Giro: Zdaj potrebujemo nov pokal (fotogalerija)

Giro: Zdaj potrebujemo nov pokal (fotogalerija)
13.02.2012 AVTOR:
Iz dneva v dan spoznavamo nove razsežnosti Contadorjeve afere s Clenbuterolom. Kazen nevšečnosti ni prinesla zgolj Špancu, zdaj se s posledicami odločitve Razsodišča ukvarjajo še organizatorji Gira.
"Vse to je nadležno in ne moremo molčati. Vendar bom moral dati izdelati nov pokal. Vse do ponedeljka je bil Alberto Contador naš zmagovalec," je bil po odločitvi razočaran nov direktor dirke po Italiji Michele Acquarone, ki je to izjavo dal za spletni portal cyclingnews.com.

Na znameniti pokal "neskončnosti" namreč vsako leto vgravirajo ime zmagovalca in lani so Alberto Contador s ponosom lahko zapisali že drugič v karieri. A zdaj je jasno, da bo nov zmagovalec postal Michele Scarponi, ki je za Špancem zaostal za več kot šest minut, Vincenza Nibalija pa je premagal za manj kot minuto.

Zato bodo morali na pokal "neskončnosti" zdaj vgravirati novo ime - Michele Scarponi. "Zelo mi je žal za Alberta. Ta odločitev pa ne spremeni mojih rezultatov, ki sem jih dosegel v karieri, in tudi ne spremeni mojih načrtov za naprej," je dejal Scarponi. Zdaj bodo na stopničke, na tretje mesto, uvrstili Johna Gadreta:

"Sploh ne vem, če se bo to pojavilo v mojem palmaresu. Rečem lahko, da sem na cesti končal na četrtem mestu, tretji pa sem po diskvalifikaciji. To tretje mesto ni isto kot stopiti na oder. Mogoče sta lahko še bolj razočarana Scarponi in Nibali, ki sta se na domačih cestah borila za rožnato majico."

A Gadret je za časopis L'Equipe poudaril, da bi bilo dirkanje, če Contadorja ne bi bilo na dirki povsem drugačno in mogoče tudi rezultati ne bi bili taki, kot so bili na koncu: "Bil je toliko boljši kot vsi ostali. Za njim je bilo kar nekaj kolesarjev, ki so si bili zelo blizu. Dirka bi bila bolj zanimiva."

Organizatorji dirke pa so bili predvsem nad dolgotrajnostjo tega primera zelo razočarani. "Mislim, da je bila narejena velika škoda, vendar se moram pogovoriti z organizacijskim odborom," je še dejal Acquarone, medtem ko se je oglasil tudi zdaj že nekdanji direktor Gira Angelo Zomegnan, ki je prej omenjeno funkcijo opravljal še lani, torej takrat, ko je Contador drugič zmagal.

"Za vse, ki se sprašujete o njegovi zmagi. Na dirko v Italijo je prišel z veljavno licenco, ki mu jo je izdala Mednarodna kolesarska zveza. Giro je odpeljal čist, saj v vzetih vzorcih nismo našli prepovedanih snovi. Zato je odvzem te zmage popoln nesmisel. Vendar lahko odločitev služi temu, da bomo končno spoznali, da se morajo pravila igre spremeniti. In to zelo hitro," je bil jasen Zomegnan, ki je še dodal:

"Če so Contadorju v tem času dovolili nastopati, zakaj mu morajo potem odvzeti rezultate, ki jih je dosegel na čist in pošten način?" Zomegnan je še poudaril, da se bo tudi Contador, tako kot leta 1969 Eddy Merckx, vrnil med najboljše: "Čas bo povedal, če je resnično najboljši, ali pa bo v obdobju po aferi s Clenbuterolom postal povprečen."

vir: velonation.com in cyclingnews.com
foto: sirotti
Značke: Dirka po Italiji, Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ