Grand Depart 2021: Na Danskem kronometer, kocke in dve etapi za šprinterje

Grand Depart 2021: Na Danskem kronometer, kocke in dve etapi za šprinterje
05.02.2020 AVTOR: Nejc Grilc, foto: letour.fr

Prireditelji dirke po Franciji so predstavili prve tri etape Toura 2021, ki bodo potekale na Danskem. Kolesarje najprej čaka posamični kronometer, nato sledita dve šprinterski etapi.

Slavje Madsa Pedersena v Yorkshiru.

»Kolesarje čakajo tlakovane ulice v mestnih središčih, mostovi, lepe poljske ceste in izvrstna panorama, s katero bomo prikazali najlepše, kar Danska lahko ponudi,« je povedal danski minister za industrijo Simon Kollerup. Na Danskem je kolesarstvo zelo priljubljeno, za dodatno evforijo pa je septembra lani poskrbel Mads Pedersen, ki je presenetljivo prišel do mavrične majice in naslova svetovnega prvaka v Yorkshiru.

Dirka po Franciji se bo prihodnje leto 2. julija začela s 13 kilometrov dolgim posamičnim kronometrom po predmestju Kobenhavna, ki bo popolnoma raven, a tehnično zelo zahteven, zato boj za prvo rumeno majico ne bo lahek.

V drugi etapi se bodo kolesarji podali na 199 kilometrov dolgo pot od Roskildeja do Nyborga, v etapi pa jih skupno čaka za kar 18 kilometrov mostov, kjer bo karavana raztegnjena, za kaos bi lahko poskrbeli tudi močni bočni vetrovi, ki jih na Danskem pričakujejo. Vsekakor bi lahko prišlo do sprememb v skupnem seštevku, ni pa povsem nujno, da se bodo za etapno zmago udarili šprinterji.

Tudi tretja etapa bo ravninska, na 182 kilometrih med Vejlejem in Sonderborgom kolesarje po zagotovilih Dancev čakajo izjemni razgledi in skoraj zagotovo tudi ciljni šprint. »To bo praznik za Dance povsod, ob cestah in v mestnih središčih, država bo dihala za Tour,« je napovedal župan Kobenhavna Frank Jensen in nadaljeval: »Svetu bomo pokazali, kako lepa država je Danska, hkrati pa etape ponujajo priložnost vsem kolesarjem, ki so dobri na ravnini, ne le šprinterjem.«

Riis se je opravičil

V zadnjih dneh na Danskem sicer predstavitev Toura ni bila glavna kolesarska novica, slavnostni dogodek je zasenčila afera okrog Jakoba Fuglsanga, ki se v teh dneh odvija v medijih.

Še pred tem je prah dvignil Bjarne Riis, najboljši danski kolesar doslej in edini danski zmagovalec dirke po Franciji, ki pa ima v svojem rezimeju veliko črno piko zaradi dopinga, s katerim si je pomagal tudi do rumene majice, kar je priznal šele po koncu kariere. Riis se nikoli ni želel opravičiti za svoje goljufanje, kar so mu pri ASO zelo zamerili.

Predsednik dirke po Franciji Christian Prudhomme je ob predstavitvi povedal, da se je Riis, ki se je nedavno vrnil v karavano kot vodja ekipe NTT (prej Dimension Data), pisno opravičil prirediteljem Toura. »Dobil sem pismo Riisa, v katerem se je opravičil za svoje besede in za to, da ni spoštoval rumene majice. Čeprav ne smemo kar tako pozabiti na zgodovino, je to zagotovo korak v pravo smer,« je povedal Prudhomme.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ