Francoske ceste še naprej za Rogliča ostajajo zaklete

Francoske ceste še naprej za Rogliča ostajajo zaklete
29.06.2021 AVTOR: Nejc Grilc, foto: Sirotti

Dirka po Franciji se je začela tako obetavno za slovenska favorita, ki sta prikazala odlično formo, veselje pa je za Primoža Rogliča trajalo le do tretje etape. Sanj o zmagi še ni konec, so pa doživele hud udarec.

Francija je v poletnih mesecih središče kolesarskega sveta in v dogajanje na rumeni pentlji je usmerjen tudi pogled tokratnega Hudičevega jezika. Ne moremo mimo dveh izvrstnih etap v Bretaniji, kaotičnega dirkanja s kopico padcev in na žalost tudi smole Primoža Rogliča, ki grozi, da bo iztirila njegov naskok na zmago.

Rumene sanje se kljub nesreči še niso razblinile

Primož Roglič je v prvih dveh etapah letel, bil je zelo razpoložen in hitro je bilo videti, da je na dolgih višinskih pripravah dobro stopnjeval formo pred začetkom glavnega cilja sezone in nenazadnje kariere, saj je bil letošnji Tour zanj ena zadnjih priložnosti za naskok na rumeno.

Ravninska tretja etapa pa je v zaključku postregla s katastrofo. Roglič se je zapletel s Sonnyjem Colbrellijem, Italijan pravi, da se je Roglič prebijal naprej, se vanj zadel s krmilom in padel, on pa je komaj ostal pokonci. Roglič naj bi včeraj zvečer sicer dejal, da ga je Colbrelli podrl, ko se je od strani zaletel vanj, a na koncu ne Zasavec in ne Jumbo Visma v izjavi za javnost niso želeli direktno obtožiti Italijana.

Glede na slabe televizijske posnetke bo krivca za nesrečo nemogoče določiti, konec koncev pa niti ni pomembno, zakaj je Roglič pristal na tleh. Ob padcu je na levem delu telesa izgubil precej kože, na srečo se je izognil zlomom, a je bil v vidnem šoku v prvih minutah. Nato so ga sotekmovalci le motivirali in do cilja je omilil izgube za Tadejem Pogačarjem na minuto.

»Ni še konec, dokler bom na dirki, se bom boril,« pravi Roglič. Res lahko upamo, da ne bo obupal, dirka po Franciji je še zelo dolga, dobra minuta zaostanka pa zagotovo ne usodna …

Kaos v tretji etapi spet sprožil polemike

V prvi etapi v Bretaniji so kolesarji padali vsepovprek, a smo to pripisovali nervozi na začetku največje dirke sezone. Druga je bila nekoliko bolj mirna, v tretji pa smo videli tri zelo grde padce, ki so odnesli nekaj slovitih imen, denimo Jacka Haiga, Caleba Ewana in skorajda tudi Gerainta Thomasa in Primoža Rogliča.

Kolesarji so se uprli, kritike letijo z vseh strani, tudi na UCI, ki ni sprejela predlaganega podaljšanja pravila 3 kilometrov na 10, nato pa niti ne na 5 kilometrov pred ciljem, da bi bil hiter zaključek vsaj nekoliko bolj varen. »Roglič pada sam od sebe, tudi Ewan je padel sam od sebe, seveda si ne želimo spremljati takšne dirke, a je težko trditi, da so za padce krive ceste. Mislim, da so bolj posledica nervoze v pelotonu,« kolesarjem odgovarja predsednik UCI-ja David Lappartient, ki že pred tem v pelotonu ni bil priljubljen, z današnjimi izjavami pa si ni pridobil novih prijateljev.

Kolesarji se pogovarjajo o protestu v današnji etapi, a je dejstvo, da je delček krivde za padce tudi na njihovih plečih, predvsem zaradi porušene hierarhije v pelotonu, ki je veljala nekoč. Zdaj vsak išče svoje mesto v ospredju, prostora na čelu pelotona pa za 176 kolesarjev ni, zato so padci neizbežni.

Bodo protest kolesarji prenesli tudi v zaključek etape in dirkali nekoliko z ročno zavoro ter sami poskrbeli za svojo varnost? Težko verjamem …

Alaphilippe in van der Poel izpolnila sanje

Julian Alaphilippe je bil v napovedih pred prvo etapo kar nekoliko spregledan, čeprav mu je bil teren pisan na kožo. Loulou je spet zablestel in si z dolgim napadom priboril novo etapno zmago na domači dirki in oblekel prvo rumeno majico letošnjega Toura.

Njegovo veselje je trajalo le do druge etape, kjer je srca kolesarskih navijačev znova osvojil Mathieu van der Poel. Z njegovim napadalnim slogom dirkanja nobena etapa ni dolgočasna, tokrat pa je v spektakularnem slogu najprej pobral potrebne odbitne sekunde, nato mu je uspel še napad za etapno zmago in tako željena rumena majica je bila njegova.

Posvetil jo je predlani preminulemu dedku Raymondu Poulidorju, ki jo je celo kariero neuspešno lovil.

Veliki Matheiu, objokan v rumenem za junaka ljudskih src »Pou-Pou«-ja: še ena pravljica, kakršne pišejo le največje dirke.

Merlier je nova šprinterska zvezda

Sanjski debi na Alpecin Fenixa na dirki po Franciji je začel van der Poel, nadaljeval pa Tim Merlier, ki je izkoristil včerajšnji kaos za zmago, pri kateri praktično ni imel konkurence. Caleb Ewan je z zlomljeno ključnico že zaključil Tour in enega od konkurentov se je Merlier že »odkrižal«. Na papirju glavni tekmec Sam Bennett je odpadel še pred začetkom Toura in vsaj zaenkrat se zdi, da Merlierju na poti do šprinterske prevlade stoji le še vlak Groupame FDJ z zelo motiviranim Arnaudom Demarejem …

Kakorkoli se bodo šprinti v naslednjih dneh razpletli, je postalo jasno, da si je Tim Merlier izboril mesto v elitnem razredu šprinterjev svetovne serije. In to kljub dejstvu, da njegova ekipa sploh ne sodi vanjo …

Hudičev jezik bo spet z vami prihodnji torek, ko bo slika v skupnem seštevku že bolj jasna, upajmo pa, da bodo takrat poškodbe Rogliča le še neprijeten spomin.



Značke: Hudičev jezik
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ