Grega Bole bežal, na koncu obračunali favoriti!

Grega Bole bežal, na koncu obračunali favoriti!
21.05.2013 AVTOR: D. Z.
16. etapo na dirki po Italiji je dobil Benat Intxausti. Vincenzo Nibali je obdržal rožnato majico. Izkazal se je Grega Bole, ki je bil večji del etape v ubežni skupini.

Start v Franciji in vrnitev v Italijo
Dan po zadnjem dnevu počitka je bila na dirki po Italiji na sporedu 16., kar 238 kilometrov etapa. Začela se je v dolini Valloire, tako da je kolesarje najprej pričakal krajši vzpon na Telegraphe. Že po treh kilometrih dirkanja je prišlo do prvega napada, ko je poskusil Manuele Boaro. Vendar pa so Italijana kmalu ujeli, kasneje pa so se kolesarji skupaj vozili vse di 30 kilometra, ko se je za skok odločil Wilco Kelderman.

Kolesar Blanca si je hitro privozil 20 sekund prednosti, medtem ko je ravno takrat odstopil njegov klubski kolega Maarten Wynants. Tako je na dirki ostalo še 179 kolesarjev. Štiri kilometre kasneje se je v lov za Keldermanom podala skupina 15 kolesarjev, med katerimi je bil tudi Grega Bole. Povprečna hitrost po prvi uri dirkanja je znašala 44,3 km/h in kmalu zatem se je za 16-erico ubežnikov podala še ena skupina kolesarjev.

V pobegu tudi Grega Bole
Po 58 kilometrih dirkanja je bilo v ospredju že 22 kolesarjev. To so bili Grega Bole, Damiano CarusoDarwin Atapum, Robinson Chalapud, Ramunas Navardauskas, Jackson Rodriguez, Emanuele Sella, Stefano Pirazzi, Edoardo Zardini, Wilco Kelderman, Gorka Verdugo, Jos è Serpa, Eros Capecchi, Jose Herrada, Christian Meier, Pieter Weening, Danny Pate, Tobias Ludvigsson, Rory Sutherland, Danilo Di Luca, Matteo Rabottini in Francis De Greef.

Na vrh prvega vzpona prve kategorije je prvi prišel Rodriguez. Sledili so mu Pirazzi, Serpa, Chalapud, Verdugo in Di Luca. Ubežniki pa so se v spust proti italijanski meji spustili z dobrimi tremi minutami prednosti. Ta prednost se je dolgo gibala okrog treh minut, po 130 kilometrih dirkanja pa so si ubežniki vendarle priborili štiri minute in pol prednosti. 75 kilometrov pred ciljem je ta znašala že dobrih pet minut.

RadioShack in Katjuša v lov za ubežniki
Takrat so v glavnini Astani priskočili na pomoč tudi nekateri pomočniki kapetanov iz ostalih moštev. Po zaslugi Katjuše in RadioShacka, je glavnina 55 kilometrov pred ciljem zaostanek zmanjšala na vsega dve minuti in pol. Med ubežniki pa složnosti ni več bilo in tako so nekateri pričeli z napadi. 40 kilometrov do cilja so skočili Sella, Kelderman in Pate. V lov za njimi so se podali Navardauskas, Verdugo, Bole, Pirazzi in Herrada.

Trojico je ta peterica hitro ujela in tako se je v ospredju znašla skupina osmih ubežnikov, tudi z Grego Boletom. A glavnina je vse to znala izkoristiti in zaostanek zmanjšal zgolj na pol minute. Sledil je začetek šest kilometrov dolgega vzpona tretje kategorije. Tam pa so se pričeli tudi napadi v glavnini. Skočil je Scarponi, takoj pa mu je odgovoril Nibali.

Napadi najboljših v skupnem seštevku
Še pred vrhom vzpona je glavnina z najboljšimi ujela vse ubežnike, a kandidati za najvišja mesta v skupnem seštevku niso mirovali. Franco Pellizotti je bil zelo aktiven. Petsto metrov do vrha vzpona je izjemno napadel Carlos Betancur, medtem ko se je v krizi znašel Mauro Santambrogio, ki je še pred vrhom za najboljšimi zaostajal že za več kot minuto.

V spustu je Betancurja ujel Samuel Sanchez, do cilja pa je manjkalo še 16 kilometrov. V spustu pa je pospešil tudi Nibali, ki se je skupaj s Scarponijem, Evansom in Uranom hitro priključil Betancurju in Sanchezu. Tako so bili največji favoriti spet skupaj. Ta skupina je štela 13 kolesarjev, ritem pa sta narekovala predvsem kolesarja Lampreja Meride Niemiec in Scarponi, ki sta tako želela še povečati prednost pred Santambrogiom.

Benat Intxausti do prestižne zmage
Pet kilometrov pred ciljem je prišlo do novih napadov, Nibali pa je imel ob sebi kar dva pomočnika Kangerta in Aruja. Prvi je skočil Sanchez, Kangert se mu je hitro priključil. Vse to je poskusil izkoristiti še Pellizotti. Potem so poskusili še Scarponi, Majka, Uran in Intxausti. A vse je bilo zaman. Kolesarji so tako skupaj vstopili v mesto Ivrea, ki je gostilo cilj te etape. V ospredju se je znašla skupinica treh kolesarjev. To so bili Intxausti, Niemiec in Kangert.

Ti trije so v sprintu tudi obračunali za zmago. Veselil pa se je Benat Intxausti. Drugi je bil Tanel Kangert, tretji pa nekdanji zmagovalec dirke po Sloveniji Niemiec. Vsi najboljši so dirko končali le nekaj sekund za to trojico. Le Pozzovivo in Santambrogio sta izgubila več kot sta najbrž pričakovala. Pozzovivo je zaostal za minuto in 50 sekund, Santambrogio pa dve minuti in 23 sekund. VEČ KASNEJE!

Dirka po Italiji, rezultati 16. etape

1. Benat Intxausti Elorriaga (Špa) Movistar Team 5:52:48
2. Tanel Kangert (Est) Astana Pro Team
3. Przemyslaw Niemiec (Pol) Lampre-Merida
4. Ramunas Navardauskas (Lit) Garmin-Sharp 0:14
5. Cadel Evans (Avs) BMC Racing Team 0:14
6. Franco Pellizotti (Ita) Androni Giocattoli 0:14
7. Michele Scarponi (Ita) Lampre-Merida 0:14
8. Rafal Majka (Pol) Team Saxo-Tinkoff 0:14
9. Jos é Herrada Lopez (Špa) Movistar Team 0:14
10. Carlos Alberto Betancur Gomez (Kol) AG2R La Mondiale 0:14
70. Luka Mezgec (Slo) Argos-Shimano 9:19
73. Grega Bole (Slo) Vacansoleil-DCM isti čas
114. Robert Vrečer (Slo) Euskaltel-Euskadi 10:53

Dirka po Italiji, skupni vrstni red

1. Vincenzo Nibali (Ita) Astana Pro Team 67:55:36
2. Cadel Evans (Avs) BMC Racing Team 1:26
3. Rigoberto Uran Uran (Kol) Sky Procycling 2:46
4. Michele Scarponi (Ita) Lampre-Merida 3:53
5. Przemyslaw Niemiec (Pol) Lampre-Merida 4:13
6. Mauro Santambrogio (Ita) Vini Fantini-Selle Italia 4:57
7. Carlos Alberto Betancur Gomez (Col) AG2R La Mondiale 5:15
8. Rafal Majka (Pol) Team Saxo-Tinkoff 5:20
9. Benat Intxausti Elorriaga (Špa) Movistar Team 5:47
10. Domenico Pozzovivo (Ita) AG2R La Mondiale 7:34
91. Robert Vrečer (Slo) Euskaltel-Euskadi 2:08:54
127. Luka Mezgec (Slo) Argos-Shimano 2:42:08
134. Grega Bole (Slo) Vacansoleil-DCM 2:49:03

Značke: Dirka po Italiji, Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ