Gorazd Penko: Ljubljano predstaviti širnemu svetu

Gorazd Penko: Ljubljano predstaviti širnemu svetu
20.03.2014 AVTOR: D. Z.
"Hoteli smo imeti domačo ekipo, vendar, ko smo izvedeli, da bomo lahko nastopali na največjih dirkah, smo morali ekipo okrepiti," je dejal Gorazd Penko, športni direktor BTC City Ljubljana.

Več o kolesarski ekipi BTC City Ljubljana si lahko preberete tudi v reviji Bicikel.

Osem Slovenk, štiri tujke
12 deklet. Osem Slovenk in štiri tujke. Pred dvema dnevoma so pred Mestno hišo v središči Ljubljane predstavili prvo slovensko žensko profesionalno ekipo BTC City Ljubljana. Športni direktor ekipe Gorazd Penko je priznal, da je ekipa nastala iz več razlogov. Med drugim tudi zato, ker si Ljubljana poleg letošnjega svetovnega amaterskega prvenstva želi organizirati svetovno prvenstvo za profesionalne kolesarje.

»Če hočemo to dobiti, potem moramo povsod po svetu lobirati, poskrbeti, da se ušesa po svetu navadijo na ime Ljubljana. Ekipa bo imela možnost nastopati na največjih dirkah v ženskem kolesarstvu, « je dejal Penko: »Je pa res, da se bo po zaslugi te ekipe žensko kolesarstvo pri nas razvijalo vse hitreje tudi v mlajših selekcijah. «

Hrvatica, Italijanka, Poljakinja in Avstrijka
In tako so se odločili, da v ekipo pripeljejo tudi nekaj tujk. To so Hrvatica Mija Radotič, Italijanka Elena Valentini, Poljakinja Eugenia Bujak in Avstrijka Martina Ritter. »Hoteli smo imeti domačo ekipo, vendar, ko smo izvedeli, da bomo lahko nastopali na največjih dirkah, smo morali ekipo okrepiti. Imeli smo še druge razgovore, pa se dekleta za nas niso odločila za nas. Tudi zato, ker nimamo nekega pedigreja v tem svetu, « je pojasnil Penko.

Ekipa naj bi bila "vredna" okrog 280 in 300 tisoč evrov. Seveda je tu všteto vse. Tudi oprema. In plače. Najbolj renomirana kolesarka je Poljakinja Eugenia Bujak. »Sem sem prišla, ker so mi ponudili dobre pogoje. Rada bi opravila dobro delo in pomagala dekletom. Seveda sanjam o tem, da bi dobila kakšno od pomembnih dirk, « je povedala 24-letna Poljakinja, ki prihaja z velodroma. Pa čeprav se je že lani uspešno predstavila tudi na cestnih dirkah. Predvsem na svetovnem prvenstvu.

"Poljakinja je največje ime"
»Dejstvo je, da je Poljakinja največje ime in mislim, da ima velik potencial tudi v svetovnem merilu. Ne samo na dirkališču. Tudi na cestnih dirkah. Do zdaj na cesti ni skoraj nič nastopala, pa je na lanskem svetovnem prvenstvu vseeno osvojila 16. in 21. mesto. To jo uvršča v tisti dražji razred ženskega kolesarstva, « je pojasnil Penko in bil očitno zadovoljen, ker je dobil boj z nekaterimi bolj renomiranimi ekipami.

»Poljakinjo in Avstrijko je hotela imeti tudi švicarska ekipa. Ravno zaradi svetovnega prvenstva v ekipni vožnji. Tudi oni vedo, koga poiskati. Poljakinja je že na zadnji dirki pokazala, kako dobra je. Bila je v prvi skupini, vendar jo je zaradi pomanjkanja treninga na cesti v zadnjih 30 kilometrih zmanjkalo, « je pojasnil Penko.

Cilj: Ekipno SP v kronometru
In Poljakinja bo imela več kot dovolj priložnosti za dokazovanje. Tako kot tudi preostale članice moštva BTC City Ljubljana. Njihov glavni cilj je popeljati ekipo na svetovno prvenstvo v ekipni vožnji na čas.

»Koledar je tak, da nastopamo na tistih dirkah, kjer je svetovna špica. Zaradi obveznosti v klubu si marsikdaj ne bomo mogli privoščiti nastopanja na dirkah, na katerih bi lahko bili med najboljšimi. Je pa jasno, da je cilj deklet, da se uvrstimo na svetovno prvenstvo v ekipni vožnji. Za to disciplino imamo kar nekaj deklet, « je še zaključil Penko.

Polona Batagelj: Doma je najlepše
Slovenska predstavnica z izkušnjami iz tujine je vsekakor Polona Batagelj. Na olimpijskih igrah v Londonu se je izkazala z 22. mestom, nastopala pa je tudi v tujih moštvih in lahko se pohvali, da je končala najzahtevnejšo etapno preizkušnjo za ženske - Giro donne.

»V španski ekipi sem se dobro počutila, vendar se tudi tukaj zaradi punc dobro počutim. Zame je vedno tako, da mi je doma najlepše. Zame je precej lažje. Ta potovanja so kar naporna. Namesto, da bi po tekmah počivala, sem morala na pot domov. Tu je tudi komunikacija lažja, tako da se že veselim, « je pojasnil Batageljeva.

Obenem je v tem času priprav na sezono že dodobra spoznala nove sotekomovalke: »Mislim, da bomo kar dobra ekipa. Med sabo se dobro razumemo in mislim, da med dirkami ne bomo imele težav s sodelovanjem. Nova ekipa nam je dala dodatno motivacijo za treninge. « Zadovoljna je tudi s tem, da je v ekipi kar 12 deklet. Dovolj, da se bodo med napornimi dirkami lahko tudi odpočile in dovolj, da bodo ekipo prilagajali profilom dirk.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ