Naposled se je tudi Mohoriču nasmehnila sreča

Naposled se je tudi Mohoriču nasmehnila sreča
22.06.2021 AVTOR: Nejc Grilc, foto: Ineos, Bahrain Victorious

V zadnjih dveh letih je kar nekajkrat kazal vrhunsko formo, a so Mateja Mohoriča zaustavile poškodbe in smola, ki ga je spremljala. A ne v nedeljo. O DP in prihajajočem Touru govori tokratni Hudičev jezik.

Matej Mohorič je v Kopru postal zelo priljubljeni državni prvak, prav tako kot Jan Tratnik v vožnji na čas. Pri Bahrainu vse teče kot po maslu pred dirko po Franciji, ki bo nedvomno spektakel letošnje sezone. Žal brez Jana Polanca, zaradi česar vse ni povsem mirno pri Emiratih.

Mohorič je tokrat sam koval svojo srečo

Na Giru je bil v zelo dobri formi, a ga je padec ustavil, še preden bi lahko dobil priložnost, da jo unovči z etapno zmago. Mohorič ni obupoval, kot bi storil marsikdo, takoj je naredil miselni preskok in že na dirki po Sloveniji je bil zelo dober, a spet za las prekratek.

V nedeljo v Kopru pa se mu je dirka sestavila po njegovih željah. BIl je zraven ob odločilnem napadu v prvem krogu, v sedmem krogu je ob pospeških Pogačarja sicer najprej zaostal, nato pa zvito skočil »na kontro« in se s Polancem odpeljal dvoboju za naslov prvaka naproti.

Zdržal je na Markovec, nato pa je z višjo absolutno močjo poganjanja pedal počasi lomil in zlomil Polanca ter se do ciljne črte pripeljal sam, z visoko dvignjenima rokama. Matej Mohorič je drugič v karieri postal državni prvak med člani in le želimo si lahko, da bo z dodatno samozavestjo tako razpoložen tudi na Touru.

Tratnik na kronometru presenetil favoriziranega Pogačarja

Če je bil Matej Mohorič v najožjem krogu favoritov za zmago na nedeljski cestni dirki, pa je bil razplet četrtkovega DP v kronometru nekoliko presenetljiv. Ne toliko zaradi zmage Jana Tratnika, ki je med 20 najboljšimi kronometristi sveta, bolj zato, ker smo vsi pričakovali suvereno zmago Tadeja Pogačarja pred odhodom na Tour.

Na zelo lepi trasi ob morju je Tratnik drvel po progi, Pogačar pa ni bil pravi, morda tudi zaradi višinskih priprav, ki jih je še tik pred štartom opravljal v Kranjski Gori. Dovolj hiter ni bil niti za srebro, prehitel ga je še Jan Polanc, ki je pokazal izjemno formo, ki pa bo šla v nič. A o tem kasneje.

V Janu Tratniku je Slovenija dobila zelo zasluženega državnega prvaka, ki bo majico na kronometrih ponosno nosil in bo tudi vedno v igri za visoka mesta. Predvsem pa si je Tratnik po zelo uspešni pomladi, v kateri je garal za druge, zaslužil zmago in osebni uspeh kot nagrado za dobro opravljeno delo.

Zakaj je doma ostal Jan Polanc?

Od samega začetka sezone je bil tekmovalni program Jana Polanca vezan na dirke Tadeja Pogačarja, dirkal je ob njem in gradil formo za dirko po Franciji, da bi bil kar najboljši v vlogi pomočnika za branilca rumene majice.

Polanc je v zadnjem obdobju dirkal dobro, na dirki po Sloveniji je zgledno opravil svoje naloge, kako motiviran in tudi dobro pripravljen je, je nenazadnje dokazal tudi z drugim mestom na kronometru. Nato je sledil hladen tuš, v ekipi UAE Emirates so v ekipo za Tour raje uvrstili bolj zvezdniško ime - Ruija Costo.

Najmanj presenetljivo je, da Pogačar ob sebi ne bo imel rojaka, ki mu zaupa in ki se je v zadnjih dveh sezonah večkrat izkazal v vlogi pomočnika. Nenazadnje ne bi bilo slabo Polanca imeti ob sebi tudi za kakšen večerni pogovor v sobi v dolgih skoraj štirih tednih v Franciji, ki bi bil v slovenščini precej bolj prijeten.

Zakaj so se pri UAE-ju odločili, kot so se, bomo najbrž izvedeli šele v Franciji, cesta pa bo pokazala, če je bila odločitev pravilna. Nekaj grenkega priokusa pa vseeno ostaja.

Ineos - štirje kapetani in štirje izjemni pomočniki

Zasedba, ki jo bo letos na dirko po Franciji poslal Ineos, je zastrašujoča. Richie Porte, Geraint Thomas, Richard Carapaz in Tao Geoghegan Hart bi vsi lahko bili kapetani, vsaj na papirju pa pred začetkom dirke ta vloga pripada Carapazu in Thomasu.

Najboljši kolesarji prihajajo v pravo formo, Ineos prihaja s popotnico skupne zmage tako v Švici kot v Dofineji, ob sebi pa bodo imeli še štiri pomočnike, ki sodijo v sam vrh pelotona. Michal Kwiatkowski je kolesar, na katerega se lahko zaneseš na vseh terenih. Luke Rowe je »road captain«, ki se dobro znajde v zahtevnih vremenskih razmerah in bo znal usmerjati barko Ineosa skozi morebitne odseke z bočnim vetrom.

Dylan van Baarle ima za sabo odlično pomlad kot kapetan Ineosa na klasikah, dobil je dirko Dwars door Vlaanderen in bil še nekajkrat v deseterici, tudi nanj bodo računali tako na vzponih kot na ravnini. Zadnji v vrsti pa je Jonathan Castroviejo, nepogrešljivi hribolazec, ki ima veliko zaslug za zmago Egana Bernala na dirki po Italiji.

Iz Ineosa že nekaj mesecev prihajajo napovedi, da se ne bodo poslužili klasične taktike in z vlakom razbijali tekmece, tokrat naj bi dirkali precej bolj agresivno in poizkusili najti šibke točke v oklepu Tadeja Pogačarja in Primoža Rogliča. Slovencema zagotovo ne bo lahko.

Hudičev jezik bo spet nazaj naslednji torek, ko bo karavana že dirkala po Franciji.



Značke: Hudičev jezik
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ