj za drugo mesto. V nadaljevanju je najbolje kazalo Albertu Bettiolu in Dylanu Teunsu.

Odlično sta bila na poti in pred ostalimi zdržala tudi čez Paterberg. Sledil je rahel spust in potem ravnina do cilja. Medtem ko je Van der Poel slavil prestižno zmago, je v ozadju omenjena dvojica izgubljala prednost pred zasledovalci. Sledil je dolg sprint in prav v tem sprintu sta bila Teuns in Bettiol prekratka. Luca Mozzato je dobil sprint za drugo mesto, tretji pa je čez ciljno črto prišel Michael Matthews.

Kasneje so mu komisarji to mesto odvzeli zaradi domnevno nepravilnega sprinta. Na tretje mesto je napredoval Nil Politt. Kolesarji UAE so tako zasedli tretje, četrto in peto mesto, saj sta za Polittom zaostala Mikkel Bjerg in Antonio Morgado. V tej skupini, ki je zaostala za 1:02 so prišli še Magnus Sheffield, Oliver Naesen, Dylan Teuns, Alberto Bettiol, Toms Skujins in Michael Matthews.
Matej Mohorič je v zadnjih kilometrih padel in so ga prepeljali v bolnišnico.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ